Parlamento valdyba trečiadienį pritarė IVPK narių kelionei kovo 12-17 dienomis į Vokietijos mieste Hanoveryje vykstančią tarptautinę parodą, bet nurodė gerokai sumažinti delegacijos dydį. Tačiau IVPK pirmininkė socialdemokratė Irena Šiaulienė nenusiteikusi paisyti šio reikalavimo.

I. Šiaulienė paprašė valdybos komandiruoti į parodą ne tik ją, bet ir beveik visus komiteto narius - "darbiečius" Vladimirą Orechovą ir Romą Venclovą, liberalcentristą Vytautą Grubliauską bei konservatorių Algirdą Vrubliauską. Be to, į delegaciją prašyta įtraukti du komiteto patarėjus ir padėjėją.

Į Hanoverį nuspręsta keliauti ne lėktuvu, o automobiliu bei keltu, todėl kartu vyktų ir du Seimo Transporto skyriaus vairuotojai.

Seimo kanceliarijos Finansų departamento skaičiavimu, dešimties žmonių kelionė į Vokietiją atsieitų daugiau nei 21 tūkst. litų. Vien parlamentarų ir komiteto patarėjų bei padėjėjos dienpinigiai siektų beveik 5 tūkst. litų.

Kaip Eltai sakė I. Šiaulienė, parlamentarams būtina apsilankyti pasaulinio lygio parodoje, kur pristatomos naujausios technologijos ir rengiami moksliniai bei praktiniai seminarai, kad galėtų tinkamai formuoti informacinės visuomenės kūrimo politiką Lietuvoje.

"Bendrą supratimą reikia turėti. Juk mes priimame sprendimus. Mums svarbu susipažinti ne tiek su technologijomis, bet kaip jos naudojamos kitose valstybėse. Jei mes neturėsime akivaizdaus, o ne popierinio supratimo, ką jau kalbėti apie informacinės visuomenės plėtrą", - aiškino socdemė.

Anot jos, buvo stengtasi į delegaciją įtraukti visų komitete atstovaujamų frakcijų narius, likę du nariai į parodą vykti negalės. "Be to, iki kelionės dar liko savaitė. Maža kas kam gali atsitikti. Ims dar ir gripas ką nors paguldys", - svarstė parlamentarė.

I. Šiaulienės teigimu, kiti Seimo komitetai lankosi visose jų kuruojamų sričių institucijose. "Mes, deja, tokios nelabai turime, todėl esame priversti pirmą rimtą posėdį rengti užsienyje", - sakė IVPK vadovė.

Ji pabrėžė, kad buvo pasirinktas pigiausias keliavimo būdas, be to, kartu su delegacija galės vykti ir pora Seimo Informacinių technologijų departamento specialistų.

Šiemet parodos organizatoriai ypatingą dėmesį skiria naujų viešų elektroninių paslaugų pristatymui, šių paslaugų sistemos funkcionavimo tobulinimui bei valstybės institucijų ir specializuotų informacinių technologijų įmonių bendradarbiavimui, organizuojant viešųjų elektroninių paslaugų teikimą.

Specialioje parodos ekspozicijoje "Viešo sektoriaus grupė" bus pristatomi informacinių technologijų sprendimai e. valdžios, e. sveikatos, e. saugumo, e. mokėjimų, e. švietimo, e. pirkimų ir žmogiškųjų išteklių vadybos srityse, naujausi valdžios institucijų portalai, viešojo ir privataus sektoriaus bendradarbiavimo informacinių technologijų paslaugų srityse pavyzdžiai.

Parodos metu įvairūs technologiniai valstybės ir visuomeninių institucijų veiklos tobulinimo aspektai bus aptariami tarptautiniame forume "Vyriausybė'05". Forume bus gvildenama e. sveikatos, teisinio informacinių technologijų saugumo, elektroninių paslaugų verslo, darbo rinkos ir socialinio saugumo sistemos srityse.

Kaip pažymėjo I. Šiaulienė, šių informacinių technologijų praktinio pritaikymo patirtis ypač aktuali kuriant tolesnės informacinės visuomenės plėtros Lietuvoje strategiją ir modeliuojant programos "e. Europos 200?" įgyvendinimą.

Atvykti Seimo narius į kovo 10-16 vykstančią parodą pakvietė Vokietijos ir Baltijos šalių prekybos rūmai - oficialus Hanoverio parodų atstovas Lietuvoje.

2004 metais vykusioje parodoje "CeBIT" buvo 6,4 tūkst. dalyvių, maždaug pusę jų sudarė užsienio kompanijos. Parodos plotas viršijo 334 tūkst. kvadratinių metrų. Pernykštę parodą aplankė 510 tūkst. lankytojų iš įvairių šalių.