Cypsi aparatai

Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje pradėjo veikti nauja sistema. Vietoj tokio įprasto bibliotekininkių pasisveikinimo arba burbtelėjimo „Ne į tą eilę atsistojai“ skaitytojai čia sutinkami ir palydimi aparatų cypsėjimo.

20 tūkst. nuolatinių skaitytojų ir dar 180 tūkst. lankytojų per metus turinčios bibliotekos populiariausia paslauga – knygų skolinimasis neštis į namus. Šia paslauga naudojasi trys ketvirtadaliai skaitytojų, tad nuo paslaugos jiems tobulinimo ir pradėta.

Savitarnos aparatai bibliotekoje Trakų gatvėje stovi nuo rugsėjo 10 d. Jais nuskaitomi skaitytojų pažymėjimai ir knygose esantys magnetiniai lipdukai. Aparatu nuskenavus grąžinamas arba išsinešamas knygas, pabendrauti su bibliotekos darbuotojais tenka nebent norint pasikonsultuoti dėl ieškomos literatūros.

Vieni nukentės, kiti išloš

Bibliotekos direktoriaus Petro Zurlio teigimu, lankytojai jau apsipranta su naujove.

„Ypač jaunimas palankiai reaguoja į naujoves, pažangesnes formas. Vyresniems žmonėms ir šiaip visiems, kuriems kyla klausimų dėl naudojimosi savitarnos aparatais, padeda skyriuje likę pora darbuotojų. Ateityje liks vienas budintis darbuotojas. Jeigu dėl kokių nors priežasčių lankytojas negali, nenori arba nemoka naudotis aparatu, – galima konsultuotis“, – pasakojo P.Zurlys.

Trys keturi darbuotojai, anksčiau tiesiogiai aptarnaudavę knygas besiskolinančius arba grąžinančius lankytojus, dabar darbuojasi fonduose ir padeda žmonėms pasirinkti literatūrą. „Kol nebaigta rekonstrukcija, žmonių sutaupyti neišeina, – mūsų fondai, skaityklos išsimėtę plačiai. Ateityje gal sumažės darbuotojų, bet šito bijoti nereikia: jeigu bus kiek mažiau darbuotojų, kitiems kokiu 100 litų didės atlyginimai. Pereinamuoju laikotarpiu dar neatsilaisvino tiek darbo rankų“, – P.Zurlys aiškino, kad jeigu vėliau reikės mažiau darbuotojų, etatai bus perskirstyti kitiems.

Vagis nepraeis

Viena pirmų minčių pamačius, kad lankytojai turi „bendrauti“ tik su aparatais, – ar nepadaugės vagysčių, knygų negrąžinimo atvejų? Pasirodo, bibliotekoje veikia panaši sistema kaip ir, pavyzdžiui, parduotuvėse: bandant išsinešti nenuskenuotą knygą sulaikytų specialūs varteliai.

Bibliotekos direktorius pabrėžė, kad vienas svarbiausių tikslų diegiant naujovę ir buvo fondų apsauga.

„Daug bibliotekų skaitytojų arba pamiršta paimtas knygas, arba tyčia kokiais nors būdais jas išsineša, o šiuo atveju tokia knyga negali iškeliauti iš bibliotekos – vartai reaguoja į nenuskenuotus magnetinius lipdukus. Ateityje šie vartai nukeliaus prie durų apačioje, todėl padės visai bibliotekai. Jeigu knyga nepažymėta, automatiškai užsidaro durys ir žmogus turi palikti knygą“, – sakė P.Zurlys.

Ne Valdovų rūmai

A.Mickevičiaus bibliotekos vadovas pripažino, kad dar laukia labai daug darbų – rekonstrukcija toli gražu nebaigta. Prie gatvės esantis korpusas turi būti restauruotas, įrengta daugiau priėmimo bei nuskaitymo aparatų vaikams ir suaugusiesiems.

„Darbus inicijavome mes patys, bet čia reikia rašyti atskirus straipsnius, kaip ilgai visa tai tęsiasi, – dėstė P.Zurlys. – Reikia kuo greičiau užbaigti. Rekonstrukcijos darbus pradėjome prieš krizę, bet kai sustojo finansavimas, sustojo ir procesas. Tai yra valstybės investicijos projektas, iš dalies finansuojamas iš biudžeto lėšų, iš dalies – Pasaulio banko. Kol kas nežinomas tikslus laikas, kada darbai bus baigti, lieka klaustukas. Projektas patvirtintas, neturėtume iškristi. Aišku, ne Valdovų rūmai esame ir nesitikime, kad viskas vyks labai greitai, bet judesys yra.“