Vietoje pinigų – akibrokštas

Abu Sauliai ir abu Karaliai. Tai bene garsiausi uostamiestyje bendravardžiai ir bendrapavardžiai, maža to, abu vyrai siejami panašios veiklos.

Vienas Saulius Karalius tam tikrai daliai klaipėdiečių žinomas kaip Lietuvos jūrų muziejaus, o kitas – kaip Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus atstovas.
Abu pašnekovai patikino, jog dėl šio sutapimo didelių keblumų nekyla, tačiau neneigė, kad būta ir įvairių kuriozų.

„Anksčiau tarp muziejų buvo bendra buhalterija. Kartą grįžęs iš komandiruotės Vilniuje, nuėjau pasiimti pinigų, o man sako – tai kad jau pasiėmei.

Pasižiūrime, tikrai – vardas, pavardė sutampa, bet parašas – ne mano. Žinoma, po to atrado ir mane – pasirodo, buvo atskira grafa. Pasijuokėme, ir tiek“, – pasakojo Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus istorikas.

Vienodos net striukės

Jūrų muziejaus Akvariumo skyriaus vedėjas S.Karalius prisipažino iki šiol prisimenąs jųdviejų pirmąją pažintį.

„Tarybiniais laikais viena bendradarbė devynetą mėnesių stažavosi Švedijoje. Kaip tik buvo grįžusi, paskambino ir paprašė atnešti jos vaikui priklausiusią pašalpą. Sako, išgersime vyno, be to, turiu tau siurprizą. Pamaniau, vynas gerai, siurprizas – irgi neblogai. Vakarojame, kalbamės ir po kurio laiko ateina viena porelė. Sako, prašome susipažinti – Saulius Karalius. Aš ir žagtelėjau. Manau, ir jam tai buvo siurprizas. Pabendravome, pajuokavome, susiruošiu eiti namo, pasiimu iš spintos striukę, apsivelku, ogi, žiūriu, ne mano pirštinės kišenėse. Sakau, kas čia tas pirštines įkišo. O Karalius numeris du ir sako – tai tu čia mano striukę užsivilkai. Pasižiūriu, spintoje kabo lygiai tokia pati striukė – ir spalva, ir modelis identiški. Tarybiniais laikais, žinoma, nebuvo didelio pasirinkimo. Taip ir būčiau iškeliavęs su svetima striuke, ačiū Dievui, pirštinės išgelbėjo“, – juokėsi pašnekovas.

Nuoskauda dėl senelio

Tačiau tuo nuotykiai nesibaigė.

„Kartą skambina telefonu žmogus, pasitikslina, ar čia Saulius Karalius. Sako, tamsta apie mano senelį esate šiek tiek neteisingai parašęs. Tai kad aš apskritai apie jokį senelį nesu rašęs! Kadangi jau turėjau patirties, paaiškinau, kad žmogus mane supainiojo su kitu asmeniu, istoriku. Tai taip netikėtai teko išklausyti priekaištą – tonas buvo gana griežtas, matyt, žmogui ši tema buvo jautri“, – šypsojosi Jūrų muziejaus biologas.

Abu vyrai patvirtino, jog daugiau apie tokius savo bendravardžius ir bendrapavardžius jiems nėra tekę girdėti.

„Pastaruoju metu visai nebesusitinkame. O ir šiaip smarkiai nesusidraugavome, “giminėmis„ netapome. Tiesiog kažkada tai buvo intriga, praskaidrinusi gyvenimą ir įnešusi humoro. Tik dabar tokių kuriozų nebepasitaiko“, – teigė Jūrų muziejaus biologas, prisipažinęs net šiek tiek dėl to apgailestaujantis.

Spėja tolimą giminystę

„Matote, kas darosi, skandalas“, – šmaikštavo uostamiesčio Dramos teatro aktorius Vytautas Paukštė, sužinojęs, kad mieste turi bendravardį ir bendrapavardį.

Dar vienas Vytautas Paukštė dirba Klaipėdos savivaldybėje Transporto poskyrio vyriausiuoju specialistu.

Aktorius prisipažino, jog jam šis faktas – nemenkas netikėtumas.

„Turėtume būti labai tolimi giminės, ši pavardė gana reta Lietuvoje – ji tokia keista, moteriška, – įvertino pašnekovas. – Tokių sutapimų neturėjau, o bendrapavardžių būta. Pavyzdžiui, Romas Paukštė – mano pusbrolio vaikas. Bet, žinoma, tai giminystės ryšys.“

Aktorius patikino, jog jam dėl savo pavardės kokių nors kuriozų, painiavos patirti neteko.

