Niekur neskuba

Reabilituoti ir politiniam gyvenimui prikelti pašalintąjį prezidentą R.Paksą lengva nebus. Politikai niekaip nesusitaria dėl Konstitucijos pataisos, kuri per apkaltą pašalintam prezidentui vėl atvertų kelią į Seimą.

Kiek metų reikėtų drausti kandidatuoti į Seimą, jei sulaužei priesaiką? Seimo narių grupės pateiktoje Konstitucijos pataisoje numatytas ketverių metų laikotarpis. Jis akivaizdžiai per trumpas. Bent tokią nuomonę pareiškė Vilniaus universiteto ir Mykolo Romerio universiteto teisininkai.

Kaip patobulinti teisininkų peikiamą Konstitucijos pataisų projektą, turi apsispręsti Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK). Tačiau politikai to daryti neskuba. TTK vadovaujantis socialdemokratas Julius Sabatauskas atsakyti, kaip bus tobulinama pataisa, vakar negalėjo.

TTK narys teisingumo ministras Juozas Bernatonis buvo konkretesnis: „Mes apsispręsime. Ketveri metai draudimo – mažoka. Terminas turi būti solidesnis. Ketveri metai – tik viena Seimo kadencija. Žinoma, komitete priimsime kolegialų sprendimą.“

Svarstymas užtruks

Kol kas aišku viena: minėtos Konstitucijos pataisos svarstymas Seime užtruks. Be to, iki galo neaišku, ar šiuo atveju reikės keisti tik vieną Konstitucijos straipsnį ar net kelis. Nes aptariamoje Konstitucijos pataisoje kalbama tik apie apribojimus tapti Seimo nariu.

„Problema ta, kad reikalavimuose kandidatui į prezidentus nurodyta, jog į prezidentus gali kandidatuoti tas asmuo, kuris gali būti renkamas Seimo nariu. Taigi Konstitucijoje reikia numatyti išlygas, o iniciatoriai to nesiūlo. Gali būti taip, kad reikės keisti ir daugiau Konstitucijos straipsnių“, – aiškino TTK pirmininko pavaduotojas konservatorius Stasys Šedbaras.

TTK Konstitucijos pataisas turėtų svarstyti jau šį mėnesį. Kada jos galėtų vėl pasiekti parlamento posėdžių salę – neaišku.

Vėl kandidatuotų

Konstitucijos pataisų svarstymą sunkina ir tai, kad R.Pakso klausimu aiškaus sutarimo nėra ir tarp pačių valdančiųjų. Valdančiosios koalicijos derybininkas socialdemokratas J.Bernatonis dienraščiui teigė, kad jokio bendro sutarimo dėl Konstitucijos pataisų, atversiančių R.Paksui kelią į parlamentą kuo greičiau, nėra.

Tiesa, pats R.Paksas tvirtino priešingai: „Buvo kalbėta iš principo, kad tas klausimas turi būti išspręstas. Ne vieną ir ne du kartus. Jis sprendžiamas ne taip greitai, kaip norėtųsi. Bet tarp koalicijos partnerių tas sutarimas yra.“

Tvarkos ir teisingumo lyderis pridūrė, kad jam „visiškai vienodai, ką nuspręs Seimas, ką nuspręs tie ponai“. R.Paksas aiškino, kad teisingumas „anksčiau ar vėliau bus atkurtas“ ir jis vėl galės dalyvauti prezidento rinkimuose. „Aš manau, kad kada nors dalyvausiu. Kada tai bus – nežinau“, – pareiškė R.Paksas.