„Šiuose rinkimuose pirmiausiai buvo nagrinėjami ekonominiai ir nedarbo klausimai, iki tam tikro lygio socialiniai klausimai JAV, - A. Hall. - Abu kandidatai sutarė dėl užsienio politikos, taigi santykiai tarp Lietuvos ir JAV remiasi tvirtu istorijos, bendrų vertybių ir vizijos pamatu, ir, nepriklausant nuo to, kas būtų laimėjęs šiuos rinkimus, aš būčiau prognozavusi, jog mūsų šalių santykiai taip pat liks puikia partneryste. Šiuo atveju, laimi prezidentas Obama ir tai yra aiški žinia, kad didžioji dalis žmonių mano, jog mes turime daugiau darbų atlikti ekonomikos politikoje, o jis yra teisingame kelyje.“

Anne Hall
A. Hall džiaugėsi, jog JAV yra tęsiama demokratinė tradicija ir JAV prezidentu buvo perrinktas JAV B. Obama. „Šie rinkimai išreiškia mūsų tautos valią ir parodo, kokia stipri yra mūsų demokratija, bet nepaisant rinkimų rezultatai Lietuvos ir JAV santykiai išliks stiprūs ir nepakitę“, - sakė A. Hall lietuviškai.

Tikisi ne tik tęstinumo, bet ir naujovių

„Manau, JAV ir Lietuvos bendradarbiavimas toliau bus pagrįstas abipusėmis vertybėmis, abipuse pagarba ir parama. Lietuvai yra labai svarbi JAV parama, ji buvo svarbi, kai mes integravomės į narystę NATO, svarbi ir dabar įgyvendinant svarbiausius užsienio politikos prioritetus“, - teigė Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės Užsienio politikos grupės vyriausioji patarėja Jovita Neliupšienė.

Jovita Neliupšienė
Ji priminė, kad JAV parama buvo reikšminga, pavyzdžiui, Lietuvoje steigiant NATO Energetinio saugumo kompetencijos centrą, tačiau teigė, jog Lietuva yra įpratusi dirbti tiek su išrinktais demokratų partijos, tieks su respublikonų partijos prezidentais, nes JAV Lietuvai visada yra svarbiausia strateginė partnerė tiek saugumo, tiek kitose srityse.

„Žinoma, kai prezidentas yra perrenkamas, tikimasi tęstinumo, tačiau nauja kadencija taip pat suteikia progų kai ką politikoje pakoreguoti ar suteikti vieną kitą naują akcentą“, - sakė J. Neliupšienė.

Laukia daugiau dėmesio užsienio politikai

Trečiadienio rytą užsienio reikalų viceministras Vytautas Leškevičius taip pat sveikino naujai išrinktą JAV prezidentą B. Obamą ir priminė, jog JAV yra susiklosčiusi tradicija, kad antrai kadencijai išrinktas prezidentas paprastai daugiau dėmesio skiria užsienio politikai negu pirmosios kadencijos metu.

Vytautas Leškevičius
„Tegul ir šiuose rinkimų debatuose užsienio politika anaiptol nebuvo dominuojanti, buvo sveikatos reforma, ekonomika ir darbo vietų kūrimas, tačiau tikėtina, kad lauktina, jog užsienio politikai per artimiausius ketverius metus JAV administracijos ir prezidento darbotvarkėje bus gerokai daugiau vietos“, - sakė V. Leškevičius.

Jis JAV užsienio politiką palygino su lėktuvnešiu, kurio kursą nėra lengva pasukti, o tai yra gerai.

„Mes visada dirbsime su bet kuria JAV administracija, nes tai yra kertinis, visų pirma, saugumo garantas. Prisiminkime mūsų stojimo į NATO metus, tai demokratų prezidentas Billas Clintonas pradėjo NATO plėtros procesą, Bushas jaunesnysis pakvietė į NATO, o jau prie pirmosios Baracko Obamos kadencijos (toliau vyko – DELFI) integracijos į NATO procesas“, - vardijo V. Leškevičius.

V.Leškevičius taip pat dėstė, jog B. Obamą perrinkus JAV prezidentu galima tikėtis, kad jis geriau pažįsta Lietuvą ir Baltijos šalių regioną, o kartu šiam regionui daugiau dėmesio teikia JAV demokratijos plėtros, verslo ir visuomeninės organizacijos.

„Jei mums sumaniai pavyktų, o tikiuosi, ir pavyks, pasinaudoti Lietuvos pirmininkavimu Europos Sąjungos Tarybai kitąmet, tai turėtume sustiprinti savo saitus su JAV“, - viliasi V. Leškevičius.
Jis patikslino, jog saitus su JAV galėtų sustiprinti tiek Europos Sąjunga, tiek ir Lietuva dvišališkai, skatindama JAV verslo plėtrą Lietuvoje ir Lietuvos verslo plėtrą JAV.

Svarbu, kas pakeis valstybės sekretorę H.Clinton

Politikos apžvalgininkas Kęstutis Girnius sako, jog dabar raktiniais žodžiais JAV politikoje yra „tęstinumas, tęstinumas, tęstinumas“ ir tęstinumas yra normali praktika išsivysčiusiuose pasaulio regionuose.

„Kitur pasaulyje yra bėdų, neaišku, kaip toliau klostysis Arabų pavasaris, Kinija nesutaria su kaimynais, neaišku, koks likimas laukia Afganistano“, - primena politikos apžvalgininkas bei svarsto, kad dėl tolimesnės užsienio politikos bus laukiama sprendimų.

„Net sunku būtų fantazuoti (galimas naujas kryptis JAV politikoje - DELFI), nes B. Obamos išrinkimas prezidentu reiškia, kad bus tęsiama iki šiol buvusi politika. Galbūt esminis pakeitimas galėtų būti susijęs su tam tikromis personalijomis, turint galvoje, kad greičiausiai bus paskirtas naujas valstybės sekretorius ir kaip tik nuo šio asmens priklausys daugiau taktiniai pokyčiai užsienio politikoje“, - sako politologas ir politikos apžvalgininkas Tomas Janeliūnas.

Jis mano, jog iš esmės JAV ir Lietuvos santykiai nepasikeis, nes JAV dėmesys kryps ne į Baltijos šalių regioną, o greičiausiai į Aziją ir Pietryčių Aziją.

„Tokiu būdu visokie (dvišaliai Lietuvos ir JAV - DELFI) eiliniai kasdieniniai reikalai bus ir toliau koordinuojami ir toliau vidutinio lygmens diplomato ir aukščiausio rango pareigūnų, vadovų dėmesio greičiausiai mes neturėsime, atitinkamai ir labai esminių posūkių į vieną ar kitą pusę nebus. Tiesiog, bus tęsiama ta pati sklandi bendradarbiavimo politika, atsižvelgiant į tai, kad mūsų politikus tenkina tokie santykiai su JAV, tad ir iš mūsų pusės nebus bandymų tą dėmesį pritraukti bet kokiomis priemonėmis ir kažką keisti“, - dėsto T. Janeliūnas.