Brazilija, Meksika, Jamaika, Panama, JAV, Kanada, Kenija, Zambija, Zimbabvė, Izraelis, Jungtiniai Arabų Emyratai, Kataras, Indija, Indonezija, Kambodža, Vietnamas, Tailandas, Kinija, Japonija, nemaža dalis Europos valstybių - tai šalys, į kurias turėtų driektis ministerijų ir kitų institucijų atstovų vizitų maršrutai, rašo „Lietuvos žinios“. Pagal URM parengtą ir Vyriausybei tvirtinti pateiktą sąrašą daugiausia vizitų - 76 - numatyta šios ministerijos atstovams.

Planuojama, kad Aplinkos ministerijos (AM) atstovai vyks į 35 aukšto lygio renginius. Kitą savaitę mūsų šaliai bus atstovaujama Tarpvyriausybinio derybų komiteto dėl Europos miškų konvencijos sesijoje Antalijos kurorte Turkijoje. Fortalezoje (Brazilija) AM darbuotojai dalyvaus kovos su dykumėjimu šalyse, kurios patiria didelę sausrą, renginyje. Paskui AM valdininkų laukia vizitai į Nairobį (Kenija). Taip pat jie keliaus į renginius, vyksiančius Europos valstybėse, JAV, Kanadoje.

Tarp planuojamų Energetikos ministerijos darbuotojų vizitų - kelionė į Abu Dabyje vyksiantį Tarptautinės atsinaujinančių energijos išteklių agentūros renginį. Kultūros ministerijos komandiruos savo atstovą į Kambodžą, UNESCO Pasaulio paveldo komiteto sesiją. Susisiekimo ministerijai kaip prioritetinis nurodomas 21 renginys. Tarp jų - Ženevoje vyksiantis JT Europos ekonomikos komisijos Europos ir Azijos transporto jungčių darbo grupės ministrų susitikimas, Monrealyje rengiama pasaulinė transporto konferencija, Londone numatoma Tarptautinės jūrų organizacijos komiteto sesija, Pasaulinis interneto forumas Indonezijoje.

URM atstovų teigimu, prioritetiniais pripažįstami tie komitetai ir sesijos, kurių veikloje dalyvaujant būtų užtikrintas Lietuvos užsienio politikos uždavinių įgyvendinimas ir kurių veikloje suinteresuota dalyvauti atitinkama valstybės įstaiga. Seimo Audito komiteto narė Loreta Graužinienė įsitikinusi, kad reikėtų susilaikyti nuo brangių kelionių, kurios nesusijusios su pirmininkavimu ES Tarybai. "Nesame ekonomiškai atsigavę, turime įsipareigojimų gyventojams. Kad ir koks svarbus būtų renginys, reikia prisiminti, kokio dydžio yra mūsų biudžetas ir kiek galime sau leisti. O leisti sau galime nelabai daug", - sakė ji.