Tai BNS pareiškė AM sekretorius Aleksandras Spruogis, reaguodamas į pirmadienį sveikatos aplinkos ministro įsakymu sudarytos darbo grupės paskelbtas išvadas. Jose teigiama, kad planuojamo Kazokiškių sąvartyno poveikio aplinkai vertinimo ataskaitoje netinkamai įvertinti gyventojų sveikatą lemiantys aplinkos veiksniai.

"Aplinkos ministerija patvirtino šią ataskaitą 2002 metais. Labai keistai atrodo pasiūlymas taisyti sprendimą, kuris priimtas prieš trejus metus. Procesas įsibėgėjęs, grįžti atgal neįmanoma", - teigė ministerijos sekretorius.

A.Spruogio teigimu, AM sprendimą leisti įrengti sąvartyną Kazokiškėse poveikio aplinkai požiūriu priėmė tik gavusi teigiamas visų reikalingų institucijų - Vilniaus apskrities viršininko administracijos, Elektrėnų savivaldybės, priešgaisrinės apsaugos, kultūros paveldo apsaugos ir visuomenės sveikatos priežiūros - išvadas.

Kad pritaria šio sąvartyno statybai, 2002 metų gegužę pasirašė net dviejų Sveikatos apsaugos ministerijos institucijų - Vilniaus visuomenės sveikatos centro ir Trakų visuomenės sveikatos priežiūros ir specialistų tobulinimo centro vadovai.

"Neaišku, ką turi galvoje Sveikatos apsaugos ministerija, revizuodama sau pavaldžių struktūrų priimtus sprendimus?", - svarstė Aplinkos ministerijos atstovas. Jis pridūrė nematantis pagrindo taisyti poveikio aplinkai vertinimo ataskaitą.

Sveikatos apsaugos ministro įsakymu sudaryta darbo grupė pirmadienį išplatino pranešimą, kuriame teigiama, jog poveikis visuomenės sveikatai dėl Kazokiškėse planuojamo įrengti Vilniaus apskrities regioninio komunalinių atliekų sąvartyno įvertintas netinkamai.

Kaip BNS sakė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) sekretorius Romualdas Sabaliauskas, poveikio aplinkai vertinimo ataskaitoje neatsižvelgta į daugelį žmonių sveikatai svarbių aspektų.

"Neatsižvelgta į vandens taršą, triukšmą, ypač transporto ir sąvartyne dirbsiančių įrenginių, taip pat paukščių ir kitų gyvių pritraukimą į tą vietą", - vardijo R.Sabaliauskas.

Pavyzdžiui, Poveikio aplinkai vertinimo ataskaitoje nurodoma, kad "atliekas atvežantis autotransportas kels triukšmą tik sąvartyno darbo metu, todėl gyventojų poilsio nedrums". Tačiau darbo grupė pastebėjo, kad šiam teiginiui prieštarauja ataskaitoje pateikti duomenys, jog atliekos bus vežamos 6 dienas per savaitę, po 10 valandų per parą. Be to, transportas atvyks ir išvyks kas 3 minutes.

Ataskaitoje neįvertinti ir kiti triukšmo šaltiniai: sąvartyne veiksiantys įrenginiai, nuotekų siurblinė, elektros gamybos generatoriai ir kiti.

Darbo grupė taip pat konstatavo, kad neišnagrinėtas ir neįvertintas Alesnikų kaimo ir Kazokiškių gyvenvietės aprūpinimas geriamuoju vandeniu bei poveikis vandens kokybei.

Ekspertų teigimu, neatsižvelgta į sąvartyno eksploatavimo metu paukščių, vabzdžių, graužikų galimą įtaką gyventojų sveikatai ir jų gyvenimo kokybei, nenumatytos jų neigiamo poveikio mažinimo priemonės.

Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė BNS tvirtino, jog poveikio aplinkai analizę reikia atlikti iš naujo.

2006 metų pabaigoje - 2007 metų pradžioje pradėjus eksploatuoti regioninį Kazokiškių sąvartyną, Vilniaus apskrityje bus uždaryti visi šiuo metu veikiantys, Europos Sąjungos (ES) reikalavimų neatitinkantys sąvartynai - tarp jų ir iki šiol didžiausias, veikiantis Kariotiškėse.

Visuomenėje vasarą kilo aršios diskusijos, ar tikslinga statyti sąvartyną netoli į UNESCO Pasaulio paveldo objektų sąrašą įtraukto Kernavės kultūrinio rezervato. Tačiau po rugpjūtį surengto aukščiausio rango šalies vadovų pasitarimo buvo paskelbta, kad sąvartyno statybos vieta keičiama nebus.

Pirminiais skaičiavimais, apie 20 metų gyvuosiančiame Kazokiškių sąvartyne bus sukaupta maždaug 7 mln. tonų šiukšlių.

Nuo sąvartyno iki artimiausio gyvenamojo namo - 500 metrų. Sąvartynui įrengti numatytas sklypas yra už 1,7 km nuo Zelvos ežero, o už 1,6 km teka Cielgio upelis. Sąvartyno sklypas yra Neries baseine.

Pasak Aplinkos ministerijos (AM) atstovų, planuojamas sąvartynas nepadarys jokios žalos nei gyventojams, nei kraštovaizdžiui.