Tyrimą DELFI atliko padedant tarptautinio tiriamosios žurnalistikos centro „Organized Crime and Corruption Reporting Project“ (OCCRP) specialistams. Taip OCCRP ir DELFI atskleidė, kad už Kipre registruoto ir V. Uspaskicho imperijos valdyme dalyvavusio verslo stovi „darbiečių“ patriarcho sūnus, Baltarusijoje gyvenamąją vietą deklaravęs Eduardas Uspaskichas. Negana to, DELFI pavyko išsiaiškinti, kad būtent Kipre, E. Uspaskicho per tarpinę kompaniją kontroliuojamoje įmonėje atsidūrė apie 12 mln. litų, išplaukusių iš NKU prieš triukšmingą šios kredito unijos veiklos sustabdymą.

Už skambių pavadinimų – puikiai pažįstama pavardė

Šios istorijos centre sukasi Kipre registruota kompanija „Gravel Investments Ltd“. Ji dar visai neseniai buvo V. Uspaskicho verslo imperijos flagmano, koncerno „Vikonda“ akcininkė. Padedant OCCRP, DELFI išsiaiškino, kad už šios įmonės iš tikrųjų stovi E. Uspaskichas.

DELFI pavyko gauti Kipro įmonių registro duomenis, kurie atskleidžia, kaip atsirado „Gravel Investments Ltd“ ir kas šią įmonę iš tikrųjų valdo. Registro įrašai byloja, kad „Gravel Investments“ įsteigta 2006 m. gegužės 15 d. Tada įmonės akcijas valdė Kipre registruota kompanija „KPM Consulting Limited“. Šios įmonės adresu Kipre registruotos dešimtys ofšorinių kompanijų.

Po kiek daugiau nei pusantrų metų, 2008 m. sausio 23 d., vienintele „Gravel Investments Ltd“ akcininke tapo Jelena Borisova – Rusijos pilietė, gyvenanti Urdomoje, gimtajame V. Uspaskicho mieste. J. Borisova „Gravel Investments Ltd“ akcininke išbuvo kiek daugiau nei metus. Kipro registro duomenimis, 2009 m. rugpjūčio 25 d. „Gravel Investments Ltd“ kontrolę perėmė kita Kipre registruota kompanija – „Quipor Trading Ltd“. Ši bendrovė ir dabar yra vienintelė „Gravel Investments Ltd“ akcininkė.
„Gravel Investments Ltd“ aktualus akcininkų sąrašas (Kipro registro duomenys)
Kipro įmonių registro duomenimis, ši 2008 m. vasario 13 d. registruota įmonė veda tiesiai į Uspaskichų šeimą. Pirmoji šios ofšorinės kompanijos akcininkė, kaip ir „Gravel Investments Ltd“ atveju, buvo „KPM Consulting Limited“. Registre nurodoma, kad po pusantrų metų nuo įsteigimo 100 proc. „Gravel Investments Ltd“ valdančios „Quipor Trading Ltd“ vieninteliu akcininku tapo E. Uspaskichas. V. Uspaskicho sūnus ir dabar yra vienintelis „Quipor Trading Ltd“ akcininkas.
„Quipor Trading Ltd“ aktualus akcininkų sąrašas (Kipro registro duomenys)

Kiprą, kaip mokesčių rojų ir ofšorinių kompanijų gamyklą, iki šalies bankų kracho mėgo daugelis rusų turtuolių. Kaip matyti, Uspaskichų šeima – ne išimtis.

Mįslingas „Vikondos“ akcijų judėjimas

Registrų centro DELFI pateiktais duomenimis, „Gravel Investments Ltd“ koncerno „Vikonda“ akcininke tapo 2010 m. lapkričio 22 d. Akcijas Kipre registruota įmonė perėmė iš bendrovės „Credit International Incorporated K/S“, registruotos Danijoje.

Oficialiai kiprietiška, bet realiai E. Uspaskicho verslo kontroliuojama „Gravel Investments Ltd“ „Vikondos“ akcininke išbuvo beveik dvejus metus – iki praėjusių metų spalio vidurio. Šie faktai įrodo, kad V. Uspaskicho sūnus prie „Vikondos“ valdymo priėjo kur kas anksčiau, nei šių metų kovą, kai Darbo partijos lyderis savo turėtas įmonių akcijas padalijo atžaloms. Tačiau paskui „Gravel Investments Ltd“ velkasi kur kas įdomesnė uodega.

