V. Adamkus trečiadienį dalyvavo holokausto aukų pagerbimo ceremonijoje Jad Vašem muziejuje ir pasakė kalbą specialioje sesijoje "Kuriame ateitį gerbdami praeitį".

V. Adamkus pabrėžė, kad XX amžius visada primins apie žydų tautos tragediją - holokaustą, Prezidento žodžiais, nė viena tauta negali lyginti savo praradimų, patirtų dvidešimtajame amžiuje, su Europos žydų bendruomenių netektimis, Europos žydai tapo civilizacijos ir kultūros nuopuolio, atvedusio III Reichą prie rasistinės barbarybės, auka.

"Mane, kaip lietuvį, slegia istorijos našta suvokus, kad Lietuva tapo kruvinų antižydiškų išpuolių arena pačioje nacių ir sovietų karo pradžioje. Tuo metu, deja, nesugebėjome apsaugoti nacių persekiojamų žydų, mūsų valstybės piliečių, nesutramdėme vietinių nacių talkininkų. Nemažai jų, tarp jų ir savanorių, uoliai tarnavo beprotiškam nacių sumanymui, pasinaudojo beviltiška savo kaimynų žydų padėtimi ir pasidavė kiršinimui, žudė ir plėšė žydų turtą", - kalbėjo Prezidentas.

Čia pat V. Adamkus pridūrė, jog Lietuvoje būta ir nemažai žmonių, gelbėjusių žydus.

"Lygiai taip pat man, kaip lietuviui, sušildo širdį ir suteikia šviesos bei tikėjimo žmogumi šio memorialo (Jad Vašem muziejaus) teisuolių medeliai su Lietuvos žmonių, gelbėjusių persekiojamuosius, pavardėmis. Kaip tik šį tikėjimo žmogumi spindulį mes, Lietuvoje, nešamės ateitin: steigiame Tolerancijos ir švietimo centrus, siunčiame mokytojų grupes į Jad Vašemą, šiandienos kartas supažindiname su prieškariniu žydų gyvenimu. Mes tęsiame restituciją - žydų organizacijoms grąžiname religinius pastatus ir torų ritinius. Rūpinamės, kad Lietuvoje būtų išsaugoti istorinio žydų gyvenimo pėdsakai. Apie tai liudija mūsų sostinės - Vilniaus - senamiestis", - kalbėjo V. Adamkus.

Šalies vadovo teigimu, Lietuvos žydų žūtis "yra visų mūsų nuskurdinimas ir įspėjimas Europai ir visai pasaulio bendruomenei". "Užtikrinu Jus, kad mano šalis visada ryžtingai kovos su senuoju ir naujuoju antisemitizmu, brangins šimtų tūkstančių Lietuvos žydų, brutaliai nužudytų nacių ir vietos kolaborantų, atminimą. Niekam neturėtų kilti abejonių dėl šio mūsų ryžto", - patikino V. Adamkus.

Pasak V. Adamkaus, gegužės mėnesį Lietuvoje bus paminėtas antifašistinės koalicijos Pergalės prieš nacizmą šešiasdešimtmetis. "Esu tikras, kad tai bus Europą ir pasaulį vienijanti atminties diena, - sakė Lietuvos vadovas. Prezidentas taip pat pabrėžė, kad Lietuva, Europos Sąjungos ir NATO narė, prisidės prie pastangų, kurios neš taiką ir saugumą Artimuosiuose Rytuose gyvenančioms tautoms.

Trečiadienį V. Adamkus pietavo su Izraelio Valstybės Ministru Pirmininku Arieliu Sharonu. Pasak Prezidento atstovės spaudai Ritos Grumadaitės, šiame susitikime taip pat daugiausia kalbėta apie taikos procesą Artimuosiuose Rytuose.

Antradienio vakarą V. Adamkus kalbėjosi su Vokietijos užsienio reikalų ministru Joshka Fischeris, Švedijos premjeru Granu Perssonu, Nyderlandų Karalystės premjeru Janu Peteriu Balkenende, Danijos ministru pirmininku Andersu Foghu Rasmussenu bei su kitais Europos šalių politikais.

Pokalbiuose aptarta tolesnė demokratinių procesų plėtra Ukrainoje, taip pat kalbėta apie Lietuvos Prezidento sprendimą pergalės prieš fašizmą metines švęsti ne Maskvoje, bet Lietuvoje. V. Adamkus teigė, jog visi Europos šalių vadovais, su kuriais jam teko kalbėtis, pareiškė suprantą jo sprendimą nevykti į iškilmes Maskvoje.