Šioms funkcijoms vykdyti policija turėtų būti finansuojama iš teismams, jų apsaugai skirtų valstybės biudžeto lėšų, atsižvelgiant į Teismų tarybos siūlymus.

Kitaip tariant, tikslines valstybės biudžeto lėšas, skirtas teismų apsaugai, rimčiai ir tvarkai palaikyti, siūloma skirti tiesiogiai teismams. "Tikimės, kad tikslinės valstybės biudžeto lėšos taip bus panaudojamos efektyviau, nes teismų apsaugą galės organizuoti patys teismai", - pažymima projekto aiškinamajame rašte.

Kaip iš Seimo tribūnos pažymėjo šalies vadovo patarėja teisės klausimais Toma Birmontienė, įteisinus naują tvarką "būtų aišku, kur tie pinigai eina ir ar panaudojami tiksliai pagal paskirtį". Mat dabar Policijos departamentas, gaudamas lėšų teismų apsaugai užtikrinti, gali panaudoti šiuos pinigus kitoms reikmėms. Be to, teismai šiuo metu esą negali prisišaukti policijos, kai reikia.

Siūlomai pataisai po pateikimo pritarė 72 parlamentarai, 3 balsavo prieš ir 8 susilaikė. Dėl šio projekto ketinama paprašyti ir Vyriausybės išvados.

Pagal dabar galiojančią tvarką, tvarką ir rimtį teismuose taip pat padeda užtikrinti policija. Tam skiriamų policijos pareigūnų skaičių nustato policijos generalinis komisaras, atsižvelgęs į Teismų tarybos siūlymus. Tačiau teismų apsaugą užtikrinanti policija finansuojama iš policijai išlaikyti skirtų valstybės biudžeto lėšų.

Teismų apsauga susirūpinta po vasario pradžioje kilusio incidento, kai pasipiktinęs skyrybų bylos baigtimi niekur nedirbantis 38 metų Vygantas Tamošiūnas sumušė Utenos rajono apylinkės teismo sekretorę Daivą Savickienę ir teisėją Eduardą Meidų. Dėl galvos smegenų sukrėtimo ir veido sumušimo jiems abiem prireikė medikų pagalbos.

"Įvykiai Utenos rajono apylinkės teisme bei kituose teismuose, kai grasinama ir panaudojamas smurtas prieš teisėjus ar teismų darbuotojus, liudija, kad teismų apsauga nėra efektyvi ir teisėjai ar teismų darbuotojai bei proceso dalyviai teismų patalpose nėra saugūs. Problema spręstina neatidėliotinai", - pažymėta aiškinamajame rašte.