Pirkimą, kurio bendra vertė gali siekti apie pusę milijardo litų, atliekantis Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras (VAATC) nutarė nuo pareigų nušalinti pirkimo komisijos pirmininką Egidijų Anulį. Tai DELFI patvirtino VAATC vadovas Nerijus Žilius. Anot jo, komisijos vadovas nušalintas laukiant Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) išvadų.

„Taip, nušalintas laikinai pirmininkas. Dėl visų viešojoje erdvėje iškilusių abejonių, kol VPT atliks tyrimą, kad nebūtų kažkokių dar keliamų klausimų, tiesiog toks sprendimas buvo priimtas“, - sakė N. Žilius.

Tuo tarpu „Energesman“ bei jos partneriai tikisi objektyvaus šio konkurso įvertinimo, bet užsimena, jog laukti gali neilgai.

Ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje „Energesman“ vadovas Ignas Stankovičius žurnalistams teigė, jog jis su partneriais iš Lietuvos ir Italijos yra pasirengęs atsakyti į visus klausimus, kurie gali iškilti tiek žiniasklaidai, tiek šį VAATC konkursą narstančiai VPT.

„Mes esame laimėtojai. Mes pilnai pasitikime kompetentingomis institucijomis“, - kalbėjo I. Stankovičius.

Pasak jo, su partneriais iš Lietuvos ir Italijos „Energesman“ trečiadienį aptarė VAATC konkurso peripetijas. Esą jeigu VPT ar kitos institucijos užvilkins procedūras, atliekų rūšiavimo gamykla gali būti laiku nepastatyta.

„Jeigu pasirašymas nusitęstų, tam tikros galimybės yra. Bet rizika pavėluoti ir nepastatyti laiku stipriai išauga“, - sakė I. Stankovičius.

Anot jo, „Energesman“ su partneriais gali laukti, tačiau ne be galo.

„Ir turbūt ateis tas laikas, kada mes turėsime pasakyti „ne“, - sakė I. Stankovičius.

Paklaustas, kiek gali laukti, „Energesman“ vadovas teigė, jog į grafikus išsitekti pavyks, jei sutartis nebus pasirašyta iki rugpjūčio 15 d. Vėlesnė procedūrų pabaiga esą jau keltų nepatogumus.

Paprašytas įvertinti savo ir konkurentų pasiūlymus, mat kalbos žinios, jog „Energesman“ pasiūlymo bendra kaina konkurentų viršija 250 mln. Lt, I. Stankovičius šiuos palyginimus vadino spekuliacijomis. Esą konkurentai dabar, kai vokai su jų pasiūlymais nebuvo atplėšti, galima sakyti bet kokius skaičius.

I. Stankovičius nesiėmė vertinti, ar pergalės VAATC konkurse atveju keisis „Energesman“ akcininkai.

Pasak jo, triukšmas dėl rūšiavimo gamyklų iš esmės yra dviejų atliekų apdorojimo technologijų – rūšiavimo ir deginimo – priešprieša. Verslininkas taip pat mestelėjo užuominą į koncerno „Icor“ interesus.

„Paklauskite savęs, kas suinteresuotas deginti. Ir rasite atsakymą“, - sakė „Energesman“ vadovas.

Vienas „Energesman“ akcininkų Vytautas Banys neneigė pažįstantis „Tvarkos ir teisingumo“ partijos lyderį Rolandą Paksą. Kaip verslininkas, jis teigė pažįstantis visus Lietuvos prezidentus. Tačiau V. Banys sakė nemanantis, jog tai gali mesti šešėlį konkursui, kuris patenka į „tvarkiečių“ kontroliuojamos Aplinkos ministerijos kontrolės sritį.

„Icor“: iš mūsų pavogė pergalę

Aktyviau į batalijas įsitraukė ir koncernas „Icor“, kurio įmonė buvo eliminuota iš VAATC konkurso.

„Pateikėme pasiūlymą, kuris per sutarties laikotarpį yra net 255 mln. litų geresnis nei kompanijos, kuri yra skelbiama laimėtoja. Tai leidžia pagrįstai teigti, kad mūsų įmonės pergalė buvo pavogta“, - ketvirtadienį išplatintame pranešime teigia „Icor“ Komunikacijos departamento direktorius Nerijus Mikalajūnas.

Jis DELFI teigė, esą „Icor“ įmonė „Prime Capital“ iš konkurso pašalinta dėl sunkiai suvokiamų priežasčių. N. Mikalajūno teigimu, VAATC pirkimo komisija bendrovės pasiūlymą atmetė dėl tokių dalykų, kaip 30 cm per žemas rūšiavimo kabinos aukštis, 1 milimetru per plonas konvejerio diržas ir pan.

„Jokių kitų paaiškinimų, kaip galima korupcija, neturime. Apie tai informavome atsakingas Lietuvos institucijas ir Europos kovos su sukčiavimu agentūrą OLAF“, - sakė N. Mikalajūnas.

„Energesman“ partnerių VAATC konkurse, italų kompanijos „Atzwanger“ vadovas Christophas Atzwangeris teigė, esą jų ir „Energesman“ pasiūlymas Lietuvai suteiktų galimybę turėti vieną moderniausių atliekų rūšiavimo technologijų Europoje.

„Icor“ metamų kaltinimų dėl konkurso skaidrumo C. Atzwangeris nesiėmė komentuoti.

Antroji italų kompanija, į VAATC konkursą einanti su „Energesnam“ – „Ladurner“. Kiti „Energesman“ partneriai – lietuviškos įmonės „Hidrostatyba“, „Versina“ bei „Archiplanas“.

DELFI primena, jog prieš VPT įsikišimą VAATC pirkimo komisija pašalino 6 iš 7 VAATC konkurso dalyvių, tarp jų – ir koncerno „Icor“ įmonę „Prime Capital“. Vienintele pretendente likusi „Energesman“ pripažinta laimėtoja. Tačiau VPT nurodė VAATC nepasirašyti sutarties iki šiuo metu atliekamo tyrimo pabaigos.