Savivaldos politikų deklaracijas analizuoja „Lietuvos žinios“.

Nors savivaldos politikai valdžios savo rankose turi mažiau, sukauptais turtais jie lenkia ir Seimo narius, ir ministrus. Šią savaitę paskelbtos politikų, valstybės tarnautojų ir pareigūnų 2012 m. turto deklaracijos atskleidė, kokius turtus su savo sutuoktiniais valdo savivaldybių tarybų nariai. Į turtingiausiųjų dešimtuką nepakliuvo nė vienas meras.

Kukliausiai tarp didžiųjų miestų merų gyvena Panevėžio vadovas Vitalijus Satkevičius, drauge sus sutuoktine deklaravęs turto ir santaupų už 65,6 tūkst. litų.

Tarp savivaldos politikų turtingiausias - Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narys Jonas Dumašius, atstovaujantis Tėvynės sąjungai - Lietuvos krikščionims demokratams. Verslininkas su žmona deklaruoja pernai turėjęs turto ir santaupų už daugiau kaip 20,6 mln. litų. J. Dumašius vadovauja didžiausiai Vakarų Lietuvoje statybos įmonei "Hidrostatyba, taip pat turi akcijų kitose statybų bendrovėse.

Savivaldybių vadovų ir jų šeimų sukauptas turtas, palyginti su tarybos narių, yra kuklesnis, išskyrus sostinės merą Artūrą Zuoką ir kelis kurortinių miestų vadovus. A. Zuokas su sutuoktine deklaruoja pernai turėję apie 5,8 mln. litų vertės turto ir piniginių lėšų. Sostinės meras taip pat nurodo, kad daugiau kaip 1 mln. litų yra paskolinęs, o 1,5 mln. litų - skolingas.

Didžiųjų šalies miestų vadovai ypač dideliais turtais pasigirti negali. Pavyzdžiui, Kauno meras Andrius Kupčinskas su žmona deklaravo turintys turto ir santaupų už 146 tūkst. litų, juos slegia 69 tūkst. litų skola.

Uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas su sutuoktine savo turtą įvertino 914 tūkst. litų. Be to, jų šeimą yra užgulusi beveik pusės milijono litų negrąžinta paskola.