Pasak komiteto pirmininko Alvydo Sadecko, Liustracijos komisija dar ne viską padarė, kad būtų atskleisti tie slaptieji KGB bendradarbiai, apie kuriuos galima gauti duomenų tik iš antrinių šaltinių.

“Liustracijos komisijos veikla turėtų būti efektyvesnė ir gilesnė sprendžiant klausimus iš antrinių šaltinių. Tai liečia tuos, kurie neprisipažino, bet yra duomenų, kurie leistų įtarti, kad tai buvo bendradarbiavimas”, - po posėdžio sakė A.Sadeckas.

Pasak A.Sadecko, nacionalinio saugumo požiūriu pavojų kelia tie asmenys, kurių bendradarbiavimas su KGB yra neidentifikuotas ir kurie gali veikti dar ir dabar. Tai labiausiai liečia kontržvalgybą. Be to, kaip pastebėjo NSGK pirmininkas, iš Lietuvos greičiausiai buvo išvežtos perspektyviausios bylos, kurių yra ne vienas tūkstantis. O tokių asmenų skaičius yra didesnis, negu tų, kurie atėjo prisipažinti.

“Galimybė juos identifikuoti iš antrinių šaltinių nedidelė, bet Komisija ne viską padarė, kad tuo pasinaudotų”, - po uždaro komiteto posėdžio žurnalistams sakė NSGK pirmininkas A. Sadeckas. Jo teigimu, problema būtų ta, kad iš antrinių šaltinių surinktą medžiagą būtų sunku įrodyti teisme. Todėl iš pradžių Komisija turi apsibrėžti, kokių jai reikėtų duomenų, susidaryti tam tikrą metodiką, kad būtų galima ta kryptimi koreguoti įstatymą.

“Liustracijos įstatymas yra ne tam, kad prisipažintų. Tiesa, jis davė ir prevencinę naudą, bet savo procesu jis turėtų suardyti visą slaptos agentūros sistemą. Šia prasme ir buvo padaryti pasiūlymai”, - apie galimas Liustracijos įstatymo pataisas kalbėjo A.Sadeckas.

Dar vienas NSGK pasiūlymas susijęs su Komisijos struktūros pokyčiais – siūloma ją išplėsti. “Komisijos sudėtį reikėtų išplėsti, įtraukiant teisininkus, visuomenėje gerbiamus asmenis – tai būtų tam tikras neutralumo principas“, - žurnalistams sakė A.Sadeckas.

Pagal dabar galiojantį Liustracijos įstatymą, Liustracijos komisiją sudaro penki nariai – po du deleguoja Gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras (LGGRTC) bei Valstybės saugumo departamentas (VSD), vieną atstovą skiria Generalinė prokuratūra.

Komisijos pirmininką bei narius Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pritarimu skiria bei atleidžia Valstybės saugumo departamento generalinis direktorius.

Seimo valdyba trečiadienį nutarė sudaryti darbo grupę, kuri turėtų nuspręsti, ar reikia keisti Liustracijos įstatymą ir Archyvų įstatymą. Pastarojo įstatymo pataisa reikštų Ypatingojo archyvo atvėrimą.