G.Jasaitis pripažino, kad prieš tai bylą tyręs jo pavaldinys neįvertino visų aplinkybių, kurios galėjo turėti įtakos galutiniam sprendimui minėtoje byloje, BNS pranešė Generalinės prokuratūros atstovas spaudai Vidmantas Putelis.

Prokuroro Alvydo Valiukevičiaus Prieš mėnesį priimtas sprendimas nutraukti bylą dėl "Respublikos" publikacijų panaikintas ir ikiteisminis tyrimas atnaujintas.

Iškelti bylą dėl dienraščio redaktoriaus Vito Tomkaus rašinių ciklo "Kas valdo pasaulį?" Generalinės prokuratūros prašė Tautinių bendrijų tarybos prie Vyriausybės, Lietuvos nepriklausomybės gynimo Sausio 13-osios brolijos, Lietuvos žydų bendruomenės, Lietuvos pilietinių organizacijų atstovai bei atskiri piliečiai.

Visuomenės atstovai, politikai, užsienio diplomatai V.Tomkaus rašinių ciklą, iliustruotą žydo ir gėjaus karikatūromis, pasmerkė kaip kurstantį antisemitizmą, nepakantumą gėjams ir kitokią netoleranciją.

2004 metų kovą Generalinė prokuratūra pagal Baudžiamojo kodekso 170 straipsnio 1-ąją dalį, numatančią atsakomybę už kurstymą prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę, pradėjo ikiteisminį tyrimą. Taip pat buvo sprendžiamas klausimas, ar pradėti ikiteisminį tyrimą dėl šmeižto.

Maždaug po metų, vasario 11-ąją, šis tyrimas nutrauktas. Vienu iš motyvų nutraukti bylą ikiteisminio tyrimo prokuroras nurodė, kad šiomis publikacijomis nebuvo padaryta nusikalstama veika. Byla dėl šmeižto iškelta nebuvo, nusprendus, kad įžeistieji asmenys su "Respublika" gali bylinėtis privataus kaltinimo tvarka.