Departamento vadovai neinformuoti

Anykščių rajono aplinkos apsaugos agentūros vedėjas Arnoldas Kazakevičius į „Anykštos“ skambučius neatsiliepia.

Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento viršininko pavaduotojas Pranas Kudaba „Anykštai“ sakė, jog departamento vadovai apie pareigūno A. Pilkos sulaikymą neturi oficialios informacijos. „Žinome apie tai tik iš nuogirdų. Tos tarnybos, STT, mums oficialios informacijos neteikia – neįspėjo nei raštu, nei telefonu. O A. Pilkos telefonas išjungtas, jam prisiskambinti negalime. Jeigu ką nors apie mūsų darbuotojo sulaikymą sužinosime, tai greičiausiai bus tik pirmadienį“, - sakė P. Kudaba.

Įtariamas piktnaudžiavęs tarnyba ir klastojęs dokumentus

STT Viešųjų ryšių skyriaus viršininkas Ruslanas Golubovas „Anykštai“ patvirtino faktą, kad liepos 17 dieną pareigūnai 48 valandoms sulaikė ir į areštinę uždarė aplinkosaugininką A. Pilką. „Jis įtariamas piktnaudžiavęs tarnyba ir dokumentų klastojimu“, - teigė R. Golubovas.

Paklaustas, ar suėjus 48 valandų sulaikymo terminui pareigūnai kreipsis į teismą dėl A. Pilkos suėmimo, R. Golubovas atsakė, jog A. Pilkai bus pritaikyta švelnesnė kardomoji priemonė.

Prokurorai apie bylos detales nekalba

Iš patikimų šaltinių „Anykšta“ sužinojo, kad informaciją apie aplinkosaugininko A. Pilkos veiksmus rinko Anykščių prokuratūra. Paprašytas pasidalinti turima informacija apie galimus A. Pilkos nusikaltimus, Anykščių rajono vyriausiasis prokuroras Ričardas Juozainis sakė: „Mes bylos neturim... Mes viską perdavėm... Jūs kalbėkitės su Panevėžio apygardos prokuratūros atstove spaudai Vida Bielskyte. Ji galėtų komentuoti, mes tai tikrai negalime... Svetimų bylų aš negaliu komentuoti etikos sumetimais. Mes persiuntėm ir pamiršom...“

Paklaustas, ar ilgai buvo renkama A. Pilką kompromituojanti medžiaga, R. Juozainis teigė, jog visa tai yra ikiteisminio tyrimo medžiaga ir jis apie tai negalįs kalbėti...“

Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Rimantas Vagrys, paprašytas suteikti kokių nors žinių apie A. Pilkos sulaikymą, „Anykštai“ sakė: „Apie šitą naują bylą informacijos neteiksiu... Niekados, kai yra atliekami pirminiai veiksmai, informacijos neteikiame, nes tai gali pakenkti tyrimui. Bylos pradžioje negalime šnekėti apie jos perspektyvą...“

Pakenkti tyrimui negalės

Paklaustas, ar A. Pilka bus išleistas iš areštinės, prokuroras R. Vagrys atsakė, jog Anykščių aplinkosaugininkas jau yra paleistas iš laikino sulaikymo. „Jam paskirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti... Buvo sulaikytas, kad netrukdytų surinkti dokumentus, apklausti liudytojus, o per tą laiką mes suspėjome, ir kad A. Pilka neturi galimybių nei paveikti liudytojų, nei sunaikinti dokumentus, stengėmės dirbti nuo ryto iki vakaro, tai suspėjome viską atlikti per 48 valandas, todėl nebuvo reikalo kreiptis į teismą dėl suėmimo“, - situaciją apie A. Pilkos sulaikymą ir tolimesnę jo ateitį kalbėjo R. Vagrys.

Aplinkosaugininko veiklos turi pilką atspalvį

Buvęs Anykščių rajono meras Leonas Alesionka „Anykštai“ sakė, kad Anykščių prokuratūra tyrė Anykščių aplinkos apsaugos agentūros vyresniojo specialisto Audriaus Pilkos veiklos „pilkus aspektus“. „Ten yra dalykai rimti, bet negaliu prognozuoti, kuo viskas pasibaigs. Mano darbo praktikoje yra buvę atvejų, kai STT pareigūnai su fanfaromis pareigūnui uždeda antrankius, o vėliau teismas nustato, kad įtariamasis yra nekaltas ir jis išteisinamas“, - teigė L. Alesionka.

Medžiotojų klubo „Medeina“ įkūrėjas ir buvęs ilgametis šio klubo prezidentas L. Alesionka „Anykštai“ sakė, jog praeityje ne kartą yra gyręs A. Pilką už sėkmingą brakonierių medžioklę, tačiau pastaraisiais metais, anot L. Alesionkos, su A. Pilka vyksta keisti dalykai. „Nuo daugelio mano skambučių įvairiais medžioklės klausimais A. Pilka „nusimuilina“ ir juo pradėjau nepasitikėti, o pagalbos net ieškojau Anykščių policijoje, bet ne aplinkos apsaugos agentūroje. Nes kai sakiau A. Pilkai ką nors daryti vienu ar kitu klausimu, jis vis teee ar beee, neva situaciją pasižiūrės mano agentai, ir tada spręsiu, ką toliau daryti. Vienu žodžiu, nieko jis nedarė, o tik „atsifutbolindavo“. Atsirado rimti įtarimai, kad ponas A. Pilka ne tik pieną gėrė (tai matosi ir ant jo veido). Susidarė man toks įspūdis, jog yra pinigai ir jais visas negatyvas nuplaunamas“, - savo matymą apie pareigūną dėstė L. Alesionka.

Pareigūnas ir po darbo pareigūnas

Buvęs Anykščių meras taip pat prisiminė „Anykštoje“ aprašytą situaciją, kai aplinkosaugininkai Debeikių medžiotojų klube nustatė medžioklės taisyklių pažeidimus, kai neturint licencijų, buvo sumedžiota daugiau danielių, negu galima. „A. Pilka pats dalyvavo toje medžioklėje ir neužkirto kelio pažeidimui. Sakė, neva jis medžioklėje ne pareigūnas, buvo po darbo valandų. Kažkokie kliedesiai! Tai ir jeigu po darbo valandų gydytoja Zita Neniškienė gatvėje pamatytų nuvirtusį Arvydą Lingaitį ir sakytų, kad ji po darbo valandų ir dabar nėra medikė...A. Pilka turėjo nurodyti kitiems medžiotojams, kas blogai daroma, ir pasakyti, jeigu toliau elgsitės ne pagal taisykles, turėsite už tai atsakyti..., - savo nuomonę išsakė L. Alesionka.