Ketvirtadienį Konstitucinis Teismas paskelbė, jog Seimas turėtų panaikinti parlamentaro mandatą J. Ramonui, nes jis prisiekęs parlamentui, bet vis dar saistomas darbo santykiais su Žemės ūkio rūmais.

Naują prašymą pateikusių Seimo narių grupei atstovauja Valstiečių ir Naujosios demokratijos frakcijos nariai J. Ramonas ir Vytas Navickas bei advokatas Gintaras Černiauskas.

Pasak Konstitucinio Teismo atstovės spaudai, šio teismo prašoma ištirti, ar Darbo kodekso 183 straipsnio 1 dalies nuostata, pagal kurią darbuotojai atleidžiami nuo darbo atlikti Seimo nario pareigas, neprieštarauja Konstitucijos 60 straipsnio 1 daliai. Įvardyta konstitucinio straipsnio dalis numato, jog Seimo nario pareigos, išskyrus jo pareigas Seime, yra nesuderinamos su jokiomis kitomis pareigomis valstybinėse įstaigose ir organizacijose, taip pat su darbu verslo, komercijos bei kitose privačiose įstaigose ar įmonėse.

KT pernai liepos 1 dieną priėmė nutarimą, kuriame pasakyta, jog Seimo nario pareigos nesuderinamos su kitomis pareigomis bei darbu. Neseniai į KT kreipęsis parlamentaras Algimantas Salamakinas prašė išaiškinti, ar šis teiginys reiškia, jog Seimo narys pažeidžia Konstituciją, nors jis nedirba darbo ir nevykdo veiklos, mat jam Seimo nario pareigų ėjimo laikui yra suteiktos atostogos.

Žemės ūkio rūmų pirmininkas J. Ramonas, tapęs Seimo nariu, išėjo ketverių metų tikslinių atostogų vadovaudamasis Darbo kodeksu, kuris numato tikslines atostogas valstybinėms ar visuomeninėms pareigoms atlikti. J. Ramono manymu, šios pareigos apima ir parlamentaro veiklą.

Priėmus šį prašymą, Konstituciniame Teisme nagrinėjimo laukia 67 prašymai.