Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Arvydas Pocius jau anksčiau yra pareiškęs, kad Liustracijos komisija neturėtų asocijuotis su VSD, tad jai vadovauti turėtų ne VSD pareigūnas. Tuo motyvuodamas jis siūlo skirti D.Kuodytę Liustracijos komisijos vadove.

Iki šiol Liustracijos komisijai vadovavusio VSD darbuotojo Vytauto Damulio prašymas atleisti jį iš komisijos pirmininko pareigų buvo patenkintas vasarį. V.Damulis savo atsistatydinimą motyvavo tuo, kad negali tirti vadovo A.Pociaus biografijos detalių. Tuo metu buvo paaiškėję, kad A.Pocius anksčiau priklausė KGB rezervui, o Liustracijos komisija turėjo įvertinti KGB rezervistų statusą.

Su V.Damuliu atsistatydino ir keli kiti Liustracijos komisijos nariai – Zenonas Bondzinskas ir Juozas Starkauskas, todėl kartu su Dalios Kuodytės kandidatūra yra teikiami dar keli nauji nariai – Generalinės prokuratūros siūlomas šios prokuratūros Specialiųjų tyrimų skyriaus vyriausiasis prokuroras Rimvydas Valentukevičius ir Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro siūlomas teisininkas, humanitarinių mokslų daktaras Petras Ragauskas bei istorikas, humanitarinių mokslų daktaras Antanas Kulakauskas.

“Sudaryta gan darbinga, kompetentinga ir autoritetinga komisija, taip pat jai padės sudaryta nauja darbo grupė, nes darbo grupė formuojama po to, kai suformuojama komisija. Bus patvirtintas komisijos darbo reglamentas, bus pasirašyti keli tarpžinybiniai susitarimą tarp institucijų – VSD, LGGRTC, Generalinės Prokuratūros, Lietuvos ypatingojo archyvo, Teisės ekspertizės instituto”, - apie atnaujintą komisiją sakė VSD vadovas Arvydas Pocius, pridurdamas, kad Liustracijos komisijos dar laukia daug darbo, daug neištirtos informacijos.

A.Pociaus teigimu, D.Kuodytė galės paspartinti Liustracijos procesą.

“Ji galėtų paspartinti procesą - todėl ir buvo pasirinkta jos kandidatūra. LGGRTC turi nemažai patirties šioje srityje – aš teigiamai vertinu”, - sakė A.Pocius.

NSGK pirmininkas Alvydas Sadeckas, ne kartą kritikavęs Liustracijos komisiją dėl jos neefektyvumo, tikisi, kad naujai suformuota Liustracijos komisija bus efektyvesnė.

“Mes tikimės, kad komisija spręs tuos klausimus, kuriuos jai pavesta spręsti įstatymu ir spręs aktyviau. Ji turės atsakyti į problemas, kurios nebuvo atsakytos – vienas pagrindinių klausimų dėl informacijos ir dėl duomenų vertinimo neprisipažinusių slaptai bendradarbiavus su KGB atžvilgiu”, - apie tai, ko tikisi iš naujai formuojamos Liustracijos komisijos sakė A.Sadeckas.

DELFI primena, Liustracijos komisijai patikėta funkcija – spręsti buvusiųjų sovietinių spectarnybų agentų registracijos reikalus. Jai pavesta išaiškinti su SSRS spectarnybomis bendradarbiavusius asmenis.

Ji taip pat turi teisę paviešinti neprisipažinusius KGB bendradarbius. Iki šiol Liustracijos komisijai apie slaptą bendradarbiavimą su KGB prisipažino apie 1,5 tūkst. žmonių, tačiau manoma, jog tokių asmenų buvo kelis kartus daugiau.

Liustracijos komisiją sudaro penki nariai. Vieną kandidatą į šią komisiją teikia Generalinė prokuratūra ir po du kandidatus - Valstybės saugumo departamentas bei Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras.

Parlamentinio Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pritarimu komisijos narius ir pirmininką iš jų skiria bei atleidžia Valstybės saugumo departamento generalinis direktorius.