V.Adamkus pažymėjo Kovo 11-osios akto signatarų vaidmenį prieš 15 metų, atkuriant Lietuvos nepriklausomybę, bei ragino juos dalyvauti ir šiandieniniame visuomenės kūrime.

"Jūs atėjote iš Sąjūdžio, kuris brandino pilietinės visuomenės pagrindus. Tad ir šiandien būkite mūsų pilietinės visuomenės kūrėjai", - sakė prezidentas.

Anot jo, kovo 11-ąją buvo atkurta ne tik nepriklausomybė, bet ir demokratinė, žmonėms tarnaujanti valstybė.

"Šiandiena galime pasidžiaugti po nepamirštamojo Kovo 11-osios vakaro per penkiolika metų Lietuvos nueitu keliu. Turime kuo didžiuotis. Žinau, kad jums ne kartą suskaudo širdį regint, kaip numojama ranka į pareigas ir moralės principus, kaip nuvetinami įsipareigojimai tautai", - signatarams kalbėjo V.Adamkus.

Bei dar kartą pabrėžė jų vaidmenį Lietuvos Nepriklausomybės atkūrime.

"Jūs atlikote istorinę misiją - išreiškėte visos Tautos valią ir balsavote už mūsų Nepriklausomos valstybės atkūrimą. tai buvo nepaprastai drąsus, didžiulio ryžto reikalaujantis žingsnis", - sakė prezidentas.

Taip pat jis priminė, kad į Nepriklausomybę Lietuva ėjo visus okupacijos dešimtmečius.

"Šiandien pagarbiai prisimename ir pokario metų rezistentus, ir aukas, ir vėlesnių laikų politinius kalinius, ir visus, kurie neleido gesti Lietuvos nepriklausomybės siekiui. Tokią dieną kaip ši, prisimename ir laisvės idėjas subrandinusį Sąjūdį".

Priėmime Prezidentūroje V.Adamkus Vyčio Kryžiaus ordinu po mirties apdovanojo penkis signatarus - Kazimierą Antanavičių, Česlovą Kudabą, Birutę Nedzinskienę, Gintarą Ramoną ir Valerijoną Šadreiką. Apdovanojimai buvo įteikti šių signatarų artimiesiems.

Likusieji signatarai 2000 metais buvo apdovanoti Lietuvos nepriklausomybės medaliu, kurio pagal įstatymus negalima skirti po mirties.

Priėmimo penktadienį metu Lietuvos nepriklausomybės medaliai buvo įteikti tiems signatarams, kurio iki šiol jo nėra atsiėmę. Tokių signatarų yra dvylika.

Medalius penktadienį atsiėmė devyni signatarai - Romas Gudaitis, Romualda Hofertienė, Algirdas Patackas, Kazimieras Saja, Zigmas Vaišvila, Rimvydas Valatka, Gediminas Vagnorius, Audrius Butkevičius, Kazimieras Uoka.

Trys signatarai - Rimantas Astrauskas, V.Paliūnas ir Virginijus Pikturna medalių negalėjo atsiimti dėl įvairių priežasčių.

Dar keturi signatarai - Rūta Gajauskaitė, Algirdas Endriukaitis, Benediktas Rupeika ir Alfonsas Svarinskas yra atsisakę šių medalių.

Nors Kovo 11-osios signatarai ir buvo pasipiktinę tuo, kad negavo pakvietimo į Vasario 16-osios iškilmes bei žadėjo ignoruoti Kovo 11-ąją jų garbei rengiamą priėmimą Prezidentūroje, tačiau prezidentui viešai apgailestavus dėl šio nesusipratimo, dauguma jų dalyvavo priėmime.

1990 metų kovo 11-ąją paskelbtą nepriklausomybės aktą pasirašė 124 parlamentarai, tapę jo signatarais.