"Mes esame patenkinti visų jūsų specialiųjų pajėgų darbu. Mūsų komanda yra įsitikinusi, kad Lietuvos valdžia daro viską, jog Lietuva ir kitos valstybės būtų saugios", - spaudos konferencijoje penktadienį sakė ekspertų grupės vadovas, ES Tarybos atstovas Nielsas Brackas.

Anot ekspertų, Lietuva yra žemos rizikos valstybė terorizmo atžvilgiu ir negalėtų tapti vienu iš "karštų taškų" ekstremizmo išpuoliams. Jei grėsmė kiltų, tai ji būtų ne šalies viduje. "Mes esame vieninga Europa, todėl turime bendrą problemą - terorizmą", - teigė N. Brackas.

Jis pažymėjo, kad terorizmas šiais laikais laikomas didžiausiu kriminaliniu nusikaltimu, nes jei pilietis ir yra apsaugotas savo šalyje, tarptautinio terorizmo auka jis gali tapti keliaudamas po pasaulį, todėl kova su terorizmu neturi pasibaigti prie valstybės sienos.

Jis teigė, kad ekspertų grupė neturėjusi jokių pretenzijų Lietuvos specialiosios tarnyboms ir jų pasirengimą kovoti su terorizmu ekspertai įvertino kaip labai profesionalų. Ypatingai gerą įspūdį svečiams paliko Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) bei Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinė "Aras".

Ekspertai Lietuvos vyriausybės 2002 metais priimtos Kovos su terorizmu programos naujausią redakciją pavadino "labai efektyvia". Įvertinti, kaip ES šalys yra pasirengusios kovoti su terorizmu, Europos Komisija nusprendė po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroristų išpuolio Jungtinėse Amerikos Valstijose.

ES Kovos su terorizmu pasirengimo įvertinimo grupės nariai Lietuvoje aplankė VSAT, Vidaus reikalų ir Krašto apsaugos ministerijas, Policijos bei Vadovybės apsaugos departamentus. Ekspertų viešnagę kuravo Valstybės saugumo departamentas.

Nuo praėjusių metų vidurio ES ekspertų grupė aplankė 15 senųjų ES valstybių ir įvertino jų tarnybų pasirengimą kovoje su terorizmu, šiuo metu baigiamas ir naujųjų 10 ES valstybių įvertinimas.

Tačiau ekspertai atsisakė pasakyti, kurią iš ES valstybių laikytų silpniausia grandimi kovoje su terorizmu, teigdami jog tai yra "slapta informacija".