Pasak dienraščio "Respublika", pirmadienį į darbą Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas atvyko jau ne savo amžių nugyvenusiu ir šiuo metu remontuojamu BMW, o kur kas prašmatnesniu šių metų gamybos septintosios serijos limuzinu.

Parlamento autoūkį papildė ir dar trys šiek tiek žemesnės klasės, tačiau taip pat septintosios serijos BMW automobiliai, skirti aukštiems svečiams vežioti.

Šių naujų mašinų Seimas nepirko, o tik išsinuomojo. A.Paulauskui skirto sidabrinės spalvos limuzino nuoma mokesčių mokėtojams atsieis daugiau nei 8 tūkst, o trijų juodos spalvos automobilių - apie 20 tūkst. litų per mėnesį.

Keturis BMW automobilius Seimas buvo pasirinkęs ir 2001 metais. Tuomet už vieną apie 252 tūkst. litų kainuojantį BMW limuziną per mėnesį tekdavo sumokėti apie 9 tūkst. litų nuomos.

Dabartiniai BMW kainuoja nuo 240 iki 270 tūkst. litų, todėl, anot dienraščio, už nuomai per metus išleidžiamus pinigus būtų galima nusipirkti mažiausiai vieną tokį limuziną.

Seimo transporto skyriaus vadovas Jurgis Šiaudkulis sakė, kad nauji BMW galbūt bus trumpai nuomojami - automobilius tikriausiai bus nuspręsta įsigyti išperkamosios nuomos būdu.

Paklaustas, kodėl parlamentas pasirinko BMW, o ne kitų gamintojų tos pačios klasės limuzinus, J.Šiaudkulis atsakė, kad tai daryti įpareigoja ilgalaikė sutartis su šiais automobiliais prekiaujančia bendrove "Krasta Auto". Be kita ko, sutarties sąlygos draudžia keisti Seimo vadovui ir aukštiems svečiams skiriamų mašinų markę.

Ilgalaikė parlamento sutartis tik su vienu pardavėju nustebino "Audi" automobiliais prekiaujančios bendrovės "Keturi žiedai" generalinį direktorių Sigitą Klimašauską.

"Kad Seimas rengiasi atnaujinti savo automobilių ūkį, mūsų niekas neinformavo, negirdėjome apie jokį konkursą. Ką reiškia parlamento ilgalaikė sutartis su BMW prekiaujančia firma? Tai absoliutus konkurencijos nebuvimas. Nuolat keičiasi rinkos sąlygos, automobiliai, todėl tokia sutartis yra mažų mažiausiai nelogiška", - tvirtino S.Klimašauskas.

"Keturių žiedų" vadovo teigimu, jei vyktų skaidrūs konkursai, ši bendrovė Seimo pirmininkui ir aukštiems svečiams galėtų pasiūlyti nė kiek ne blogesnius limuzinus nei išsinuomotieji BMW. S.Klimašauskas tvirtino, kad A.Paulauskui gėdos tikrai nepadarytų tokios pat klasės "Audi A8L", kuriuo nuo praėjusių metų vežiojamas prezidentas Valdas Adamkus.

"Mercedes-Benz" automobiliais prekiaujančios bendrovės "Silberauto" vadovas Rimantas Stankevičius sakė taip pat nieko negirdėjęs apie Seimo konkursą limuzinams įsigyti, tačiau sakė dėl to nenusimenąs.

"Mercedes-Benz" koncerno nuostata yra ir valdžios atstovams, ir paprastiems piliečiams automobilius parduoti tomis pačiomis sąlygomis. Lietuvos valdžia BMW automobilius pamėgo galbūt todėl, kad šių mašinų pardavėjai gauna labai didelių nuolaidų tiesiai iš gamyklų", - teigė R.Stankevičius.

Beje, "Mercedes-Benz S500" limuzinu jau daugiau nei mėnesį vežiojamas premjeras Algirdas Brazauskas. Šis elegantiškiausias, o kartu ir brangiausias iš visų valstybės vadovų automobilių buvo paskolintas Vadovybės apsaugos departamentui (VAD) praėjusių metų lapkritį, kai ši žinyba įsigijo du šarvuotus S klasės mersedesus aukštiems šalies svečiams vežioti.

Ištaigingas apie 286 tūkst. litų kainuojantis "Mercedes-Benz" bazinis modelis be priedų ir vidaus įrangos VAD karininkams pratintis jį vairuoti buvo paskolintas vos kelioms savaitėms, tačiau greičiausiai A.Brazauskui patikusį limuziną Vyriausybė nuspręs įsigyti.