Kaip BNS informavo Kapitalizmo eitynių koordinatorius Lietuvoje Maksimas Reznikovas, Vilnius - vienintelis Baltijos šalių miestas, dalyvaujantis globalioje akcijoje, skelbiančioje laisvos rinkos, įstatymų viršenybės, žmogaus teisių bei laisvių idėjas.

"Kapitalizmas - sistema, pripažįstanti kiekvieno asmens teisę savarankiškai tvarkyti savo gyvenimą, todėl tai tiesiausias kelias į laisvę ir gerovę", - teigiama organizatorių deklaracijoje. Kapitalizmo eitynės yra atsakas į antiglobalistų išpuolius ir kvietimas diskutuoti apie modernaus pasaulio vertybes.

Gruodžio 1-ąją Kapitalizmo eitynės Vilniuje prasidės Lukiškių aikštėje. Akcijos dalyviai žygiuos Gedimino prospektu sustodami ir dvigubu mėlynu kaspinu pažymėdami objektus, liudijančius privačios iniciatyvos sėkmę, - tokius kaip "Vilniaus bankas", "McDonald’s", "Verslo centras 2000".

Anot renginio organizatorių, tamsiai mėlyna kaspino juosta simbolizuoja kapitalizmo principus ir pradininkus, o šviesi - ateities perspektyvas. Kapitalizmo eitynės baigsis prie Gedimino paminklo.

"Taip bus pagerbtas Vilniaus miesto įkūrėjas, dar 13 amžiuje ne tik kvietęs į Lietuvą atvykti pirklius bei amatininkus, bet ir sudaręs jiems palankias verslo sąlygas", - teigia akcijos organizatoriai. Eitynių metu daugiau nei 100 pasaulio miestų, tarp jų ir Vilniuje, bus įteikti Kapitalizmo apdovanojimai.

Lietuvoje laureatą išrinks komisija, kurią sudaro Laisvosios rinkos instituto prezidentas Ugnius Trumpa, Pramonininkų konfederacijos viceprezidentas Mykolas Aleliūnas, Amerikos prekybos rūmų ("American Chamber of Commerce") prezidentas Johnas Rowellas (Džonas Rouelas) ir Britų prekybos rūmų ("British Chamber of Commerce") eksprezidentas Joe Cataras (Džo Cataras), verslininkas Hubertas Grušnys bei kiti verslininkai.