STT vadovas Povilas Malakauskas antradienį patvirtino gavęs vieno savo darbuotojo žodinį prisipažinimą savo iniciatyva pakišus televizijai kasetę su mero pokalbių įrašais.

Anot STT pranešimo spaudai, minėtas pareigūnas, kurio pavardė neskelbiama, pokalbių įrašus žurnalistams perdavė vienas, "paveiktas kaltinamuosius išteisinančio teismo sprendimo".

Kadangi pareigūnas tyrimo metu prisipažino perdavęs garsajuostę, STT direktorius apsiribojo skirdamas griežtą papeikimą.

Atlikto tyrimo medžiaga, vadovaujantis įstatymais ir atsižvelgiant į prokurorų nurodymus, toliau bus perduota nagrinėti Generalinei prokuratūrai.

Generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis "Respublikai" paaiškino, kad tuomet, kai Generalinę prokuratūrą pasieks STT išvada, reikės priimti procesinį sprendimą - ar pradėti ikiteisminį tyrimą. Šis kelias būtų pasirinktas, jei STT darbuotojo veiksmuose būtų aptikta baudžiamųjų, o ne tik drausminių nusižengimų. Šį sprendimą gali priimti tik generalinis prokuroras, nes STT darbuotojai turi tam tikrą imunitetą.

G.Jasaitis sakė, kad STT išvada taip pat turės įtakos priimant sprendimą, kaip reaguoti į mero, liberalcentristų lyderio A.Zuoko kreipimąsi į Generalinę prokuratūrą. Praėjusį penktadienį politikas paprašė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimai neteisėtų STT pareigūnų veiksmų.

Televizijos kanalas TV3 praėjusį trečiadienį pranešė, jog anoniminis asmuo telefonu informavo kanalo žurnalistus, jog prie kanalo būstinės Vilniuje jiems yra palikta kasetė su tariamai A.Zuoką kompromituojančiais įrašais. Paaiškėjo, kad garsajuostėje įrašyti jau anksčiau teisme paviešinti STT slapta daryti Vilniaus mero ir kelių verslininkų pokalbių telefonu įrašai, buvę bylos medžiagoje dėl 2003 metais įvykusių mero rinkimų peripetijų.

Prie TV3 būstinės tuo metu, kai žurnalistas buvo išėjęs į lauką pasiimti pusnyje paliktos kasetės, buvo pastebėtas besisukiojantis tarnybinis STT automobilis. Mašina važiavę STT darbuotojai iš karto buvo nustatyti, tačiau iš pradžių jie kategoriškai neigė turį ką nors bendra su informacijos perdavimu.