Prisiteisti alimentus iš tėvų iki 24 metų gali tie pilnamečiai, kurie mokosi bet kurios švietimo įstaigos dieniniame skyriuje ir sugeba teismui įrodyti, kad jam būtina materialinė parama, t.y. jis nedirba, gauna mažą stipendiją, moka už mokslą ir kt.

Anot dienraščio, šią savaitę Klaipėdos apylinkės teisme bus nagrinėjamas vieno devyniolikmečio klaipėdiečio ieškinys jo tėvui. Jaunuolis studentas prašo iš tėvo priteisti vieneriems metams per 2,4 tūkst. litų alimentų.

Kadangi jis studijas baigs kitų metų birželio mėnesį, kai jam bus sukakę tik 20 metų, jaunuolis galės stoti dar į kitą švietimo įstaigą ir teisiškai išsireikalauti, kad tėvas jį išlaikytų kol jam sukaks 24-eri.

Pasak jaunuolio advokato Henriko Mackevičiaus, atsakovas su ieškiniu sutinka tik iš dalies. Jis neatsisako mokėti sūnui alimentų, tačiau prašo sumažinti reikalaujamą sumą. Savo prašymą jis argumentuoja tuo, kad per mėnesį uždirba tik 370 litų, o turi išlaikyti vaiką iš antrosios santuokos, be to, turi įsiskolinimų už komunalinius patarnavimus.

Tėvas tikina galintis studijuojančiam sūnui kas mėnesį skirti tik po 50 litų.

Pagal Civilinį kodeksą, numatyta vieno mėnesio išlaikymo vertė negali būti mažesnė už vieną minimalią mėnesinę algą (MMA). 2004 metų kovo mėnesio Vyriausybės nutarimu MMA yra 500 litų. Kadangi vaiką išlaikyti turi abu tėvai, ši suma dalijama per pusę. Be to, iš reikalaujamos sumos išskaičiuojamos realios pilnamečio pajamos - pavyzdžiui, stipendija.

Kita devyniolikmetė klaipėdietė, studijuojanti Kaune, taip pat tikisi prisiteisti iš jau pensinio amžiaus tėvo alimentus ir per vienerius metus nori gauti iš jo 3 tūkstančius litų.

Vienas iš senatvės ir invalidumo pensijų gyvenantis tėvas nesutinka su tokiu dukros ieškiniu. Jis tikina, jog, teismui patenkinus dukros prašymą, iš 500 litų pensijos, atskaičiavus alimentus ir mokesčius už butą, jam pragyvenimui beliktų vos 90 litų. Be to, jis pasiryžęs įrodyti, kad nėra biologinis šios merginos tėvas ir verčiau išleis pinigus DNR tyrimams.

Tačiau, tai, kad jis nėra biologinis tėvas, pasak teisininko Juliaus Pankausko, neatleidžia jo nuo atsakomybės. Juolab kad alimentai jam buvo priteisti dar 1993 metais, kuriuos jis mokėjo dukrai iki pat 2003 metų, kol jai sukako 18 metų.

Antstolių rūmų specialistai nemano, kad dabar teismus užplūs studijuojančių pilnamečių ieškiniai tėvams. Mat norint įrodyti, kad tėvo parama yra būtina, reikia susirinkti daug įvairių pažymų, sugaišti nemažai laiko ir nervų. Prisiteisiant pinigus išlaikymui, galioja ta pati teisinė tvarka, kaip ir teisiantis alimentus iki pilnametystės.

Tačiau Civilinio kodekso pataisa ypač aktuali tiems vaikams, kurie į mokyklą pradėjo eiti tik sulaukę 7 metų ir kuriems 18 metų sukako dar nebaigus vidurinės mokyklos. Tokie moksleiviai, sulaukę pilnametystės, dar nebūdavo baigę vidurinės mokyklos, tačiau tėvas nebeprivalėdavo jų remti. Dabar teisiškai pats pilnametis galės prisiteisti, kad tėvas jį remtų iki tol, kol jis baigs vidurinę mokyklą arba net ilgiau, jei įstos į kitą švietimo įstaigą.