Z.Birštono pavardė per visą Lietuvą nuskambėjo beveik prieš dvejus metus, kai Vilniaus apygardos teismo teisėjas buvo pričiuptas girtas darbo vietoje. Žurnalistų užfiksuotame vaizdo įraše matosi, kad Z.Birštonas girtas kaip pėdas, tačiau vėliau policijoje jam nustatytas silpnas girtumo laipsnis.

„Tą dieną buvo bloga savijauta. Išvakarėse buvau draugo laidotuvės, po kurių vartojau alkoholinius gėrimus. Ryte gėriau daug vaistų. Matyt, gavosi kažkokia reakcija, todėl taip ir atrodžiau“, – ketvirtadienį Kauno apygardos teisme pasakojo buvęs teisėjas.

Z.Birštoną neblaivų darbe aptiko Renatas Kačinauskas, kuris ir iškvietė į teismą žurnalistus bei iniciavo baudžiamąją bylą. R.Kačinauskas teigia, kad Z.Birštonas gėrė savo kabinete degtinę ir iškart rusiškais necenzūriniais žodžiais išplūdo ir asilu išvadino netikėtai pasirodžiusį pilietį.

„Jei būtų neiškeikęs, būčiau viską palikęs, o gal jam ir padėjęs, bet jis iškart mane keikti pradėjo“, – pasakojo R.Kačinauskas.

Kabinete Z.Birštono keiksmų niekas daugiau negirdėjo, tačiau jie yra užfiksuoti vėliau, kai žurnalistų filmavimo kameros persekiojamas teisėjas išsvirduliavo lauk. Z.Birštonas pripažįsta keikęsis, tačiau teigia, kad keiksmažodžiai buvo skirti ne R.Kačinauskui.

R.Kačianuskas teigia, kad jam adresuoti teisėjo keiksmai krito tiesiai į širdį ir padarė labai didelę moralinę žąlą.

„Man iš viso negalima nervintis, o čia pavyzdžiu turintis būti teisėjas su mantija ir tuo „lenciūgu“ mane iškeikė“, – kalbėjo R.Kačinauskas. Jam padarytą žalą R.Kačinauskas vertina 10 tūkst. litų.

Z.Birštono advokatai bandė teismą įtikinti, kad byla negali būti nagrinėjama, nes už tą patį pažeidimą jų ginamasis jau nubaustas bauda. Išties Z.Birštonui jau teko susimokėti baudą už epizodą, kai jis žiūrėdamas į kamerą išplūdo operatorių. Tačiau Kaune nagrinėjamoje baudžiamojoje byloje pažymėtos kitos vietos, kuriose reiškėsi Z.Birštonas ir kitas keiksmų objektas – R.Kačinauskas. Todėl byla nagrinėjama.

Z.Birštonas su R.Kačinausku bandė susitarti gražiuoju, tačiau nepavyko.

„Manęs ir tada, kai jis buvo darbe girtas, prašė netriukšmauti, norėjo papirkti, bet aš nepaperkamas. Po to įvykio tapau garsus. Į Prezidentūrą pakvietė“, – didžiavosi R.Kačinauskas.