„Pradėdamas eiti ministro pirmininko pareigas sakiau: revoliucijų nebus. Šiandien galiu tik pakartoti“, - Seimo tribūnoje ketvirtadienį kalbėjo A. Butkevičius.

Socdemų lyderis pabrėžė siekį „kurti gerovės valstybę“.

„Ši Vyriausybė yra pasirengusi įgyvendinti ir tai, ko iki šiol nebuvo Lietuvos politikoje: darbų tęstinumo kultūrą“, - tęsė premjeras.

Jis priminė, kad dabartinė Vyriausybė Seimui teikė ir Andriaus Kubiliaus Ministrų kabineto ruoštus įstatymų projektus – esą opozicija tuo be reikalo stebisi.

Kalbėdamas apie taupymo politiką, premjeras pažymėjo, kad didžiausia našta tebegula ant eilinių gyventojų.

„Sunku užkrėsti mūsų žmones entuziazmu dėl pradėjusios augti ekonomikos rodiklių ar sumažėjusios emigracijos“, - kalbėjo A. Butkevičius, pridurdamas, kad daugiausiai emigruoja jaunimas, ir tai „ne vienų metu tendencija“.

„Įsipareigojame dirbti, kad Lietuva liktų Lietuvoje“, - sakė premjeras.

Prioritetais jis įvardijo darbo vietų kūrimą bei „daugiau pajamų ir mažiau išlaidų šeimos biudžete“.

Premjeras taip pat akcentavo renovacijos programą. Esą sąskaitos už šildymą renovuotuose namuose, bus mažesnės net pridėjus renovacijos kaštus.

Energetikos sektoriuje A. Butkevičius akcentavo esą sudėtingą savo pirmtako Vyriausybės palikimą: nuo dujų kainų iki šildymo bei atominės energetikos problemų. Jis taip pat pabrėžė pažabotą saulės energijos bumą, kuris esą būtų pareikalavęs po pusę milijardo litų subsidijų kasmet.

Ignalinos atominės elektrinės uždarymo procesus A. Butkevičius tiesiai vadino „nesėkmės istorija“, pridurdamas „Snore“ ir Ūkio banke paskandintus pinigus.

Premjeras pažymėjo sieksiantis sklandaus suskystintų gamtinių dujų terminalo projekto pabaigimo bei skalūninių dujų žvalgybos.

Jis taip pat gynė sveikatos apsaugos ministrą Vytenį Andriukaitį. Esą šio socdemo siekiai daugiau jaunų medikų nukreipti į regionus ir užtikrinti valstybinių medicinos įstaigų paslaugų kokybę galbūt vietomis buvo neteisingai suprasti.

Užsienio politikoje A. Butkevičius akcentavo santykių su Lenkija atšilimą. „Kryptingai dirbama ginant mūsų šalies ekonominius ir verslo interesus“, - teigė premjeras.

Žinoma, pasiruošimą pirmininkavimui Europos Sąjungai jis įvardijo kaip vieną svarbiausių užsienio politikos darbų.

Baigdamas kalbą, premjeras pažymėjo nesiekiantis sumenkinti A. Kubiliaus Vyriausybės, tačiau norintis pažymėti jos paliktus neatsakytus klausimus.

„Savo kalboje vardijau krašto problemas ne tam, kad siekčiau suskaičiuoti buvusios Vyriausybės nesekmes. Perimame ne tik jūsų darbus, ir bet problemas“, - kreipdamasis į dešiniuosius reziumavo A. Butkevičius.

A.Kubilius: A.Butkevičius puikiai tęsia konservatorių darbus

Opozicijos lyderis A. Kubilius pašiepė A. Butkevičiaus Vyriausybės šimtadienio renginių pompastiškumą ir patį premjero pasisakymą „sutampantį su Tarptautine miego diena“.

„Tai yra kažkas simboliško“, - ironizavo ekspremjeras.

Vyriausybės šimtadienį jis pašiepiamai vadino „visaliaudine švente“ ir stebėjosi, kodėl prie Seimo nemitinguoja Vyriausybę palaikanti liaudis.

Politikas pirmiausiai pasidžiaugė, kad A. Butkevičiaus Vyriausybė tęsia dalį jo komandos darbų.

„Premjerą vertinu kaip konservatoriškų darbų tęsėją. Visiškai pozityviai“, - toliau ironizavo A. Kubilius.

Pasak jo, „socialdemokratiškoji“ Vyriausybės darbo dalis atrodo prasčiau. Kaip to pavyzdžius, A. Kubilius nurodė blaškymąsi dėl skalūninių dujų ir skubotą minimalios algos pakėlimą.

Baigdamas savo kalbą, konservatorių lyderis pasitelkė liaudies išmintį: „tuščia skardinė garsiausiai skamba, ypač kai rieda nuo kalno“.

J.Razma: medikai verčiami stoti į socialdemokratų partiją

Kitas konservatorius Jurgis Razma daugiausiai kritikavo V. Andriukaitį – esą matomas privatininkų ir valstybinės medicinos supriešinimas, bet konkrečių darbų apskritai nematyti.

Politikas taip pat tikino girdėjęs, kad gydymo įstaigoms vadovauti norintys medikai raginami tapti socdemais – esą tai jiems padėtų konkursuose direktoriaus kėdei užimti.

„Paaiškėjo, kad gydymo įstaigų vadovams perduota žinia, kad jeigu jie įstotų į socialdemokatų partiją, tai galbūt jiems geriau sektųsi konkursuose“, - sakė J. Razma.

E.Masiulis: ministerijos liko kunigaikštystėmis

Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis teigė sveikinantis Vyriausybės „užtikrintą tam tikrą darbų tęstinumą“. Tačiau kritikos liberalas pažėrė kur kas daugiau nei pagyrų.

„Puikiai prisimenu premjero frazę, kad Vyriausybė dirbs kaip komanda. Kad atskiros ministerijos nebus kunigaikštystėmis. Deja, šitie lūkesčiai kol kas tik lūkesčiais ir lieka“, - sakė E. Masiulis, pirmiausiai išskirdamas V. Andriukaičio kryžiaus žygį prieš privačia mediciną.

Kaip ir konservatoriai, liberalas stebėjosi blaškymusi dėl skalūninių dujų.

V.Gapšys gyrė saviškius

Darbo partijos pirmasis vicepirmininkas Vytautas Gapšys pirmiausiai pasidžiaugė savo partijos deleguotais ministrais bei „darbiečių“ užsibrėžtų tikslų įgyvendinimu.

Daug pagyrų sulaukė žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna, gerų žodžių V. Gapšys negailėjo ir kitiems „darbiečių“ ministrams.

„Džiaugiuosi, kad ministras Dainius Pavalkis drąsiai ėmėsi jo laukiančių iššūkių. (...) Džiaugiuosi, kad Šarūnas Birutis aiškiai nubrėžė kultūros srities ateitį“, - vardijo „darbietis“, nepamiršdamas pagirti ir socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės.

DELFI primena, jog premjeras tarp svarbiausių lig šiol nuveiktų darbų įvardija minimalios algos pakėlimą, saulės energijos bumo sustabdymą bei sumažintą elektros kainų augimą.