Tiesa, tai „nebegrėstų“ šios kadencijos parlamentinei partijai - Lietuvos lenkų rinkimų akcijai.

Rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos "Baltijos tyrimai" naujienų agentūros ELTA užsakymu gegužės 9-20 dienomis atliktos apklausos duomenimis, kaip ir anksčiau, jeigu Seimo rinkimuose dalyvautų visi rinkimų teisę turintys šalies piliečiai, didžiausios paramos sulauktų Lietuvos socialdemokratų partija. Už ją balsuotų 26 proc. viešosios nuomonės apklausos dalyvių.

10 proc. apklaustųjų būtų pasirinkę Darbo partiją. Po 8 proc. rinkimų teisę turinčių piliečių būtų palaikę partiją Tvarka ir teisingumas bei Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus, 7 proc. būtų balsavę už Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdį.

Šios penkios politinės partijos, jei Seimo rinkimai būtų vykę gegužę, būtų tapę parlamentinėmis.

Kitoms tokios galimybės nesuteiktų Seimo rinkimų įstatymas, reikalaujantis 5 proc. rinkėjų balsų.

Pastarosios viešosios nuomonės apklausos duomenimis, apie 3 proc. respondentų gegužę būtų balsavę už Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą bei už Lietuvos lenkų rinkimų akciją.

Po 1 proc. rinkėjų būtų balsavę už Liberalų ir centro sąjungą, partiją "Jaunoji Lietuva", politinę partiją "Drąsos kelias", Krikščionių partiją bei Socialistinį liaudies frontą.

Kitas partijas paremtų pusė procento ar dar mažiau Lietuvos piliečių.

Per mėnesį nuo balandžio apklausos 3 procentiniais punktais sumažėjo gyventojų, ketinančių balsuoti už Socialdemokratų partiją, 2 procentiniais punktais - už Darbo partiją.

Trys iš dešimties - 29 proc. - apklaustųjų sakė neketiną dalyvauti Seimo rinkimuose arba yra neapsisprendę, už ką balsuoti.

ELTA primena, kad per praėjusį spalį vykusius Seimo rinkimus ir šį kovą vykusį pakartotinį balsavimą trijose rinkimų apygardose šalies rinkėjai suformavo 2012-2016 metų kadencijos Seimą. Jame yra 141 Seimo narys.

Daugiausia mandatų - 40 - dabar turi Socialdemokratų partija. Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai - 33, Darbo partija - 29, partija Tvarka ir teisingumas - 12, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis - 10, Lietuvos lenkų rinkimų akcija - 8, "Drąsos kelias" - 7, nepartiniai, t. y. išsikėlę patys, - 3 ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga - 1.

Valdančioji dauguma - Socialdemokratų, Darbo, Tvarkos ir teisingumo partijos bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija - šios kadencijos Seime turi 89 balsus.

Apklausa vyko 2013 m. gegužės 9-20 dienomis. Apklausta 1000 Lietuvos gyventojų nuo 15 iki 74 metų, 100 Lietuvos vietovių (atrankos taškų). Apklaustųjų sudėtis atitinka 15-74 metų Lietuvos gyventojų sudėtį pagal lytį, amžių, išsimokslinimą, tautybę, gyvenvietės tipą. Apklaustų žmonių nuomonė rodo 15-74 metų Lietuvos gyventojų nuomonę. Tyrimų rezultatų paklaida iki 3 procentų.

Ši apklausa yra Lietuvos naujienų agentūros ELTA ir Lietuvos-Didžiosios Britanijos rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos "Baltijos Tyrimai" bendras projektas. Skelbiant apklausos duomenis nuoroda į ELTA ir “Baltijos tyrimus” būtina.