Specialistų vertinimu, buvusio vidaus reikalų ministro Vytauto Markevičiaus pataisytas įstatymas specialiosioms tarnyboms gali suteikti dar didesnes galias.

Apie specialiųjų tarnybų veiklą bei jų parlamentinę kontrolę "Lietuvos rytas" vakar kalbėjosi su Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininku Alvydu Sadecku.

- Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas vykdo parlamentinę operacijoje prieš "Lietuvos rytą" dalyvavusios Specialiųjų tyrimų tarnybos kontrolę. Kaip jūs vertinate pareigūnų veiksmus?

- Veiksmai buvo nepamatuoti ir nežinia, ar būtini. Drįstu net tvirtinti, kad šiuo atveju peržengtos tam tikros ribos. Pareigūnai privalėtų elgtis korektiškiau, kad jų veiksmai nesukeltų nereikalingų komplikacijų ir tokio didžiulio nepasitenkinimo.

Be to, kelia abejonių Specialiųjų tyrimų tarnybos dalyvavimas operacijoje. Šiai tarnybai pastaruoju metu tenka vykdyti užduotis, kurios nėra jai būdingos. Net formuojama neteisinga nuomonė, jog ši tarnyba privalo aprėpti viską.

Manau, kad jei pareigūnams buvo būtina paimti dokumentus, tam prokuratūra galėjo pasitelkti ekonominę policiją. Bet abejoju, ar nebuvo kitų būdų, kaip gauti reikiamus dokumentus neatliekant kratų.

- Ar politikai galės garantuoti, jog pareigūnai nepiktnaudžiautų savo teisėmis?

- Tai - viena pagrindinių ir didžiausių problemų, kuri ypač kelia nerimą komiteto nariams. Mes siekiame, kad specialiųjų tarnybų parlamentinė kontrolė būtų efektyvi ir racionali.

Šiuo metu specialiųjų tarnybų kontrolė nėra pakankama. Ji privalo būti griežtinama. Žinoma, visa tai turi būti daroma protingai, nesikišant į operatyvinės veiklos detales. Bet privalome kalbėti apie specialiųjų tarnybų veiklos pagrįstumą, teisėtumą, racionalų biudžeto lėšų panaudojimą.

Visa tai turi atsispindėti dabar nagrinėjamame Operatyvinės veiklos įstatyme, kuris turėtų iš esmės pakeisti situaciją. Įstatyme turi būti pakankamai saugiklių, kurie nepaliktų vietos pareigūnų savivalei ir garantuotų žmogaus teises.

- Pasigirsta priekaištų, kad įstatymo svarstymas vilkinamas.

- Įstatymo nagrinėjimas uždelstas, nes siekiame surasti sprendimus, kurie specialiosioms tarnyboms leistų operatyviai dirbti, bet kartu būtų išvengta piktnaudžiavimo atvejų, neteisėtos veiklos ir savivalės.