Vidaus reikalų ministerija siūlo, kad Lietuvos pirmininkavimo laikotarpiu būtų įsteigta kibernetinio saugumo grupė, kuri rūpintųsi incidentų pasekmių valdymu. Be to, siūloma, kad Vyriausybė įpareigotų jai pavaldžias institucijas bent minimaliai pasirūpinti kibernetine sauga, pradėti rengti ypatingos svarbos infrastruktūros objektų sąrašą ir jų gynybos planą. Sąrašą iki spalio parengtų Vidaus reikalų ministerija, gynybos planą iki gruodžio - Krašto apsaugos ministerija.

Vidaus reikalų ministerija teigia, kad prieš pirmininkaujančių šalių institucijas atakos padažnėja, pagrindiniu atakų objektu būna su ES ir NATO susijusi informacija, taip pat informacija apie vykstančius tarptautinius renginius.

Vyriausybei taip pat siūloma pritarti, kad būtų rengiama kibernetinio saugumo centro koncepcija - ją iki sausio 1 dienos rengtų Vidaus, Susisiekimo, Krašto apsaugos ministerijos, ketinama pasiruošti, kaip kibernetinių atakų metu būtų bendraujama su visuomene ir spauda.

Vidaus reikalų ministerija taip pat siūlo užtikrinti, kad valstybės institucijose būtų reguliariai atnaujinamos įvairios darbe naudojamos programos, pavyzdžiui, „Flash player“. Tarp siūlymų taip pat skatinama nuolat keisti slaptažodžius bei „pasinaudoti „Windows XP“ ir naujesnėse operacinėse sistemose esančiu nemokamu apribojimų programinei įrangai nustatymo funkcionalumu“.

Praėjusią savaitę Vyriausybė atidėjo sprendimą dėl kibernetinio saugumo grupės steigimo. Tuomet premjeras Algirdas Butkevičius teigė, kad klausimas atidėtas, nes buvo papildomų specialistų siūlymų, kaip būtų galima geriau apsaugoti duomenis.

Pastarosiomis savaitėmis garsiai apie kibernetinį saugumą imta kalbėti po to, kai buvo atakuotos naujienų svetainės delfi.lt, 15min.lt, kiti portalai. Valstybės saugumo departamentas savo veiklos ataskaitoje birželį prognozavo, kad prasidėjus Lietuvos pirmininkavimui ES Tarybai, itin sustiprės Rusijos žvalgybos bei saugumo tarnybų, vykdomosios valdžios institucijų dėmesys ES svarstomiems klausimams ir su jais dirbantiems asmenims.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas yra pasisakęs, kad prieš populiariausią Lietuvos portalą delfi.lt šiemet surengtos atakos yra svarbus signalas prieš Lietuvai perimant pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai.

Lietuva ES pirmininkauti pradeda liepos 1 dieną.