Seimo restorane vykusiame klubo pristatyme antradienį dalyvavo smuikininkas ir pianistas, moteris pasitiko ir gėlėmis apdovanojo jaunieji džentelmenai, vyriškiams į švarko atlapus taip pat buvo segamos gėlės.

Į Seimo restoraną gausiai susirinkusias damas sveikino „Džentelmenų klubo“ nariai, laišką iš Vokietijos perdavė Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas. Renginys prasidėjo būtent Seimo vadovo pasirašyto nutarimo, kuriuo remiantis ir buvo įsteigtas klubas, perskaitymu

„Valstybė sudėtingoje situacijoje – išnyksta politiniai ir ne tik politiniai džentelmenai. Išauklėtų vyrų trūkumas gali destabilizuoti ir taip nestabilią šalies padėtį. Siekdami, kad mūsų morališkai trapią valstybę nenuplautų moralinis cunamis, liepiu nuo kovo aštuntos įsteigti “Džentelmenų klubą” prie Lietuvos Respublikos Seimo“, rašoma Seimo pirmininko nutarime.

Klubo vadovu buvo paskirtas ilgiausiai Seime išbuvęs socialdemokratas Česlovas Juršėnas, kaip teigiama Seimo pirmininko nutarime, „žodžiais ir darbais įrodęs džentelmeniškumą“. Beje, būtent Č.Juršėnui priklauso ir šio klubo steigimo idėja.

„Tiesiog norėjosi įdomiau pagerbti moteris“, - apie idėją kurti „Džentelmenų klubą“ pasakojo pats idėjos autorius.

Prie “Džentelmenų klubo” Seimo pirmininkas įgaliojo įsteigti ir jaunųjų džentelmenų klubą – tam, kad būtų kartų kaita. Tiesa, jauniesiems džentelmenams naktiniame klube nebus leidžiama nei gerti alkoholį, nei rūkyti.

Klubo simbolis kriauklė

“Džentelmenų klubas” savo simboliu pasirinko kriauklę. „Emblema – kriauklė, iš kurios gimė Venera ir visos kitos moterys“, - kalbėjo klubo steigėjai.

„Klubo simbolis – kriauklė. Pridėjus prie ausies girdi jūros ošimą. Kai turėsite kriaukles prie savo ausies pridėjusios, gal išgirsite šios dienos ošimą ir prisiminsite, kad sugalvojo džentelmenai, norėdami jus pagerbti ir jums įsiteikti“, - sakė Č.Juršėnas, įteikdamas kiekvienai moteriai po kriauklę.

”Džentelmenų klube“ - ir Aušrinė Burneikienė

Į klubo veiklą nuspręsta įtraukti ir Vyrų ir moterų lygių galimybių kontrolierę Aušrinę Burneikienę.

Jai klubo nariai įteikė savo emblemą – kriauklę. „Įteikiame kriauklę A.Burneikienei, kad kai ateis oficialūs skundai, ji pirmiausiai pasiklausytų kriauklės“, - šmaikštavo Č.Juršėnas.

A.Burneikienė sakė, kad sprendimas ją priimti į klubą byloja apie tikrai lygias galimybes. „Galėsiu pavaduoti klubo vadovą – tai labai lygios galimybės. Moteris yra ta jėga, dėl kurios daugės džentelmenų Lietuvoje“, - sveikindama klubo steigėjus sakė ji.

Kitais metais “Džentelmenų klubo” suvažiavimą planuojama surengti Nepriklausomybės aikštėje. Problemas suvažiavime, beje, turės spręsti A.Burneikienė (iš salės tuo metu girdėjosi replikos, kad problemos visuomet paliekamos moterims).

Seimo vyrai žarstė pagyrimus moterims

Klubo nariai negailėjo pagiriamųjų žodžių moterims. Jie citavo Antoną Čechovą ir Grehamą Greimą. “Vyras yra savo žmonos vaikas“, - tokius G.Greimo žodžius sakė Č.Juršėnas, pridurdamas, kad moterys sugeba itin gerai sušvelninti tarptautinį klimatą ir kartais net klimatą Seime.

„Vyrai be moterų kvailėja“, - A.Čechovą citavo Darbo partijos frakcijos narys Viktoras Muntianas.

Jo teigimu, kūrėjas darbą pradėjo nuo vyro, nes tobuliausią savo kūrinį norėjo sukurti paskutinį.

„Moterys Lietuvoje gerokai gražesnės, todėl būti džentelmenu Lietuvoje gerokai lengviau nei Vokietijoje. Dėl to “Džentelmenų klubas” turi geras perspektyvas“, - sveikinimo laiške rašė Seimo pirmininkas, šiuo metu viešintis Vokietijoje. Beje, jis nepamiršo palinkėti sėkmės ir džentelmenams, nes nuo jų sėkmės, pasak A.Paulausko, priklauso ir moterų kasdienybė.

Tai, kad vyrai save per daug akcentavo, pastebėjo Ona Valiukevičiūtė. „Moterų perspektyvos priklauso nuo moterų. Labai užakcentuota, kad viskas priklauso nuo vyrų“, - DELFI sakė ji.

Tačiau Seimo moterys džiaugėsi joms surengtu renginiu. „Seimo vyrai išskirtinai mandagūs kiekvieną dieną. Tačiau šiandien kasdienybę praskaidrino itin gražiu renginiu“, - džiaugėsi Darbo partijos frakcijos seniūnė Loreta Graužinienė.

Džentelmenų daugės?

Č.Juršėnas tikisi, kad ateityje džentelmenų daugės.

„Reiškiu viltį, kad džentelmenų turėsime daugiau ir ne tik per Kovo aštuntąją – galbūt ne iš karto. Tikri džentelmenai bus mandagūs visu metus. Tie, kurie prie tokio ritmo nepripratę, bent kartą ar du per metus, vėliau kartą per mėnesį, pamažu, bet sudžentelmenėsime“, - sakė parlamentaras.

„Tegul jums būna gera ne tik šiandien, bet dažniau ir dažniau. O tai priklauso nuo vyrų. Todėl ir steigiasi “Džentelmenų klubas“, - moterims linkėjo ir Seimo pirmininkas.