Kaip rašo dienraštis "Kauno diena", pirmadienį Signatarų klubas turėjo priimti vieningą sprendimą ir išplatinti pareiškimą, kuriame būtų išdėstytos jų pozicijos priežastys.

Tačiau Prezidentūrai paskelbus, jog priėmimo metu ketinama pagerbti mirusius kolegas, kai kurie signatarai pasiūlė oficialų sprendimą paskelbti po ketvirtadienio vakare rengiamo visuotinio signatarų susirinkimo.

Anot dienraščio, prezidentas Valdas Adamkus į Vasario 16-ajai skirtą koncertą ir minėjimą šiemet pirmąkart nepakvietė Kovo 11-osios akto signatarų. Vietoj šių asmenų į iškilmingą priėmimą Prezidentūra nutarė pakviesti savivaldybių vadovus, ne vieną pramogų verslo atstovą.

Tokį Prezidentūros elgesį tuomet daugelis signatarų pavadino akibrokštu ir jų darbų nevertinimu.

Tą pačią savaitę Prezidentūra, taisydama klaidą ir stengdamasi nuslopinti kilusį signatarų pasipiktinimą, pareiškė, jog 15-ųjų nepriklausomybės atkūrimo metinių proga prezidentas Kovo 11-osios akto signatarams surengs atskirą priėmimą, kuriame bus pagerbti prie valstybės atkūrimo labiausiai prisidėję žmonės.

"Ar dalyvausime priėmime, didžiąja dalimi priklausys nuo prezidento veiksmų", - prieš pirmadienį vykusį Signatarų klubo susirinkimą kalbėjo klubo prezidentė Birutė Valionytė.

Antradienį jį tvirtino, kad bendro sprendimo nepriimta, nes, prezidentui apsisprendus nevykti į Maskvą, kai kurie signatarai pasiūlė neskubėti ir galutinį sprendimą paskelbti kovo 10-ąją rengiamame ataskaitiniame signatarų klubo susirinkime.

Tuo tarpu "Kauno dienos" žiniomis, didžioji dalis šiuo metu jokių valdžios postų neužimančių signatarų linkę ignoruoti prezidento kvietimą.

"Laukiame kovo 10-osios, nieko nenoriu komentuoti", - sakė klubo prezidentė. Ji, kaip ir kai kurie kiti signatarai patikino, kol kas neapsisprendė, ar dalyvauti prezidento priėmime. "Oficialiai klausimas lieka atviras", - sakė B.Valionytė.

Kovo 11-osios akto signataras Balys Gajauskas tvirtino nelinkęs dalyvauti Prezidentūroje rengiamame priėmime.

"Jokiais būdais neignoruosime kitų šiai progai skirtų iškilmių. Ši data mums labai svarbi ir būsime visuose kituose renginiuose", - sakė B.Gajauskas. Jis sakė jaučiantis nuoskaudą, jog nebuvo pakviestas į Vasario 16-ajai skirtą minėjimą. "Prezidentūra pademonstravo nepagarbą. Jei ne mes, gal ir prezidento nebūtų buvę", - svarstė signataras.

"Kauno dienos" duomenimis, ignoruoti prezidento kvietimą tvirtai apsisprendė Romualdas Ozolas, Algirdas Patackas, Rolandas Paulauskas, Bronislovas Genzelis, Jonas Liaučius ir kai kurie kiti signatarai.

Nacionalinės centro partijos pirmininkas ir signataras R.Ozolas sako manąs, jog Vasario 16-ąją pakvietimai signatarams nebuvo išsiųsti ne per klaidą, o sąmoningai. "Tai yra akivaizdus bandymas atsiriboti nuo nepriklausomybės atkūrimo akto kūrėjų ir jų vietą suteikti kitiems, laikui bėgant galbūt tiems, kurie balsavo už Europos Konstituciją ir pan.", - svarstė R.Ozolas.

R.Ozolas Prezidentūroje rengiamą priėmimą ir ordinų skyrimą jau mirusiems signatarams vadina pakiša.

"Gal jie mano, kad ją priimsime, ir viskas bus atitaisyta. Matyt, Prezidentūroje nesitikėta, kad pakankamai aiškiai bus suvokta šita užmačia. Man tiesiog gaila prezidento, kuris yra apstatytas tokiais žmonėmis. Nemanau, kad jie klysta, paprasčiausiai daro politiką",- kalbėjo R.Ozolas.

Prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė sako, jog Prezidentūra neketina atšaukti planuojamo priėmimo, nes nėra gavusi jokios informacijos apie signatarų ketinimus nedalyvauti minėjime.

"Kaip ir yra numatyta, prezidentas prie nepriklausomybės atkūrimo prisidėjusius žmones ir toliau kviečia dalyvauti priėmime", - sakė R.Grumadaitė.