Renginio pradžią parodų centre "Litexpo" ketvirtadienio rytą paskelbs prezidentė Dalia Grybauskatė ir ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Mugės tema šiemet - paauglių ir jaunimo literatūra. Lietuvos ir užsienio šalių šviesuoliai, rašytojai, visuomenės veikėjai ir jaunieji skaitytojai bus kviečiami diskutuoti, kaip skaito ir ar apskritai skaito šių dienų jaunimas.

Šiemet mugėje žada dalyvauti 265 kompanijos iš Lietuvos ir užsienio: Baltarusijos, Italijos, Japonijos, Lenkijos, Prancūzijos, Rusijos, Vokietijos. Pirmą kartą bus pristatytas stendas "Rusijos knygos", skaitytojų lauks susitikimai su rašytojais ir kritikais, poetais ir literatais, atstovaujančiais intelektualiniam Rusijos elitui.

Kaip ir kasmet, renginyje viešės garsūs literatūros atstovai ir iš kitų šalių. Iš JAV atvyks poetas Tomas Venclova, taip pat autoriai Algis Rukšėnas, Tess Gerritsen, Ellen Cassedy, Antanas Šileika.

Lankysis ir kiti užsienio knygų autoriai, iliustratoriai: iranietis rašytojas iš Olandijos Kaderas Abdolah, Alain Golay iš Šveicarijos, Alberto Angela iš Italijos, Tahiras Shahas iš Maroko, Sabine Ebert iš Vokietijos, Joanas Plaza iš Ispanijos, Edita Nyork ir Robertas Gerwarthas iš Airijos, Austenas Ivereigh ir Roderickas Gordonas iš Jungtinės Karalystės, Hailji iš Korėjos, Krzysztofas Buchowskis, Jerzy Pilchas, Barbara Gruszka-Zych, Michalas Slomka ir Michalas Rzecznikas iš Lenkijos, Kamalas Abdulla iš Azerbaidžano, Alexandre Clerisse iš Prancūzijos.

Kiekviena mugės diena tradiciškai turi savo pavadinimus. "Bičiulių diena" pavadintą ketvirtadienį keis "Ilgasis penktadienis", šeštadienis įvardijamas kaip "Nekasdienių pasimatymų diena", o sekmadienis taps "Šeimos diena".

Mugės organizatoriai žada kone 400 renginių, didžioji dalis jų vyks šeštadienį. Bus ir tradicinių renginių, ir naujovių. Tarp pastarųjų - "Literatų svetainė", kurioje vyks poezijos vakarai, šeštadienį numatomas poezijos vakaras Sigitui Gedai atminti.

Taip pat veiks interaktyvi biblioteka. Čia bus rengiami proto mūšiai, veiks žurnalistų mokykla, kurioje paskaitas skaitys televizijos žurnalistas Andrius Tapinas.

Dvyliktą kartą mugėje vyks Knygų šalies kūrybinė studija visai šeimai "Tu gali sukurti knygą", sumanyta dailininkės Sigutės Chlebinskaitės, o trečius metus veikianti Knygos kino salė šiemet lankytojams pasiūlys devynis dokumentinius ir penkis vaidybinius filmus.

Kaip ir kasmet, per knygų mugę bus pagerbti knygos meno konkurso, Metų knygos rinkimų, kūrybiškiausios knygos konkurso, Jurgos Ivanauskaitės bei Patriotų premijų laureatai.

Užupio kavinėje šią savaitę jau prasidėjo mugės literatūriniai vakarai, per kuriuos su lankytojais susitinka garsūs Vilniaus knygų mugės svečiai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)