„Bent jau kol kas nieko nebuvo nutikę – nei sumaišyta kas buvo, nei kito žmogaus siuntinių gavau“, – tvirtino neretai Klaipėdos simboliu pavadinamas aktorius.

Geriau nei H.Daktaras

Klaipėdos apygardos prokuroras Aidas Giniotis neneigė, jog smagu, kai bendravardis ir bendrapavardis – ne kriminalinio pasaulio atstovas, kaip Henrikas Daktaras ar Romas Zamolskis, o puikus talentingas žmogus.

Bent jau toks įspūdis klaipėdiečiui susidarė susitikus su Lietuvoje gerai žinomu aktoriumi, vienu „Keistuolių teatro“ įkūrėjų.

Prokuroras prisiminė, jog tokią netikėtą jų „akistatą“ prieš kelerius metus suorganizavo viena giminaitė.

„Tuo metu jis kaip tik Klaipėdoje statė kažkokį spektaklį. Pavakarieniavome, pabendravome, pasirodė labai įdomus, paprastas žmogus. Papasakojo, iš kur kilęs. Paaiškėjo, kad jo ir mano šaknys kažkaip sueina į vieną regioną“, – šypsojosi pašnekovas.

Pasigedo kostiumo

Šį susitikimą klaipėdiečiui iki šiol primena ir menininko palikta vizitinė kortelė. Prokuroras prisipažino, jog būtent ji kartą iškrėtė netikėtą pokštą.

„Vienoje parduotuvėje pirkau kostiumą ir turėjau užsiregistruoti, kad gaučiau nuolaidų kortelę. Pradėjome su pardavėjomis plepėti, ir juokais parodžiau Aido Giniočio vizitinę kortelę“, – pasakojo pašnekovas.

Nekaltą istoriją klaipėdiečiui teko prisiminti neilgai trukus.

„Už kostiumą sumokėjau pinigus ir po savaitės ar dviejų jį turėjo atsiųsti. Praeina tas laikas, o aš negaunu jokio pranešimo. Nuvažiuoju pats į parduotuvę, o man sako: mes jums skambinome, bet jūs pasakėte, kad neužsisakėte ir nepirkote jokio kostiumo. Kaip supratau, veikiausiai pardavėja tiesiog nuo tos vizitinės kortelės nusirašė “mano„ telefono numerį. Nuo to laiko daugiau niekam neberodau tos kortelės“, – juokėsi pašnekovas.

Prokuroras prisipažino, jog jau įprato, kad pirmąkart išgirdę jo pavardę žmonės suklūsta.

„Kai nežino pareigų, tai ir atidžiau pasižiūri. Bet mes nepanašūs, aš žymiai gražesnis“, – juokėsi pašnekovas, už savo bendravardį ir bendrapavardį kur kas jaunesnis ir amžiumi.

Grybauskaitė, bet ne ta

Klaipėdos apskrityje būtų galima surasti ir daugiau žinomų žmonių „antrininkų“ – Algirdą Brazauską, Virgilijų Noreiką, Juozą Statkevičių ar Rimantą Taraškevičių.

O štai vieno Palangoje veikiančio restorano vadovė gali didžiuotis šalies vadovės pavarde. Iki tobulo sutapimo pritrūko labai nedaug – abiejų moterų vardai skiriasi, bet prasideda ta pačia raide.

Kaip prisipažino Diana Grybauskaitė, pažinties metu išgirdę jos pavardę žmonės visada atkreipia dėmesį ir pasiteirauja, ar ši nėra Prezidentės giminaitė. Tačiau į kasdienybe tapusį klausimą palangiškei tenka atsakyti neigiamai.

„Niekada nemaniau, kad mano pavardė taps tokia įžymi. Ir štai išmušė ta valanda, nors tai ir įvyko kito žmogaus dėka“, – šypsojosi pašnekovė.
Moteris patikino, jog aplinkiniai visada maloniai reaguoja į šį sutapimą, o ir ji pati esą taip pat simpatizuoja bet kokiai veikliai, daug pasiekusiai moteriai.

„Piktų reakcijų nesu sulaukusi. O tiekėjai dar ir nuolaidų suteikia“, – juokėsi pašnekovė.

D.Grybauskaitė pripažino, jog būtų visai smagu tiesiogiai susipažinti su garsiąja savo bendrapavarde.