Beveik pusšimtis Lietuvos policijos pareigūnų pirmadienį kolektyviniu pareiškimu kreipėsi į teismą, prašydami sugrąžinti dėl 2002-2004 metais taikyto indeksavimo neišmokėtą darbo užmokesčio dalį. Policininkai iš valstybės ketina prisiteisti beveik 500 tūkst. litų.

Savo reikalavimus jie grindžia pernai gruodį paskelbtu Konstitucinio Teismo nutarimu, kad pareigūnams negali būti mokama už atliktą darbą mažiau, negu priklauso pagal įstatymus. Po šio nutarimo statutinių pareigūnų atlyginimai nebeindeksuojami, tačiau Vyriausybė nelinkusi skaičiuoti per ankstesnius metus susikaupusių skolų.

Ministras pirmininkas Algirdas Brazauskas sako, kad kalbėti apie susidariusios skolos grąžinimą nėra pagrindo, nes Konstitucinio Teismo nutarimas negalioja atgaline data. Be to, A. Brazausko teigimu, dėl dvejus metus neišmokėtos atlyginimų dalies policininkams kaltas Policijos departamento vadovas Vytautas Grigaravičius - mat atlyginimai esą buvę padidinti greičiau negu leidžia biudžetas.

Policijos profsąjungų lyderių skaičiavimais, Vidaus reikalų sistemos pareigūnams valstybė dėl indeksavimo yra įsiskolinusi apie 50 mln. litų, o skaičiuojant teismų, muitinių, savivaldybių darbuotojams ir kitiems pareigūnams neišmokėtus atlyginimus, susidarytų apie 150 mln. litų skola.

Pareigūnų atlyginimų problemoms spręsti sudarytos darbo grupės Seime ir Vyriausybėje.