"Laisvoji spauda yra vienas iš demokratijos garantų. Todėl populiaraus Baltarusijos laikraščio uždarymas leidžia daryti išvadą, kad tam tikros Baltarusijos valdžios struktūros grubiai pažeidžia demokratijos principus", - teigiama LŽS pareiškime.

"Protestuodami dėl nepriklausomo Baltarusijos laikraščio "Pahonia" uždarymo dėl politinių motyvų, kuriuo pažeidžiama tarptautiniuose teisės aktuose įtvirtinama spaudos laisvė, reikalaujame sustabdyti neteisėtą spaudos laisvės suvaržymą", - rašoma LŽD pareiškime.

Kaip pranešė Baltarusijos naujienų agentūra "Belapan", laikraštis uždarytas šių metų lapkričio 12 dienos Baltarusijos aukščiausiojo ūkinio teismo sprendimu.

Pasak "Belapan", į teismą kreipėsi Gardino srities prokuratūra, apkaltinusi laikraštį prieš rugsėjo mėnesį vykusius prezidento rinkimus išspausdinus A.Lukašenką šmeižiančias publikacijas.

LŽS pirmininkas Rimgaudas Eilunavičiaus BNS sakė, kad sąjunga gavo Baltarusijos žurnalistų asociacijos lapkričio 13 dienos pareiškimą, kuriame sakoma, jog "visos šios gėdingos bylos aplinkybės liudija, kad teismo sprendimas priimtas dėl politinių motyvų".

Kaip rašoma Baltarusijos žurnalistų pareiškime, prokuratūra kreipėsi į teismą dėl laikraščio uždarymo, kai gavo vieną Valstybinio spaudos komiteto įspėjimą už tai, kad išspausdino neįregistruotos organizacijos pranešimą.

"Antrą įspėjimą dėl Baltarusijos prezidentą šmeižiančių publikacijų prokuratūra pateikė teismo metu, kuomet paaiškėjo, jog vieno įspėjimo neužtenka, kad laikraštis būtų uždarytas", - rašoma Baltarusijos žurnalistų asociacijos pareiškime.