Pivašiūnų bažnyčioje dažni svečiai – parapijos globos namų gyventojai. Tačiau šįkart ypatinga proga: Švenčiausiosios Mergelės Marijos prašyta sveikatos ir Dievo malonės globotinei, švenčiančiai 100 metų jubiliejų, – Veronikai Tumėnaitei. Šimtametė senolė visą laiką gyveno Utenos rajone, kasdien meldėsi Labanoro bažnyčioje. O dabar jau metus glaudžiasi Pivašiūnų parapijos globos namuose.

Jubiliatė sako nesitikėjusi sulaukti tokio garbingo amžiaus. Esą gyvenimas nebuvo lengvas – pragyveno du karus, okupaciją. Nors ir sunkiai dirbo kolūkyje, tačiau bažnyčios niekada neapleidusi.

„Niekada negalvojau, [kad sulauksiu 100 metų]. Nebuvau labai tvirta. Ir operacijų, ir avarijų turėjau. Gyvenimas manęs nelepino. Ne iš kokių turtuolių šeimos, iš vidutinio ūkininkėlio, daugiau nieko. Dabar geras gyvenimas. Gyventum dar, bet jau nėra jėgų“, – sakė šimto metų sulaukusi V. Tumėnaitė.

„Ji Labanore labai daug prisidėjo savo auka prie Labanoro bažnyčios atstatymo ir paprašė pasirūpinti jos senatve. Taip ji atsirado Pivašiūnų senelių namuose, kur gali šviesiai praleisti savo senatvę. Tai pavyzdys visiems senoliams, kurie bijo ir laukia, kaip bus praleista senatvė. Pažiūrėkit į mūsų Veroniką – šiluma ir dėmesys, ir dar geras humoras yra“, – kalbėjo Labanoro parapijos klebonas Jurgis Kazlauskas.

Septyniolika metų veikiančiuose Pivašiūnų parapijos namuose gyvena 20 globotinių. Už priežiūrą jie skiria 80 proc. pensijos. Parapijiečiai globos namus aprūpina daržovėmis, aukoja pinigų.

„Pirmiausia mes priimam savo parapijos gyventojus, nes namai tam ir įsteigti, kad teiktume socialinę pagalbą ir globą parapijiečiams, tačiau svetimo skausmo nebūna, priimam ir iš kitų vietų. Pas mus gyvena ir iš Šiaulių miesto, iš Utenos miesto atvykę žmonės“, – pasakojo Pivašiūnų parapijos klebonas Vincas Baublys.

Alytaus rajono savivaldybė artimiausiu metu Pivašiūnų parapijos globos namus planuoja perimti savo nuosavybėn ir šiemet čia pastatyti dar vienus globos namus. Projekto vertė – 2 mln. litų.

„Projektas turėtų tenkinti Pivašiūnų parapiją ir gretimas parapijas. [Globos namai bus] vieno aukšto. Pagyvenusių žmonių turim nemažai ir jais rūpinamės“, – teigia Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas.

Alytaus rajone veikia treji globos namai – vieni savivaldybės, kuriems išlaikyti ji skiria beveik 900 tūkst. litų kasmet, ir dveji parapijų. Dar įsteigti du dienos centrai, kur senjorai už simbolinį mokestį gali išsimaudyti ir išsiskalbti skalbinius.