„Audrius Lelkaitis moka sudominti žiūrovą, priversdamas jį susimąstyti. Naujasis dokumentinis filmas „Dingęs: Europos Sąjungos politinis gyvūnas“, paremtas vaizdais iš 2012 m. Lietuvoje įvykusių aktualijų ir Vokietijos bei Estijos bendruomenėse filmuota medžiaga, parodo, kad nors ir priklausome Europos Sąjungai, gerokai skiriamės nuo jos senbuvių ir net kai kurių kaimyninių šalių savo bendruomeniškumo, pilietiškumo ir pasaulėžiūros prasme“, - sakė Žmogaus teisių stebėjimo instituto direktorė Dovilė Šakalienė.

90 min. trukmės filme nagrinėjamos pilietiškumo ir bendruomeniškumo Lietuvoje temos, režisierius be užuolankų atskleidžia mūsų visuomenės viešojo gyvenimo situacijas, neapeidamas nė vieno aštraus kampo.

„Lietuvos kasdienybę fiksavau be pagražinimų. Norėjau išsiaiškinti, kokiomis formomis čia reiškiasi bendruomeniškumas, kokios problemos paskatina žmones burtis. Ne viskas, kas užfiksuota, yra gražu – ypač tam žiūrovui, kuris geba matyti savo šalį visos ES kontekste. Bet tikiuosi, kad būtent jam šis filmas gali tapti jei ne paskata pilietiškumui, tai bent jau medžiaga, iš kurios jis padarys savo išvadas“, – sakė filmo režisierius A. Lelkaitis, ne pirmą kartą sau būdingu socialinius kontrastus išryškinančiu ir politiškai nekorektišku stiliumi nagrinėjantis jautrias temas.

2010 metais A. Lelkaitis buvo apdovanotas Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos įsteigtu apdovanojimu – Vytauto Gedgaudo premija už filmą „Vilniaus getas 2009“, iš arti atskleidusį Vilniaus romų taboro kasdienybę.

Visą dokumentinį filmą „Dingęs: Europos Sąjungos politinis gyvūnas“ galite pasižiūrėti Vilniaus kino teatre „Pasaka“ nuo balandžio 10 d., Panevėžio „Garse“ nuo balandžio 12 d. ir Kauno „Romuvoje“ nuo balandžio 15 d. Filmo seansai nemokami, norintiems išsirinkti vietas kino salėje rekomenduojama savo nemokamus bilietus kino teatro kasose pasiimti iš anksto.