Registrų centro DELFI pateikti duomenys liudija, kad pernai spalį „Gravel Investments Ltd“ turėtos „Vikondos“ akcijos (daugiau kaip 7 proc. akcijų paketas) buvo padalintos dviem su V. Uspaskichu ir „Vikonda“ susijusioms įmonėms. Didesnę dalį gavo bendrovė „Vėjo galia“, mažesniąją – kompanija „Vikoil“.
Koncerno „Vikonda“ aktualus akcininkų sąrašas (Registrų centro duomenys)

„Vėjo galios“ akcininkai pasikeitė likus kelioms dienoms iki „Vikondos“ akcijų įsigijimo. Registrų centro DELFI pateiktais duomenimis, iki 2012 m. spalio 12 d. vienintele „Vėjo galios“ akcininke buvo bendrovė „Edvervita“, o pastarąją tuo metu tiesiogiai valdė V. Uspaskichas. 2012 m. spalio 12 d., prieš pat pirmąjį rinkimų į Seimą turą, „Vėjo galios“ akcijas iš „Edvervitos“ perėmė koncerno „Vikonda“ viceprezidentas Juozas Gaidamavičius.

Kaip ir „Vėjo galios“ atveju, „Vikoil“ akcininkai pasikeitė prieš pat „Vikondos“ akcijų įsigijimą. Iki 2012 m. spalio 15 d. šios įmonės vienintele akcininke buvo „Vikonda“, o tądien, švęsdamas pergalę pirmajame Seimo rinkimų ture, įmonės kontrolę iš savo koncerno perėmė pats V. Uspaskichas.

Pinigai iš skandalingosios kredito unijos – į sūnaus verslą

DELFI žiniomis, šios verslo šachmatų partijos rezultatas – daugiau nei 12 mln. litų, kurie iš bene skandalingiausios Lietuvos kredito unijos išplaukė į E. Uspaskicho netiesiogiai valdomą kiprietišką verslą.

DELFI šaltinių teigimu, būtent NKU buvo pasitelkta „Vikondos“ akcijų perleidimo sandoriams finansuoti: bendrovės „Vėjo galia“ ir „Vikoil“ iš NKU ėmė paskolas ir šiomis skolintomis lėšomis sumokėjo Kipre registruotai „Gravel Investments Ltd“ už „Vikondos“ akcijas. DELFI žiniomis, abiejų įmonių iš NKU pasiskolinta suma sudarė apie 3,5 mln. eurų (12,0848 mln. Lt). „Gravel Investments Ltd“, kaip jau minėta, yra valdoma E. Uspaskicho kontroliuojamos „Quipor Trading Ltd“.

V. Uspaskichas garsėjo tuo, jog „Vikondai“ ir kitoms su koncernu susijusioms įmonėms dalijo milijonines paskolas. „Vikoil“ ir „Vėjo galia“ – ne išimtis. Vyriausiajai rinkimų komisijai pernai pateiktoje interesų deklaracijoje politikas nurodė „Vikoil“ 2010 m. vasario 1 d. paskolinęs 160 tūkst. Lt. Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) šiemet, liepos 8 d., pateiktoje deklaracijoje V. Uspaskichas nurodė, kad šis sandoris baigtas pernai, spalio 16 d.

Dar vieną paskolą „darbiečių“ patriarchas „Vikoil“ suteikė pernai, spalio 19 d. Sandorio pabaiga (t.y. paskolos susigrąžinimas) – šių metų liepos 4 d. Bendrovei „Vėjo galia“ V. Uspaskichas pinigus paskolino šių metų vasario 22 d. Bet skolino trumpam, mat sandoris užbaigtas po poros mėnesių – balandžio 30 d. Tiesa, V. Uspaskicho deklaracijoje, pateiktoje VTEK, šių sandorių sumos nėra įvardintos.

Kodėl „Vėjo galia“ ir „Vikoil“ pinigus „Vikondos“ akcijų pirkimu nutarė skolintis būtent iš NKU – belieka spėlioti. Tačiau „Vikondos“ akcijų perleidimą galima apibendrinti paprastai: akcijos nukeliavo iš vienų rankų V. Uspaskicho imperijoje į kitas rankas toje pat imperijoje. O už jas sumokėti 12 mln. litų, skolintų iš NKU, „emigravo“ į Kiprą.

Kur 12 milijonų litų pajudėjo iš „Gravel Investments Ltd“, DELFI nepavyko išsiaiškinti.

Įmonių vadovai apie sandorį kalbėti nenori

DELFI susisiekė su „Vėjo galios“ ir „Vikoil“ direktoriais. Tačiau abu įmonių vadovai nenorėjo kalbėti apie sandorį su „Gravel Investments Ltd“ bei NKU pinigus.

„Vėjo galios“ direktorius Jonas Virbickas neneigė, kad pinigai „Vikondos akcijų“ pirkimui skolinti iš NKU. Tačiau nieko detalizuoti jis nenorėjo.

„O gal galima pirmadienį? Aš šiandien užsiėmęs. Negaliu aš šiandien atsakinėti į tai. Pirmadienį, gerai?“ - penktadienį, DELFI paklaustas, dėl ko „Vikondos“ akcijų pirkimas finansuotas iš NKU, sakė J. Virbickas.

