Kratosi atsakomybės

Vilniaus miesto klinikinės ligoninės, kuriai priklauso Antakalnio ligoninė, direktorius Henrikas Ulevičius iš pradžių atsisakė komentuoti, kokios stadijos šiuo metu yra savivaldybės paskelbtas ligoninės galimybių studijos konkursas, ir patarė kreiptis į miesto valdžią.

„Taip, dabar vykdomas galimybių studijos konkursas. Gal tegul pakomentuoja savivaldybė šią situaciją, aš negaliu nieko komentuoti“, – „Vilniaus dienai“ tvirtino H.Ulevičius.

Tačiau savivaldybė taip pat kratosi atsakomybės už konkursą ir teigia, kad tik H.Ulevičius žino, kas ir kaip šiuo metu vyksta. Pasak jų, viešojo pirkimo konkursą organizavo pati Vilniaus miesto klinikinė ligoninė.

„Konkursas jau buvo paskelbtas ir jau yra galimybių studijos nugalėtojas. H.Ulevičius komentuoti gal ir nenori, tačiau patį konkursą paruošė ir paskelbė jis, tad visą informaciją ir valdo pats“, – teigė vicemeras Jonas Pinskus, kuris kuruoja sveikatos apsaugos sritį.

Priremtas prie sienos klinikinės ligoninės direktorius galų gale atskleidė, kad jau aiškus šio konkurso nugalėtojas.

„Na, taip. Savivaldybė privertė mane tai padaryti. Tačiau specialiai tam sudarytos komisijos prerogatyva yra skelbti nugalėtoją, nes aš turiu įsipareigojimą neatskleisti informacijos, – tikino H.Ulevičius. – Mane informavo, kad sutartis dar nepasirašyta ir laimėtojas dar gali nesutikti jos pasirašyti. Jeigu laimėtojui tas projektas tiks, jį tada ir bus galima paskelbti laimėtoju. Jeigu kartais jis nesutiks pasirašyti, turėsime pasirašyti su antruoju ir taip toliau. Per kiek dienų viskas bus suderinta – nežinau. Šią savaitę tikrai nepaskelbsime.“

Viską nulems studija

Ligoninės direktorius taip pat paminėjo, kad tik atlikus galimybių studiją bus apsispręsta, ką toliau daryti su Antakalnio ligonine.

„Ši studija ir parodys, ar galima išnuomoti ligoninę, ar ne. Galbūt galimybių studija pasakys, kad nuoma privatiems asmenims net negalima, – turi būti rimtas dokumentas, suderintas su visomis institucijomis ir Sveikatos apsaugos ministerija, taip pat Finansų ministerija, o po to jau dar kartą spręs taryba“, – situaciją apibūdino H.Ulevičius.

Jis taip pat tvirtino, kad jei ligoninė patektų į privatininkų rankas, viskas priklausytų nuo to, pagal kokį modelį jie viską valdytų, ir neaišku, pacientų interesai nukentėtų ar ne: „Jei įmonė vykdytų veiklą nieko per daug nekeisdama ir gydytų tuos pačius pacientus, manau, niekas nenukentėtų. Tačiau jei pakeistų ką nors sau naudinga linkme, atsisakytų, pavyzdžiui, tam tikrų vidaus organų ligų, įvairių terapinių ligų gydymo, būtų problemų – jau dabar mes jaučiame šių paslaugų trūkumą Vilniaus mieste.“

H.Ulevičius pridūrė, kad šiuo metu yra ir speciali Sveikatos apsaugos ministerijos sudaryta komisija, kuri turi nuspręsti, ką daryti su vietų vidaus organų ligomis sergantiems pacientams trūkumu.

Ragina nebijoti

Vicemero J.Pinskaus teigimu, iniciatyvą dėl galimybių studijos parodė pats meras Artūras Zuokas, tačiau galimybių studija dar nereiškia, kad ligoninė bus nuomojama.

Paprašytas išsakyti nuomonę, kodėl praeitais metais nepavyko suorganizuoti ligoninės Antakalnio filialo nuomos viešojo konkurso ir taryba tam nepritarė, J.Pinskus komentavo: „Ta idėja, mano galva, buvo visai nebloga, bet susidūrė su daug įvairių pasipriešinimų ir minčių. Galimybių studija ir buvo užsakyta tam, kad labai tiksliai ir aiškiai sudėliotų teigiamus ir neigiamus dalykus. Aš irgi laukiu rezultatų, kad galėčiau juos perskaityti.“

Politikas teigė, kad ligoninių tinklą Vilniaus mieste būtina optimizuoti ir šiuo metu apie tai daug kalbama.

Kaip pavyzdį jis nurodė Sapiegos ligoninės (nuo 2013 m. ligoninė vadinasi Šv. Roko) prijungimą prie Vilniaus miesto klinikinės ligoninės, kuris iš pradžių sukėlė labai daug diskusijų, tačiau dabar prie šio klausimo negrįžtama, nes visas projektas labai gražiai pasibaigė. Sapiegos ligoninėje dirbantys žmonės negavo atlyginimų bent po pusę metų, o dabar esą klausimas jau beveik išspręstas.

„Bet kokiu atveju mūsų prioritetas yra optimizuoti poliklinikų ir ligoninių darbą taip, kad pacientams sukurtume geresnę paslaugų kokybę, kad nereikėtų laukti eilėse, paslaugų būtų daugiau, o jų prieinamumas – geresnis“, – tikino J.Pinskus.

Savivaldybės Ekonomikos ir investicijų departamento Investicinių projektų skyriaus vedėja Rasa Cibulskienė pabrėžė, kad Antakalnio ligoninės niekada nebuvo planuota ir šiuo metu taip pat neplanuojama privatizuoti. Jos teigimu, pastatas ir toliau išliks Vilniaus savivaldybės nuosavybė, kalbama tik apie viešojo ir privačiojo subjektų bendradarbiavimą siekiant pagerinti teikiamų paslaugų kokybę bei skatinti sveikatos turizmą.