Ketvirtadienį kalbėdamas parlamento posėdyje, A.Paulauskas apgailestavo, kad Lietuvoje netiriamas J.Basanavičiaus palikimas ir apie jį žinoma labai nedaug.

Pasak jo, šių metų spaudoje J.Basanavičiaus pavardė buvo minima 500 kartų. Iš jų 90 proc. sudaro J.Basanavičiaus vardu pavadintų gatvių pavadinimai ir jose įvykdyti nusikaltimai: išžaginimai, nužudymai, apiplėšimai ir panašiai. Per šiuos metus spaudoje buvo 10 žinučių, kuriose minimi ir paties J.Basanavičiaus nuopelnai.

Tuo tarpu Lietuvos istorijos instituto pareiškime, kurį pasirašė instituto direktorius Alvydas Nikžentaitis, sakoma, jog "labai apmaudu, kad Seimo pirmininko kalbos rengėjas skaito tik bulvarinę spaudą, rašančią apie išžaginimus, nužudymus, apiplėšimus bei panašiai ir taip nekvalifikuotai rengia Seimo vadovo kalbas".

Savo kalboje A.Paulauskas tvirtino, kad "Istorijos institute taip ir nepavyko išsiaiškinti, ar parašyta bent viena mokslinė disertacija apie J.Basanavičių. Bandymas surasti istoriką, galintį parengti pranešimą iškilmingam jubiliejaus minėjimui buvo bevaisis".

Tai komentuodamas, A.Nikžentaitis paminėjo renginius ir leidinius, skirtus J.Basanavičiui.

Pasak istoriko, lapkričio 15 dieną Lietuvos nacionaliniame istorijos muziejuje vyko mokslinė konferencija, kurioje buvo perskaityti 24 pranešimai, įvairiapusiškai nušviečiantys J.Basanavičiaus veiklą.

Vien per pastaruosius metus J.Basanavičiaus veiklai nušviesti buvo parašytos 2 monografijos ir kelioliką straipsnių, jam buvo skirtas specialus "Mokslo ir gyvenimo" numeris.

"Jei tūlas Seimo pirmininko kalbų rengėjas rimtai dirbtų savo darbą, jis iš tikro būtų kreipęsis į Lietuvos istorijos institutą raštu, o ne pasitenkinęs trumpu pokalbiu su direktoriaus sekretore, likus vos pusdieniui iki Seimo posėdžio pradžios", - rašo A.Nikžentaitis.

Pasak jo, nebūtų sunku ir per tokį trumpą laiką surasti istoriką, galintį parengti pranešimą iškilmingam jubiliejaus minėjimui, nors tokiam atsakingam uždaviniui, be abejonės, reikia daug daugiau laiko.

Istorikas primena, žymių valstybės ir visuomenės veikėjų paminėjimus rengianti Kultūros ministerija bet kuriuo metu galėjo pateikti visų renginių, skirtų J.Basanavičiaus jubiliejui, sąrašą.

Seimo pirmininko atstovas spaudai Arvydas Žilinskas sakė BNS, kad J.Basanavičiui skirtos A.Paulausko kalbos rašymas buvo "komandinis darbas", kurį koordinavo patarėjas ryšiams su visuomene Ferdinandas Kauzonas.

Šiemet Lietuva mini 150-ąsias visuomenės veikėjo, politiko, kalbos puoselėtojo daktaro J.Basanavičiaus gimimo metines.