Po poros dienų 90-ąjį gimtadienį švęsiantis Nobelio taikos premijos laureatas Sh. Peresas Lietuvoje yra kaip niekada arti savo gimtinės – prezidentas gimė apie 70 kilometrų nuo Vilniaus – Vyšniavo miestelyje, dabartinėje Baltarusijoje, litvakų šeimoje.

Po susitikimo su D. Grybauskaite žiniasklaidai Sh. Peresas kalbėjo apie Lietuvos drąsią kovą atkuriant šalies nepriklausomybę, tapimą ES nare, o dabar ir vadovavimą ES Tarybai.

Sh. Peresas pastebėjo, kad Lietuvai vadovauja moteris prezidentė. Prezidentas taip pat prisiminė vakarykštį „jaunos mergaitės“ Rūtos Meilutytės triumfą pasaulio čempionate.

„Tai rodo, kad ateitis priklauso moterims“, - prezidentę su plaukikės pergale sveikino Sh. Peresas.

Po to Izraelio prezidentas prisiminė Holokausto tragediją.

„Vilnius man ir visiems mums buvo žydų gyvenimo kultūrinis centras. Čia gyveno didelė žydų bendruomenė, buvo taika, turėjome savo teisę, galėjome kalbėti savo kalba. To nepamiršime. Žydų bendruomenė buvo išžudyta nacių ir kai kurių vietinių. (…) Mes negalime pakeisti praeities, tačiau neturime jos pamirši. Bet mes galime pakeisti ateitį ir šitai visada turime prisiminti“, - kalbėjo Sh. Peresas.

Prezidento tvirtinimu, praeities prisiminimas ir žiūrėjimas į ateitį – vienas jo vadovaujamos delegacijos tikslų. Izraelio prezidentas kalbėjo apie „naują ateitį Lietuvos ir Izraelio santykiuose“.

Sh. Peresas taip pat pagyrė krizę įveikusią Lietuvą. „Noriu dėl to pasveikinti, žinau, kaip sunku buvo išeiti iš krizės. Lietuva parodė, kad krizę gali įveikti demokratiškai, dalyvaujant patiems žmonėms“, - kalbėjo Izraelio prezidentas.

Sh. Peresas pagyrų negailėjo ir prezidentei D. Grybauskaitei. Pasak Izraelio prezidento, mūsų šalies vadovė ir Lietuva labai gerbiama už Lietuvos ribų.

D. Grybauskaitė: siekiame įvertinti skaudžias istorijos pamokas ir žvelgiame į ateitį

„Geri ir glaudūs ryšiai su Izraeliu - Lietuvos interesas. Mes siekiame įvertinti skaudžias istorijos pamokas ir žvelgiame į ateitį, kurdami abipuse pagarba, supratimu ir draugyste pagrįstus dvišalius santykius", - po susitikimo sakė prezidentė D. Grybauskaitė. 

Šalies vadovė taip pabrėžė, jog Lietuva tęsia Holokausto tyrimus ir nacių nusikaltimų įvertinimą - atnaujinta tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams įvertinti veikla, patvirtinta nacionalinė Holokausto švietimo programa. Taip pat Lietuvos mokyklose ir vietos bendruomenėse įsteigta 90 tolerancijos centrų, kurie vykdo aktyvią švietėjišką veiklą, ugdo toleranciją ir kovoja su rasine, tautine bei kitokia neapykanta.

Pasak šalies vadovės, yra daug perspektyvių sričių plėsti Lietuvos ir Izraelio ryšius. Lietuvą ypač domina bendradarbiavimas inovacijų, biotechnologijų ir mokslinių tyrimų srityse. Abi šalys jau dabar sėkmingai vysto aukštąsias technologijas. Lietuva yra pasaulinis lyderis lazerių ir komunikacijų, o Izraelis - mokslinių tyrimų ir inovacijų srityse.

Vienas pagrindinių Izraelio investuotojų Lietuvoje yra farmacijos įmonė „Teva-Biotech Sicor", kuri gamina bio farmacinius preparatus pagal moderniausias mokslo ir gamybos technologijos. Taip pat abiejų valstybių inovacijų skatinimo agentūros vykdo bendrus projektus biotechnologijų, telekomunikacijų ir elektronikos srityse.

Prezidentės teigimu, naujų ekonominio bendradarbiavimo galimybių atvers ir šį rudenį rengiamas Lietuvos startuolių (start-ups) vizitas į Tel Avivą. Po „Silicio slėnio" JAV Izraelis yra antra palankiausia vieta pasaulyje pradėti savo verslą. O netrukus pradedami tiesioginiai skrydžiai „Vilnius - Tel Avivas" paskatins turizmą ir verslo ryšius.

Susitikime taip pat aptartas Artimųjų Rytų taikos procesas. Pasak D. Grybauskaitės, Europos Sąjungos Tarybai pirmininkaujanti Lietuva sveikina po 3 metų pertraukos atnaujintas derybas su Izraeliu ir pasisako už taikų sprendimą sukuriant dvi valstybes.

Lankysis Paneriuose

Trečiadienio vakarą Prezidentūroje rengiama oficiali vakarienė Izraelio prezidento valstybinio vizito proga.

Ketvirtadienį Lietuvos ir Izraelio prezidentai aplankys Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centrą bei pagerbs Holokausto aukų atminimą Panerių memoriale.
Izraelio prezidentas su valstybiniu vizitu Lietuvoje lankysis dvi dienas.

Vilniuje Sh. Peresas taip pat susitiks su specialiai atostogas nutrauksiančiu premjeru Algirdu Butkevičiumi, Seimo pirmininku Vydu Gedvilu ir užsienio reikalų ministru Linu Linkevičiumi, Antakalnio kapinėse dalyvaus žuvusiųjų už Lietuvos laisvę pagerbimo ceremonijoje. Rotušėje numatytas Sh. Pereso susitikimas su Lietuvos žydų bendruomene. Rotušėje Vilniaus meras Artūras Zuokas prezidentui įteiks Vilniaus miesto garbės piliečio vardo regalijas.

DELFI primena, kad vizito išvakarėse užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius džiaugėsi, kad susikalbėjimas su Izrareliu auga ir ragino nesugadinti gerėjančių santykių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (309)