"Kažkur koridoriuose gal prabėgdami ir susitinkam, bet nėra problemų matyti ir girdėti partijos poziciją. Partijos pozicija buvo jų nedviprasmiška nuo pirmos nakties - tik koalicija su Darbo partija, koalicija su Tėvynės Sąjunga yra žymiai baisesnė, blogesnė, pavojingesnė. Jų pozicija buvo labai aiški. Tie pokalbiai nebūtų kažko davę", - ketvirtadienio rytą interviu "Žinių radijui", paklaustas, ar buvo su A. Butkevičiumi akis į akį susitikęs aptarti galimo koalicijos formavimo, sakė A. Kubilius.

Laikinasis Vyriausybės vadovas pažymėjo, kad, pagal demokratijos tradicijas, socialdemokratai, kaip rinkimų nugalėtojai, turi pirmumo teisę deleguoti premjerą ir gali patys spręsti, ką kviesti į koaliciją.

"Tikrai, ir su prezidente diskutavom apie situaciją po rinkimų. Aš labai aiškiai pasakiau, kad mes matome galimybę sudaryti koaliciją be Darbo partijos. Bet tam reikėjo vieno paprasto dalyko - kad socialdemokratai suvoktų, kad tokia koalicija su Darbo partija kompromituos ir juos kaip partiją, ir pačią valstybę", - sakė A. Kubilius.

Laikinojo Vyriausybės vadovo teigimu, socialdemokratai ir dabar gali persigalvoti ir nelaukti Darbo partijos bylos pabaigos, bet tai "jiems patiems spręsti".

Laikinai einantis pareigas Premjeras taip pat sakė nesutinkąs su viešojoje erdvėje pasirodžiusiais svarstymais, esą 2008 m. sudarinėjant koaliciją Tautos prisikėlimo partijos lyderis Arūnas Valinskas ir liberalcentristų lyderis Algis Čaplikas jį "šantažavo" taip pat, kaip dabar Viktoras Uspaskichas "šantažuoja" A. Butkevičių.

"Mes sudarinėjome normalią koaliciją, kuri remiasi proporcingumo principais. Ir toje koalicijoje Arūno Valinsko partija, Tautos prisikėlimo partija, 2008 m. buvo antra pagal dydį. Ir tokiu atveju iš tikrųjų, jeigu didžiausia partija pagal proporcijas ima Ministro Pirmininko postą, tai antra partija, be abejo, siūlo kandidatą į Seimo Pirmininkus", - teigė A. Kubilius.

Laidos vedėjui priminus, kad dabar antri pagal mandatų skaičių koalicijoje yra būtent "darbiečiai", A. Kubilius sakė, kad čia "šiek tiek kitokia situacija". Anot Laikinojo Vyriausybės vadovo, dėl Vydo Gedvilo siūlymo į Seimo pirmininkus "niekas nekėlė taip klausimo", bet klausimas kilo dėl Vytauto Gapšio siūlymo į Seimo vicepirmininkus.

"Jie siūlė Vydą Gedvilą į Seimo Pirmininkus, tai niekas nekėlė taip klausimo, bet šioje vietoje, kai teisiamąjį asmenį siūloma į Seimo pirmuosius vicepirmininkus, tai jau yra šiek tiek kitokia situacija", - teigė A. Kubilius.

"Matome koaliciją, kur Viktoras Uspaskichas gauna tai, ko nori, o Algirdas Butkevičius tokiam spaudimui pasiduoda. Jis pats tą prisipažino, kad dėl pono Gapšio paskyrimo pirmuoju Seimo vicepirmininku taip tiesiog socialdemokratai ir ponas Butkevičius pasielgė dėl Uspaskicho šantažo", - antradienį sakė A. Kubilius.

"Todėl galima spėlioti, kaip toliau atrodys tokios koalicijos veikla ir kokiomis aplinkybėmis šantažu bus pasinaudojama", - pridūrė laikinai einantis pareigas Vyriausybės vadovas.

Pirmadienį Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas A. Butkevičius teigė, kad, jeigu Seime nebūtų patvirtinta "darbiečio" V. Gapšio kandidatūra į Seimo vicepirmininkus, valdančioji dauguma būtų iširusi.

"Dėl galutinės pozicijos, kas įvyko penktadienį Seime, vis dėlto reikia pripažinti, kad visų partnerių koalicijoje šis klausimas buvo svarstomas, ir mūsų pozicija buvo tokia, kaip ir anksčiau, bet puikiai suprantame, kad esame koalicijoje, ir buvo prieita prie nuomonės, kad koalicija būtų iširusi", - "Žinių radijui" sakė A. Butkevičius.