Per beveik 12 darbo metų Konstitucinio Teismo sudėtis atnaujinama jau ketvirtą kartą. Todėl ir ceremonija buvo tradicinė - su aukščiausiais šalies vadovais bei užsienio svečiais. Tačiau Seimo sprendimas neskirti Konstitucinio Teismo (KT) teisėja Prezidento siūlomos kandidatės Tomos Birmontienės lyg kartojamas priedainis lydėjo visus sveikinimus ir kalbas.

Prezidentas Valdas Adamkus reiškė susirūpinimą, kad kai kurios valstybės institucijos šiandien abejoja etika, teise ir jų pačių nusistatyta tvarka. Konstitucinio Teismo pirmininkas Egidijus Kūris savo ruožtu džiaugėsi lietuviškomis teisėjų rotacijos taisyklėmis, kai politikams nepaskyrus naujo teisėjo, savo poste laikinai lieka kadenciją baigęs kolega.

"Tikiuosi, teisėjas Augustinas Normantas dar turės progų už tai padėkoti Seimo nariams", - juokavo E. Kūris.

Anot E. Kūrio, tose Europos šalyse, kur konstitucinių teismų teisėjų kadencijos pabaiga griežtai nustatyta, "ne visada meile tokiems teismams degantys politikai" kartais tiesiog paralyžiuodavo konstitucinių teismų darbą. "Lietuvoje tai neįmanoma", - pabrėžė E. Kūris.

KT vadovo žodžiais, ne paslaptis, jog ne visi Konstitucinio Teismo nutarimais lieka patenkinti, nes šie nutarimai dažnai varžo "kai kuriuos interesus, kuriuos kai kas norėtų iškelti aukščiau Konstitucijos reikalavimų".

Prezidentas V. Adamkus ceremonijos metu vylėsi, kad po daugelio abejotinų politikų bei teisėsaugos institucijų sprendimų Konstitucinis Teismas vis dėlto pajėgs atkurti visuomenės pasitikėjimą valstybės teisine sistema.

"Noriu kreiptis ir prašyti, kad Konstitucinis Teismas ir kiti teismai darbu atstatytų Lietuvos žmonių pasitikėjimą mūsų teisine sistema, kad mūsų valdžios įstaigos, mūsų Vyriausybė galėtų tvirtai atsiremti į jus kaip į teisės gynėjus ir įtvirtintojus", - sakė V. Adamkus.

Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas Konstitucinį Teismą vadino "institucija, kuri užtikrina teisės stabilumą ir neleidžia jai siūbuoti pagal kiekvieną vėjo gūsį, o kita vertus - užtikrina nuoseklų ir stabilų teisės vystymąsi, atitinkantį visuomenės poreikius".

Konstitucinio Teismo pirmininkas E. Kūris ceremonijos metu, be kita ko, svarstė, kad kai kurie politinio proceso veikėjai, dalyvaujantys skiriant KT teisėjus, galbūt sieja kokius nors savo lūkesčius su tuo, kad KT veikloje pasikeitus vienam ar keliems teisėjams, gali įvykti kokių nors kardinalių pokyčių, "galbūt labiau tenkinančių tuos, kieno teisinių sprendimų konstitucingumą toliau turės tirti šis teismas".

Tačiau E. Kūris užtikrino, kad bet kokias nuomones anksčiau reiškęs teisininkas šiame teisme visada paklūsta pirmiausia paties Konstitucinio Teismo logikai. "O Konstitucinio Teismo logika yra konstitucionalistinė logika, pagal ją nėra aukštesnės teisės už Konstituciją", - kalbėjo E. Kūris.

Pripažinęs, kad šiandieninė reikalavimų kartelė politinio proceso dalyviams yra pakelta labai aukštai, E. Kūris užtikrino, kad formuluodamas aukštus standartus kitiems, Konstitucinis Teismas juos pirmiausia taiko sau - kadangi po šio teismo jau nėra jokios kitos instancijos, kuri galėtų taisyti klaidas.

Apžvelgdamas pastarųjų trejų metų KT darbą, E. Kūris teigė, jog Konstitucinio Teismo jurisprudencija ne tik kiekybiškai išaugo, bet ir pagerėjo jos turinys - kai kurios konstitucinio reguliavimo sritys, anksčiau tiktai fragmentiškai aptartos konstitucinėje jurisprudencijoje, šiandien yra labai išplėtotos.

"Teismui teko spręsti bylas, susijusias su nuosavybės atkūrimu, žmonių socialinėmis teisėmis, privataus gyvenimo apsauga, žiniasklaidos laisve, valstybės turto statusu, mokesčiais, biudžeto procesu, Lietuvos Respublikos pilietybe, aukščiausių valstybės pareigūnų konstituciniu statusu ir įgaliojimais, apkalta, vietos savivalda, valstybės tarnyba ir kt.", - vardijo E. Kūris.

Buvusius ir naujuosius Konstitucinio Teismo teisėjus ceremonijos metu sveikino Lenkijos ir Latvijos konstitucinių teismų pirmininkai Marekas Safjanas bei Aivaras Endzinis. Iškilmėse dalyvavo buvusių kadencijų Konstitucinio Teismo teisėjai ir bendrosios kompetencijos teismų vadovai.

Kadenciją pradedantiems teisėjams Ramutei Ruškytei ir Romualdui Kęstučiui Urbaičiui iškilmingai įteiktos Konstitucinio Teismo teisėjų mantijos ir ženklai.