BNS žiniomis, Lietuvos ambasados Maskvoje atstovai antradienį buvo iškviesti į Rusijos užsienio reikalų ministeriją, kur jiems pareikštas nepasitenkinimas dėl Lietuvos įvesto privalomojo sveikatos draudimo taikymo į šalį atvykstantiems užsieniečiams.

Tuo pat metu Rusijos žiniasklaida išplatino pranešimus apie tai, kad privalomasis sveikatos draudimo polisų reikalavimas esą apsunkins Kaliningrado tranzitą, o Rusijos geležinkelių bendrovė informavo į Gudagojo stotį Baltarusijoje pasiuntusį vagoną-viešbutį, kuriame būtų apgyvendinami Lietuvos pasieniečių išlaipinti keleiviai.

Rusijos naujienų agentūra "RIA Novosti" netgi pranešė, kad dėl naujosios tvarkos pasienyje Kaliningrado našlaičių prieglaudose gyvenantys vaikai negalės per atostogas traukiniu nuvykti į Maskvoje vyksiančius vaikų kūrybos renginius, nes tokia kelionė dėl draudimo būsianti per brangi.

Lietuvos URM Konsulinio departamento direktorius Vaidotas Verba BNS teigė vertinąs tokius teiginius kaip "visišką dezinformaciją".

"Reikalavimas pateikti sveikatos draudimo polisą netaikomas Rusijos piliečiams, traukiniais ar automobiliais vykstančiais tranzitu per Lietuvos teritoriją pagal supaprastintų kelionės dokumentų schemą. Sveikatos draudimo polisus privalės turėti su vizomis į Lietuvą atvykstantys Rusijos piliečiai ir kiti užsieniečiai", - trečiadienį sakė V.Verba.

Jo teigimu, neturintys polisų keliautojai iš traukinių išlaipinami nebus. "Pasienio geležinkelio stotyse - tiek Kenoje, tiek Kybartuose - veikia draudimų bendrovių atstovai, kurie užsuka į traukinius. Lietuvos pasieniečiai neturinčius draudimo polisų keliautojus nukreips į draudimo agentus. Traukiniai stovi pakankamai ilgą laiką - maždaug 45 minutes, tad galima suspėti atlikti formalumus", - sakė V.Verba.

Pasak URM Konsulinio departamento vadovo, privalomojo sveikatos draudimo iš į Lietuvą atvykstančių užsieniečių reikalaujama nuo pat įstojimo į Europos Sąjungą - 2004-ųjų gegužės 1-osios. V.Verbos teigimu, pasieniečiai juos tikrino "pasirinktinai, epizodiškai", nes trūko kai kurių poįstatyminių aktų.

Šiemet kovo 1-ąją Vyriausybės nutarimu patvirtintas užsieniečių sveikatos draudimo aprašą, kuris sukonkretino ir net šiek tiek sušvelnino tvarką, kuomet iš užsieniečių reikalaujama sveikatos draudimo poliso. Minėtasis dokumentas įsigaliojo kovo 6 dieną. Be Kaliningrado tranzito dalyvių, polisų nereikalaujama iš oficialių delegacijų narių, diplomatų ir jų šeimų narių bei kai kuriais kitais atvejais.

V.Verbos teigimu, Rusijos valdžios institucijos buvo laiku ir tinkamai informuotos apie naująją tvarką.