Dzūkijoje, kur Rytų skirstomųjų tinklų elektrikai irgi pasikėsino į gandralizdžius, žmonės taip pat susirūpino: kur parskris paukščiai?

Kas paskatino elektrikus skubiai kelti gandralizdžius - meilė netrukus turintiems sugrįžti nuostabiems paukščiams ar kitą savaitę turintis įvykti teismas dėl gandralizdžių naikinimo?

"Lauke snyguriavo, mes per televizorių žiūrėjome Kovo 11-osios iškilmes. Staiga dingo elektra. Vyras išėjo pažiūrėti, kas atsitiko, ir nustebo - ant elektros stulpo užsikoręs elektrikas gandralizdį daro", - apie netikėtų svečių viešnagę pasakojo Kelmės rajono Užvenčio seniūnijoje esančio Minupių kaimo gyventoja Virginija Griciuvienė.

Pakeliui į Užvenčio seniūniją ir ant kitų elektros stulpų matėsi nauji gandralizdžiai - tokie, kaip prie Gricių sodybos. Gal elektrikų misija ir nebūtų tokia keista, jeigu dar praėjusį ketvirtadienį Vakarų skirstomųjų tinklų Kelmės skyriaus viršininko pavaduotojas Modestas Virbickas nebūtų LŽ aiškinęs, kiek žalos elektros tinklams pridaro gandralizdžiai.

Dar keisčiau atrodo tai, kad tą patį gandralizdį prie Gricių sodybos elektrikai patys gruodžio pabaigoje išardė. Gandralizdžius jie naikino ir prie kitų sodybų. Pasipiktinę žmonės kreipėsi į aplinkosaugininkus. Elektrikams buvo skirta 225 litų administracinė bauda. Jie kreipėsi į teismą teigdami, kad nepažeidė jokio įstatymo.

"Suprantu, kad gandralizdis ant elektros stulpo nėra gerai, tačiau tai, ką padarė Rytų skirstomųjų tinklų Alytaus regiono darbuotojai mano tėviškėje Skraičionių kaime, galima pavadinti barbarizmu", - piktinosi alytiškis Jonas Danilevičius, kai praėjusio mėnesio pradžioje elektrikai jo motinai priklausančioje sodyboje nuo stulpo nukėlė gandralizdį ir paliko gulėti ant sniego.

Gandrai šioje sodyboje įsikūrė prieš devynerius metus. Lizdas atlaikydavo net stipriausias vėtras. Alytiškis pagalbos kreipėsi į žaliųjų organizaciją, parašė skundą Rytų skirstomųjų tinklų Alytaus regiono vadovams, kad nubaustų kaltuosius. Nukeltą lizdą žmogus saugo, puoselėdamas viltį, kad galbūt dar jo prireiks į gimtinę sugrįžusiems gandrams.

"Laukinės gyvūnijos įstatymas neleidžia ardyti paukščių lizdų", - sako Aplinkos ministerijos Įvairovės skyriaus vedėjas Selemonas Paltanavičius.

Pakomentuoti problemą LŽ paprašė ir Lietuvos ornitologų draugijos. Profesorius Petras Kurlevičius teigia, kad Lietuvoje trečdalis gandralizdžių sunešti ant elektros stulpų. Profesorius apgailestavo, kad Lietuvoje, skirtingai nei Lenkijoje, Vengrijoje, Ispanijoje, niekas nenori skirti lėšų ir virš stulpų uždėti laidus saugančią platformą.

Plačiau apie tai skaitykite "Lietuvos žiniose"