„Mes jau kai kurią mokyklą praėjome, kuri tiesiog pareikalavo politinio sąmoningumo, politinės atsakomybės dirbant jau kai kuriose komisijose. Tai tikrai buvo malonu išgirsti iš mūsų žmonių, kurie buvo deleguoti (aš nenoriu plėstis) į tą komisiją ir kai jie informavo mūsų partijos vadovybę, tiesiog matėsi, kad įsigilinta į visą turimą informaciją ir matėsi, kad ne dėl kažkokių politinių niuansų reikėtų priimti kažkokius kitus sprendimus, bet tiesiog buvo kompetentingai, argumentuotai paaiškinta, kokius sprendimus turi priimti frakcija. Turiu pasakyti, kad frakcijos posėdžio metu, kitą dieną nebuvo išsakyta nė iš vienos frakcijos nario kažkokia kitokia nuomonė“, - miglotai kalbėjo A. Butkevičius.

Premjeras nepaminėjo, apie kokias konkrečias komisijas kalba, tačiau pastaruoju metu Seime dirbo laikinoji Seimo komisija dėl Darbo partijos pirmininko Viktoro Uspaskicho, vicepirmininko Vytauto Gapšio ir buvusios centrinės būstinės vadovės Vitalijos Vonžutaitės teisinio imuniteto panaikinimo.

Gruodžio 13-ąją posėdžiavusi komisija kaip tik nutarė siūlyti Seimui naikinti trijų Darbo partijos atstovų neliečiamybę, už tai kiek netikėtai balsavo ir socialdemokratų atstovai.

„Taip, omenyje turėjau šios komisijos darbą“, - po posėdžio žurnalistams paklaustas sakė A. Butkevičius.

Jis teigė, kad šioje komisijoje dirbusiems žmonėms buvo užduotas konkretus klausimas – ar komisijai pateikta informacija yra susijusi su finansiniais-ekonominiais dalykais, ar tai politinis klausimas.

„Atsakymas buvo toks, kad jie politikos ten neįžiūrėjo, tik vieną frazę pasakė, kad iš teisinės pusės praeitoje kadencijoje ši byla buvo virtusi politiniu instrumentu, nes galima įžiūrėti, kad jos nagrinėjamas buvo tęsiamas ilgai. O taip, kad ten pateikta medžiaga būtų turėjusi ką nors bendra su politika, nieko nebuvo“, - aiškino A. Butkevičius.

Kalbėdamas tarybos posėdyje premjeras pabrėžė, kad socialdemokratai Vyriausybėje turi daugumą, tačiau esą nebus arogantiška dauguma. Anot A. Butkevičiaus, formuojant koaliciją buvo pasiekti visi išsikelti tikslai, nors, kaip žinoma, Darbo partijos pirmininkas V. Uspaskichas teikdamas kandidatus vadovauti Kultūros bei Žemės ūkio ministerijoms premjerą pavaikė – A. Butkevičius net buvo pateikęs prezidentei kandidatą į kultūros ministrus Giedrių Drukteinį, kurį vėliau atšaukė.

Kaip žinoma, Darbo partija Vyriausybėje turi 4 ministrus: socialinės apsaugos ir darbo – Algimanta Pabedinskienė, švietimo ir mokslo – Dainius Pavalkis, kultūros – Šarūnas Birutis bei žemės ūkio – Vigilijus Jukna.

Kandidatai į švietimo ir mokslo bei socialinės apsaugos ir darbo ministrų vietas atrasti iš antro karto, kai prezidentė netvirtino į šias pareigas Loretos Graužinienės ir Virginijos Baltraitienės, tuo tarpu kultūros ir žemės ūkio ministrai atrasti patikrinus daugiau kandidatų.

Į kultūros ministrus, kiek viešai žinoma, buvo siūlomas renginių organizatorius Tadas Rimdžius, aktorius Juozas Gaižauskas, žurnalistas G. Drukteinis, parlamentaras Kęstutis Daukšys.

Žemės ūkio ministrais norėta matyti Kauno miesto politiką Rytį Šatkauską, taip pat konservatorių žemės ūkio viceministrą Mindaugą Kuklierių.

Tačiau A. Butkevičius teigia, kad koalicijos formavimas praėjo gerai vien dėl to, kad socialdemokratai pasiekė visus savo tikslus.

„Praktiškai visi tikslai tikrai buvo pasiekti, kuriuos mes kėlėme valdančiojoje daugumoje. Bet elgėmės mes gana tolerantiškai, neignoruodami ir nedemonstruodami kažkokios politinės jėgos, kad mūsų yra daugiau, kad kažkas mums turi vos ne paklusti“, - aiškino politikas.

A. Butkevičius taip pat dūsaudamas aiškino, kad tapus pagrindine valdančiosios koalicijos dalimi nebegali būti jokio atsipalaidavimo. Politikas paaiškino, kodėl kalbėdamas atsiduso: anot jo, demokratinėse valstybėse priimta, kad nauja Vyriausybė išvengia kritikos bent 100 dienų, tačiau esą Lietuvoje tai neįmanoma.

„Šį kartą po šitų rinkimų mūsų valstybėje buvo kitokia situacija. Aš jutau, kad nesuformavus dar nė valdančiosios daugumos, nei Vyriausybės, tas šimtas dienų buvo suprasta taip, kad reikia nelaukti ir prieš tai šimtą dienų kritikuoti iki Vyriausybės patvirtinimo“, - kalbėjo A. Butkevičius, nors socialdemokratai elgėsi lygiai taip pat valdžią praėjusioje kadencijoje iškovojus konservatoriams.