Komisijose yra gydytojų specialistų, teritorinių ligonių kasų ekspertų, farmacininkų, farmakologų.

Komisijos lankysis sveikatos priežiūros įstaigose ir tikrins kompensuojamųjų vaistų skyrimo pagrįstumą, kaip gydytojai pasirenka vaistus iš kelių alternatyvų, vaistų farmakologinį suderinamumą tais atvejais, kai skiriami keli medikamentai bei gydymo įstaigų medikamentinio ambulatorinio gydymo vidaus kontrolės sistemos veiksmingumą.

Tikimasi, kad toks patikrinimas bei pokalbiai su gydytojais paskatins juos atidžiau skirti kompensuojamuosius vaistus, įpratins skaičiuoti pinigus ir racionaliau gydyti pacientus.

Valstybinės ligonių kasos duomenimis, privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžete šiemet kompensuojamiems vaistams numatyta 309 mln. litų. Valstybinė ligonių kasa prognozuoja, kad šiemet išlaidos vaistams net 80 mln. litų viršys numatytas, o skola vaistinėms sieks 180 mln. litų.

Vien šių metų spalį kompensuojamųjų vaistų išlaidos išaugo iki 39 mln. litų, o buvo numatyta apie 25 mln. litų.

Trečiadienį posėdžiavusi Privalomojo sveikatos draudimo fondo taryba nutarė siūlyti Vyriausybei 2002 metais nemažinti valstybės biudžeto metinės įmokos už vieną valstybės draudžiamą asmenį ir palikti ją tokią pat kaip šiais metais - 87,6 lito.

Tokio pasiūlymo įgyvendinimui reikia papildomai skirti 40 mln. litų iš valstybės biudžeto.