Osvaldo Šarmavičiaus vadovaujamas departamentas aiškina, kad naujoji sistema bus gerokai pranašesnė už dabartinę. "Bus užkertamas kelias nepotizmui (bičiulių ar giminaičių globojimui) ir politinių partijų narių protegavimui, taip pat kitos formos korupcijai", - žada projekto rengėjai.

Pagal naująją tvarką įsidarbinti viešajame sektoriuje panoręs kandidatas pirmiausia turėtų užsiregistruoti VTD informacinėje sistemoje. Užpildęs specialią elektroninę formą jis galėtų spręsti iš dviejų dalių sudarytą bendrųjų gebėjimų testą. Jį išlaikytų tie, kurie bent į pusę klausimų atsakytų teisingai. Testo rezultatai patektų į specialią duomenų bazę ir galiotų dvejus metus, o jį išlaikiusieji atsidurtų pretendentų į valstybės tarnybą sąraše ir galėtų dalyvauti valstybės įstaigos konkurse. Kitiems viešojo sektoriaus durys pusmetį butų užtrenktos.

Valstybės įstaigose norima mažinti konkurso komisijos narių skaičių nuo penkių iki trijų, taip pat siekiama atsisakyti užsienio kalbų specialisto. Užsienio kalbos lygis turėtų būti nustatomas dar iki pokalbio konkrečioje įstaigoje. Galiausiai kandidato tinkamumas eiti konkrečias pareigas būtų vertinamas tik per pokalbį.

Būsimiems vadovams reikėtų ne tik įveikti bendrųjų gebėjimų testą, bet ir žodžiu išlaikyti egzaminą VTD.

Kad šie sumanymai virstų realybe, būtina papurtyti valstybės piniginę. Numatoma, kad 40 kompiuterinių testavimo vietų įrengti prireiks 220 tūkst. litų vienkartinės investicijos. Taip pat reikėtų steigti šešias naujas pareigybes, joms išlaikyti kasmet reikėtų 263,51 tūkst. litų.