Seimo vadovas A.Paulauskas mano, kad jis jau rytoj galės atsakyti prezidentui, kodėl parlamentarai nesutiko su jo pasirinkimu į Konstitucinio Teismo teisėjas

Seimo pirmininkas sako nežinąs, kaip Seimo nariai vėl balsuotų, jei prezidentas savo patarėją teisiniais klausimais vėl siūlytų į Konstitucinio Teismo teisėjas.

"Kaip frakcijos balsuotų, jei būtų pakartotinis balsavimas, negalėčiau atsakyti. Reikėtų pasitarti su frakcijų seniūnais. Nerimą kelia tai, kad ir prieš tai Seimo frakcijų seniūnai nesakė, kad T.Birmontienės kandidatūra nepriimtina ar kad jie balsuos prieš", - kalbėjo po susitikimo su prezidentu A.Paulauskas.

Be to, Seimo vadovas pridūrė, jog šiuo atveju svarbus ir pačios T.Birmontienės sprendimas, ar ji sutiks, kad jos kandidatūra būtų siūloma antrąjį kartą.

DELFI primena, kad antradienį Seimas, balsavęs slaptai, atmetė T.Birmontienės kandidatūrą į Konstitucinio Teismo (KT) teisėjas. Žinomai konstitucinės teisės specialistei pritrūko vos dviejų balsų, kad ji būtų paskirta KT teisėja.

Prieš balsavimą Seimo nariai viešai ginčijosi, ar 1989-aisiais pataikūnišką SSRS valdžiai disertaciją Maskvoje apsigynusi T.Birmontienė gali vilkėti KT teisėjos mantiją. Tačiau dalis Seimo narių tvirtino, kad Seimo narių tokį balsavimo rezultatą nulėmė noras atsirevanšuoti T.Birmontienei už tai, kad ji dalyvavo nušalintojo prezidento R.Pakso apkaltos procese.

Be to, neatmesta galimybė, kad taip buvo išreikštas nepasitenkinimas ir dėl V.Adamkaus apsisprendimo nedalyvauti Maskvoje švenčiamose pergalės prieš fašizmą 60-osiose metinėse.

Beje, prezidentas V.Adamkus žurnalistams yra sakęs, kad savo sprendimą dėl pasirinkto siūlomo pretendento į Konstitucinio teismo teisėjus jis paskelbs šios savaitės pabaigoje.