120 Lietuvos karių dalyvauja JAV vadovaujamoje taikos palaikymo misijoje Irake, kur 2003 metais buvo nuverstas diktatorius Saddamas Husseinas. Lietuva prisidėjo prie JAV ir NATO vadovaujamų operacijų Afganistane, kur 2001 metų pabaigoje buvo nuverstas talibų režimas. Lietuva ruošiasi šiemet Afganistano Goro provincijoje įkurdinti vadinamąją provincijų atkūrimo komandą ir jai vadovauti.

Kaip pažymima Vyriausybės nutarimo aiškinamajame rašte, šių metų sausį Irake vykusiuose rinkimuose buvo išrinkta teisėta šalies valdžia. "Lietuva galėtų savo paramą išreikšti, užmegzdama su Iraku diplomatinius santykius. Toks žingsnis būtų palankiai įvertintas tiek ES valstybių, tiek JAV", - rašoma dokumente.

Lietuva ir Afganistanas diplomatinius santykius užmezgė 1930 metais pasirašant dvišalę Draugingumo sutartį.

Vyriausybės posėdyje trečiadienį Lietuvos ambasadoriui Jungtinėse Tautose Gediminui Šerkšniui turėtų būti suteikti įgaliojimai pasirašyti susitarimą dėl diplomatinių santykių atkūrimo. "Lietuva suinteresuota šios valstybės atkūrimu ir demokratine raida. Pagrindiniai dvišaliai Lietuvos interesai Afganistane - įvairiapusių politinių ir ekonominių ryšių plėtojimas, Lietuvos įmonių ir institucijų dalyvavimas šalies vystymo projektuose, bendradarbiavimas tarptautinėse organizacijose", - rašoma nutarimo aiškinamajame rašte.

Užmegzdama diplomatinius santykius su Šiaurės Afrikoje esančia Libija, Lietuva yra suinteresuota plėtoti įvairiapusiškus ekonominius santykius su šia šalimi, taip pat vertingi politiniai kontaktai bei bendradarbiavimas tarptautinėse organizacijose. Libija yra svarbi ekonominė pietinių Europos Sąjungos valstybių partnerė.

Šiuo metu Lietuva yra užmezgusi diplomatinius santykius su 140 pasaulio valstybių. Kaip BNS pasakojo Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos sekretorius Šarūnas Adomavičius, užmegzti diplomatinius santykius su Afganistanu planuota jau praėjusiais metais. "Jau vyko diplomatinis susirašinėjimas, tačiau netikėtai pavyko aptikti, kad diplomatinius santykius su Afganistanu palaikė ir prieškario Lietuva", - sakė Š.Adomavičius.

Jo teigimu, 1930 metų gruodžio 9 d. Kaune Draugingumo sutartį lietuvių ir persų kalbomis Lietuvos prezidento Antano Smetonos ir Afganistano padišacho įgalioti pasirašė tuometiniai Lietuvos užsienio reikalų ministras Dovas Zaunius ir Karališkosios Afganistano vyriausybės ambasadorius Sardaras Mohammedas Azizas Khanas.

"Šis dokumentas Afganistane neišliko. Kabulo vyriausybė buvo labai nustebusi, kai pranešėme jiems apie praėjusiame amžiuje turėtus diplomatinius santykius", - sakė Š.Adomavičius. Jo teigimu, Lietuva laikosi principo tais atvejais, kai įmanoma, atgaivinti seniau turėtus diplomatinius santykius.