Seime svarstomi įstatymai, kurie įteisina baudas seksualinėms mažumoms ir privalomą religinį ugdymą mokyklose, draudžia lyties keitimą. Ir visa tai vyksta Europos Sąjungos valstybėje, kuri po mėnesio pradės pirmininkauti Europos Sąjungos Tarybai. O praėjusią savaitę Seimas po pateikimo pritarė dar vienam siūlymui, kuris, regis, prasilenkia su žmogaus teisėmis, – uždrausti Lietuvoje abortus.

Kovą abortams paskelbė Lenkų rinkimų akcija. Jiems itin pritarė konservatoriai, balsų negailėjo ir kitos frakcijos. Projektui priešinosi tik socialdemokratai ir liberalai. Idėjos autoriai nieko blogo nemato drausti abortus.

„Moteris turi pasirinkimą, ir mes esame už tą pasirinkimą, o ne už vieną išeitį – nužudyti negimusį vaiką. Na, XXI amžius, yra plačiai paplitusi kontracepcija, tačiau jei įvyko tai, kas įvyko, yra langelis, vaikų namai, įvaikinimas“, – sako Seimo Lenkų rinkimų akcijos frakcijos narys Zbignevas Jedinskij.

Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos narė Aušrinė Marija Pavilionienė sako, kad įstatymą vertina kaip sąmoningą kenkimą Lietuvai.

„Teikėjams aš sakau: jūs pažeidžiate Konstituciją, ar šitą suvokiate būdamas Lietuvos piliečiu? Man į tą klausimą neatsakė“, – teigia A. M. Pavilionienė.

Socialdemokratės manymu, įstatymo teikėjai, norėdami būti perrinkti, pataikauja neišprususiems gyventojams, bando įtikti ir bažnyčiai, kuri neabejotinai griežia pirmuoju smuiku.

Europos Sąjungoje yra trys šalys, draudžiančios abortus, tai Lenkija, Airija ir Malta. Tiesa, jos įstatymus turės keisti ir naikinti apribojimus, nes Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) yra paskelbęs, kad jie pažeidžia žmogaus teises. Tad teisininkai neabejoja, kad tas pats lauktų ir Lietuvos.

„Greičiausiai būtų pažeista Europos žmogaus teisių konvencija, kadangi EŽTT ne vienoje byloje yra nagrinėjęs šį klausimą ir vertinęs tiek Lenkijos, tiek Airijos įstatymų atitikimą EŽTT konvencijos 8 straipsniui“, – tvirtina MRU Tarptautinės ir Europos Sąjungos teisės instituto docentė Lijana Štarienė.

Tačiau tautos išrinktiesiems uždrausti abortų neužtenka. Praėjusį antradienį parlamentarai, ypač konservatoriai, ir vėl entuziastingai spaudė mygtukus už Petro Gražulio projektą. Jame – baudos homoseksualams. Nuo 1000 iki 6000 litų bauda būtų skiriama ne tik už netradicinės lytinės orientacijos žmonių eitynes, bet net ir už bet kokios informacijos apie homoseksualus viešinimą. Prezidentė leidžia suprasti rimtai net nevertinanti tokių P. Gražulio sumanymų, o užsienio reikalų ministras paprašė Seimo juos atmesti.

„Labai noriu tikėti, kad tokio pobūdžio dokumentai šiame Seime nebus svarstomi. Žinoma, tai Seimo prerogatyva ir, aišku, Seimas tai nuspręs. Bet aš labai norėčiau tikėti, kad to nebus“, – tvirtina užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Seimo „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūnas Petras Gražulis sako, kad tiek Prezidentė, tiek ponas Linkevičius uoliai tarnavo Sovietų Sąjungai, buvo Komunistų partijos nariai, o tuo metu buvo kriminalizuota net asmeninė veikla.

„Jei lovoje aptikdavo du homoseksualus – skirdavo 5 metų laisvės atėmimo baudą, ir jie tai toleravo, jie gi buvo tos partijos nariai“, – tvirtina P. Gražulis.

„Mes šiuo metu advokataujame Ukrainai, giname ją ir sakome, kad vienas ar antras kvailys neturi kompromituoti visos šalies ir tautos, o patys turime analogiško lygio figūrų, kurios mus stato į Ukrainos padėtį. Tai jei šitie žmonės turi minimalių intelektualinių galių ir truputį sąžinės, tai aš apeliuočiau į tai, kad jie susivoktų, į kokią padėtį jie stato savo tėvynę šiuo metu“, – teigia europarlamentaras Leonidas Donskis.

Tačiau Seimas smaginasi ir toliau. Pritarta konservatorių įstatymo projektui, kuriuo draudžiamas lyties keitimas, nors tai reglamentuojančių įstatymų dar prieš penkerius metus pareikalavo Europos Žmogaus Teisių Teismas. Neseniai Parlamente buvo įregistruotos įstatymo pataisos, numatančios privalomą religinį ugdymą mokyklose, giliai stalčiuose guli ir dirbtinio apvaisinimo įstatymas. Ir visa tai vyksta valstybėje, kuri vos po mėnesio pradės pirmininkauti Europos Sąjungos Tarybai, tai pačiai, kurioje skatinamos pažangios idėjos ir garantuojamos žmogaus laisvės.

Europos Sąjunga gali reaguoti, jei šalys narės neįgyvendins šių principų. Turiu jums pasakyti, kad Europos Sąjunga reaguos, jei kažkas vyks pažeidžiant sutartis ir teisės aktus“, – aiškina Europos Komisijos vicepirmininkė Viviane Reding.

„Paryžiaus meras yra gėjus, Liuksemburgo meras – gėjus. Billas Clintonas prieš 20 metų paskyrė Amerikos ambasadoriumi Liuksemburge gėjų. Negalima XXI-ojo amžiaus problemų spręsti XIX-tojo amžiaus mąstymu“, – tvirtina Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas.

Europarlamentaras L. Donskis sako, kad politikai savo siūlymais kompromituoja Lietuvą, kaip ES valstybę. Esą jam nuolat tenka aiškinti kolegoms europarlamente, kad Lietuva tikrai nėra homofobiška ir viduramžiška šalis, kurioje jokios ateities neturi homoseksualūs žmonės ar tiesiog liberaliai mąstantis jaunimas.

„Lietuva ruošiasi pirmininkauti ES ir keletas rėksmingų figūrų ir skandalistų šiuo metu provokuoja diskusijas, kurios siunčia itin prastą signalą apie tai, kad Lietuva yra apsėsta kažkokių norų brautis į privatų žmonių gyvenimą“, – sako L. Donskis.

Tiesa, būtų neteisybė, jei sakytume, kad Seimas nesirūpina artėjančiu Lietuvos pirmininkavimu Europos Sąjungos Tarybai. Ir dar kaip rūpinasi. Praėjusią savaitę Seimo valdyba nusprendė, kad po kelerių metų pertraukos parlamento kavinėse ir restorane vėl reikia prekiauti alkoholiu. Esą juk per pirmininkavimą sulauksime daug svečių iš Europos ir bus negražu, jei jiems negalėsime pasiūlyti taurės vyno.