Paklaustas, ar žinojo, jog „Gravel Investments Ltd“ per kitą Kipro įmonę yra kontroliuojama V. Uspaskicho sūnaus, „Vėjo galios“ vadovas tikino nedaug težinantis apie kitą sandorio pusę.

„Žinot, aš apie tas įmones mažai informacijos turiu“, - teigė J. Virbickas.

Antrąsyk paklausus, ar jam buvo nežinoma, kad „Gravel Investments“ netiesiogiai kontroliuojama E. Uspaskicho, verslininkas vėlgi pasiūlė pakalbėti kitą dieną: „Galima pirmadieniui atidėti pokalbį? Aš užsiėmęs dabar kitais klausimais“.

Dar mažiau kalbus buvo „Vikoil“ direktorius Edmundas Ubartas. „Ne, aš tokių komentarų neduodu. Ačiū, viso gero“, - DELFI tepasakė E. Ubartas.

Kredito unijoje – partijos pėdsakai

Lietuvos bankas NKU veiklą apribojo praėjusių metų gruodžio 13 d., praėjus mažiau nei dviem mėnesiams po to, kai įvyko NKU lėšomis finansuotas „Vikondos“ akcijų perleidimas. Nors tuo metu nebuvo žinoma apie tai, kad už „Gravel Investments Ltd“ stovi V. Uspaskicho sūnus, kalbos apie ryšius tarp NKU ir Darbo partijos pasklido žaibiškai.

To priežastis paprasta – Žilvinas Putramentas, vienas iš NKU vadovų, priklausė Darbo partijai. Jis buvo suimtas galimas finansines aferas NKU tiriančių pareigūnų. Netrūko ir kitokių NKU sąsajų su „darbiečiais“.

Jau po kelių dienų nuo NKU durų uždarymo bylą tiriantis Generalinės prokuratūros prokuroras Simonas Minkevičius oficialiai patvirtino, kad NKU bylos duomenyse figūruoja ir V. Uspaskichas bei „Vikonda“.

Reaguodamas į šiuos prokuroro pareiškimus, Darbo partijos lyderis pripažino turįs ryšių su NKU. Esą tuoj po rinkimų prireikė paskolos vienai iš politiko koncerno „Vikonda“ įmonių, o NKU mainais įkeisto turto vertė buvo kelissyk didesnė už gautą paskolą.

„Paskola buvo gauta po rinkimų. Ir užstatas padarytas. Kokie 250-300 proc. daugiau negu kreditas“, - žurnalistams Seime sakė V. Uspaskichas.

Tikslios paskolos sumos jis tuomet neatskleidė.

Politikas pripažino tapęs NKU pajininku – esą to reikalavo įstatymai. Klausiamas, kodėl skolintis nutarta iš NKU, o ne, pvz., iš banko, politikas teigė, esą pinigų reikėjo greitai.

„Dėl valstybėje galiojančių įstatymų, jeigu tavo įmonė ima paskolą, reikia tapti pajininku. Tai vat – 100 litų sumokėjom. (...) Kreditas buvo po rinkimų, lapkričio mėnesį. Greitai reikėjo tą padaryti, ir viskas“, - tęsė pašnekovas.

V. Uspaskichas taip pat ragino atskirti „Vikondą“ nuo Darbo partijos.

„Atskirkite „Vikondos“ įmonę ir partiją. Jaučiate skirtumą? Darbo partija ir „Vikonda“. Ar nejaučiate visiškai?“ - kalbėjo „darbiečių“ lyderis.

Versluose paliko vaikus

Šiemet kovą V. Uspaskichas savo turėtas įmonių akcijas perleido savo atžaloms: vaikams iš pirmosios santuokos E. Uspaskichui ir J. Uspaskich bei Laurai Blažytei – dukteriai iš dabartinės santuokos.

Registrų centro DELFI pateiktais duomenimis, L. Blažytė šiuo metu yra vienintelė sandoryje su „Gravel Investments Ltd“ dalyvavusios „Vikoil“ akcininkė. O V. Uspaskicho vaikai iš pirmosios santuokos kontroliuoja „Vikondos“ valdyme taip pat dalyvaujančią „Edvervitą“. Tad nuo kovo 1 d., kai perleistos „Edvervitos“ akcijos, E. Uspaskichas tiesiog sugrįžo į „Vikondos“ valdymą, kuriame iki praėjusių metų spalio sėkmingai dalyvavo per „Gravel Investments Ltd“ ir šią kompaniją valdžiusią „Quipor Trading Ltd“.

Didžiausia „Vikondos“ akcininke išlieka Darbo partijos patriarcho žmona Jolanta Blažytė.
V. Uspaskicho šeimos, „Vikondos“, Nacionalinės kredito unijos ir Kipro ofšorinių kompanijų ryšiai