Maždaug 20 Seimo narių buvo rekomenduota gerai pasvarstyti, ar nereikėtų pasitraukti iš vadovaujančių pareigų įvairiose visuomeninėse organizacijose. Parlamentarams leista apsispręsti iki kovo 10 dienos, kai prasidės parlamento pavasario sesija.

Pasak komisijos pirmininko Algirdo Monkevičiaus, kai kurie Seimo nariai, nelaukdami šios dienos, turėtas pareigas perleido kitiems.

Seimo NATO reikalų komisijos pirmininkas socialliberalas Vaclavas Stankevičius vasario pabaigoje atsisakė Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidento pareigų.

Tėvynės sąjungos frakcijos narys Povilas Jakučionis, nuo 1997 metų vadovavęs Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungai, šias pareigas ir su organizacijos atstovavimu bei finansavimu susijusius įgaliojimus perleido kitam, o pats liko tik garbės pirmininku.

Jo frakcijos kolega Julius Dautartas, pasikonsultavęs su etikos sargais, šiomis dienomis nusprendė nepriimti kvietimo tapti Kauno technologijos universiteto Panevėžio instituto tarybos nariu. Konservatoriui abejonių sukėlė tai, kad tarybos nariai turi tam tikrų įsipareigojimų, pavyzdžiui, stiprinti aukštosios mokyklos materialinę bazę. Tačiau J. Dautartas pabrėžė, kad nereikėtų smarkiai apriboti Seimo narių galimybių užsiimti visuomenine veikla.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas iš Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos vadovo pareigų pasitraukė vasario 12 dieną vykusiame neeiliniame konfederacijos suvažiavime. Pasak A. Monkevičiaus, socdemui negresia jokios sankcijos, mat jis esą preciziškai atsisakė turėtų pareigų, be to, tai padarė be atskiro paraginimo ir vienas iš pirmųjų.

"Problema būtų, jei Seimo nario pareigos būtų susijusios su darbo santykiais, įgaliojimais ir įpareigojimais. A. Sysas neturėjo jokių darbo santykių su konfederacija - nei mokėjo mokesčius "Sodrai", nei buvo skaičiuojamas jo stažas. Jis turėjo tik įpareigojimų ir įgaliojimų, tačiau praėjusių metų liepos 1 dienos Konstitucinio Teismo nutarime apie tai aiškiai nebuvo pasakyta", - pabrėžė komisijos vadovas.

Tuo metu Lietuvos Sąjūdžio tarybai vadovaujantis konservatorius Rytas Kupčinskas pareiškė neatsisakysiąs šių pareigų, nes jos nėra apmokamos, neįformintos darbo sutartimi. "Pasikonsultavęs su teisininkais, manau, kad tai nėra kažkoks trikdis Seimo nario darbui, - praėjusią savaitę per spaudos konferenciją teigė parlamentaras. - Mano kolegos vadovauja įvairioms sporto federacijoms, tačiau neturi apmokamų pareigų, nėra sudarę darbo sutarčių. Kitose šalyse parlamentarai tokias pareigas gali eiti".

A. Monkevičiaus teigimu, Sąjūdis savo veiklos principais primena politinę partiją, todėl Seimo nariui negali būti uždrausta vadovauti tokiai organizacijai visuomeniniais pagrindais.

2004 metų liepos 1 dienos Konstitucinio Teismo nutarime pažymėta, kad Seimo nario pareigos nesuderinamos su kitomis pareigomis bei darbu. Šių metų vasario 10 dieną Konstitucinis Teismas išaiškino, kad parlamentarai gali vadovauti politinei partijai, profesinei sąjungai ar asociacijai, tačiau negali būti susiję su jomis darbo santykiais.

Kelios dešimtys dabartinių parlamentarų, pernai kandidatuodami į Seimą, anketose nurodė esantys įvairių sporto ir atskirų sporto šakų organizacijų prezidentai, visuomeninių organizacijų vadovai, jų valdymo struktūrų, taip pat - verslo asociacijų ir organizacijų nariai. Mažiausiai devyni Seimo nariai priklauso "Rotary", po du - "Vilniaus klubui" ir LIONS klubui, kurie vienija daugiausia verslininkus.

Pasak A. Monkevičiaus, vertinant politikų narystę tokiuose klubuose svarbu atsižvelgti į jų ideologiją. "Narystė "Rotary" klube arba "Caritas" netrukdo, jei tai netampa uždaru klubu, o veikla orientuojama į visuomenę, labdarą, paramą jautrioms sritims. Kai kurių klubų nuostatai net prezidento neįpareigoja atstovauti klubo interesams", - aiškino komisijos vadovas, beje, pats nurodęs priklausąs "Rotary" Akmenės klubui.

Valstiečių ir Naujosios demokratijos frakcijos nariui Jonui Ramonui ir Liberalų demokratų frakcijos narei Aldonai Balsienei, laiku neatsisakiusiems Žemės ūkio rūmų bei Lietuvos profesinės sąjungos "Solidarumas" vadovų pareigų, gresia jau per Seimo pavasario sesiją netekti parlamentarų mandatų.