46 parlamentarams balsavus už, 21 prieš ir 15 susilaikius, Seimas pritarė šiam Vyriausybės siūlymui, nepaisant to, kad Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas siūlė nuostatą dėl dvasininkų draudimo valstybės lėšomis išbraukti.

Siūlymą išbraukti šią nuostatą pateikė Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Algirdas Sysas. Savo siūlymą jis motyvavo tuo, jog dvasininkai ir vienuoliai nėra samdomi valstybės tarnautojai, todėl jiems neturėtų būti taikomas įstatymas.

Jo poziciją balsuojant dėl minėtos įstatymo nuostatos išbraukimo palaikė 11 valdančiosios Socialdemokratinės koalicijos frakcijos ir 7 valdančiosios Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) frakcijos bei trys opozicinės Liberalų frakcijos nariai.

Aukščiausi Lietuvos katalikų bažnyčios hierarchai anksčiau kreipėsi į Seimą ir Vyriausybę, prašydami neskubėti priimti šios pataisos. Jie pareiškė esą pasirengę sėsti prie derybų stalo, tačiau priminė valstybės įsipareigojimus grąžinti bažnyčiai sovietiniais metais nacionalizuotą turtą.

Kol kas valstybė nėra grąžinusi bažnyčiai viso jai priklausiusio turto, nes tam neturi finansinių galimybių. Tačiau Seimo komiteto pirmininkas pareiškė manąs, jog bažnyčiai jau grąžinta pakankamai turto. "Bažnyčios pareiga - sielos išganymas, o ne derybos. Čia ne turgus. Lietuvoje, ko gero, jau pakankamai daug turto grąžinta bažnyčiai", - A.Sysas sakė žurnalistams.

Anksčiau prieš skubotą sprendimą nebedrausti dvasininkų valstybės lėšomis pasisakė socialdemokratų lyderis premjeras Algirdas Brazauskas. Tradicinių religinių bendruomenių ir bendrijų dvasininkai bei vienuoliai valstybės lėšomis buvo pradėti drausti prieš kelerius metus, kai Seimo daugumą sudarė konservatoriai ir krikščionys demokratai.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko duomenimis, šiuo metu valstybės lėšomis socialinio draudimo pensijai gauti yra draudžiama apie 700 tradicinių religinių bendruomenių ir bendrijų dvasininkų ir maždaug tiek pat vienuolių, tam per metus valstybė išleidžia apie 1 mln. litų.

Valstybės lėšomis yra taip pat draudžiami privalomosios karo tarnybos ir alternatyviosios krašto apsaugos tarnybos kariai, motina ar tėvas, esantis vaiko priežiūros atostogose, nedirbanti motina ar tėvas, bet auginantis vaiką iki trejų metų, vienas iš visiškos negalios invalido tėvų arba asmuo, nustatyta tvarka pripažintas visiškos negalios invalido globėju ar rūpintoju, slaugantis namuose visiškos negalios invalidą.

Seimas antradienį priėmė kitas Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pataisas, kuriomis siekiama padidinti įmokas į Valstybinio socialinio draudimo ("Sodros") fondą. Seimas nusprendė, jog pagal patentus dirbantys asmenys turės draustis ne pusei, kaip buvo iki šiol, o visai bazinei 138 litų pensijai gauti.

Taip pat parlamentarai nusprendė, jog advokatai, jų padėjėjai ir notarai turės draustis ne tik bazinei, bet ir papildomai pensijos daliai gauti. Ši papildoma pensijos dalis bus apskaičiuojama Vyriausybės nustatyta tvarka, atsižvelgiant į deklaruotas pajamas.

Tačiau Seimas nepritarė Socialinių reikalų ir darbo komiteto siūlymui nustatyti, jog advokatai, jų padėjėjai ir notarai turi draustis visų rūšių socialiniu draudimu. Parlamentarai priimtas pataisas vadino "kompromisinėmis".